Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Műtrágyahiány és globális válságok

Az elmúlt években a globális mezőgazdaság összképét számos sokkhatás sújtotta, ami a gazdálkodókat a szakadék szélére sodorta. A megfizethető műtrágya hiánya, amelyet az ukrajnai háború és az éghajlatváltozás gondjai is súlyosbítottak, végigsöpört a világ élelmiszer-ellátási láncán. Ezek az események megkérdőjelezik azt a régóta fennálló feltételezést, hogy a globalizáció védelmet nyújt az ilyen jellegű problémákkal szemben, mivel a maroknyi domináns beszállítótól származó létfontosságú termékektől való nemzetközi függőség a széles körű veszélyek forrásává válik.

Az ukrajnai háború messzemenő következményekkel járt, mivel csökkent a térségből származó gabonaexport, ami a búza és ezzel együtt az alapvető élelmiszerek árát világszerte soha nem látott magasságokba emelte. Emellett a hőhullámokkal, aszályokkal és árvizekkel jellemezhető klímaváltozás hatása továbbra is veszélyezteti az élelmiszertermelést. E kihívások és a műtrágyatermelés összeomlásának kombinációja keményen sújtja a gazdákat, különösen Afrikában és Ázsia egyes részein.

Az okok gyökerei

A válság gyökerei a COVID-19 világjárványra vezethetők vissza, amely megnövelte a műtrágyaösszetevők szállítási költségeit. Majd ezt követően még az ukrajnai háború is megzavarta a globális gabona- és műtrágyapiacokat. Eközben az amerikai jegybank agresszíven emelte a kamatlábakat a hazai infláció leküzdése érdekében, ami a dollár erősödéséhez vezetett, és jelentősen megdrágította a műtrágyaösszetevőket az olyan országokban, mint például Nigéria. Az ActionAid felmérése szerint 2022 februárja óta a műtrágyaárak több mint kétszeresére emelkedtek Nigériában és 13 másik országban.

A következmények ijesztőek. Csak Nigériában közel 90 millió ember – ami az ország lakosságának majdnem a fele – küzd élelmiszerhiánnyal. Afrika érintett régióiban a gazdák, kereskedők és műtrágyaforgalmazók körében zűrzavar uralkodik. Szembe kell nézniük a kemény valósággal, miközben a nagy értékű növények termesztése helyett a kevesebb műtrágyát igénylőket helyezik előtérbe, amikor is folyamatos terménylopásokkal küzdenek, és szemtanúi annak, ahogy a családjaik szétszakadnak, miközben az élelmiszerhez jutásért küzdenek.

A szervetlen műtrágyák árának ugrásszerű növekedésére válaszul egyes gazdálkodók áttérnek a szerves alternatívákra, például az állati trágyára, amely hosszú távon jótékony hatással van a talaj minőségére. Azonban évekbe telik, amíg a szerves trágyákkal elérik azt a hozamot, amit a szervetlenekkel, így azok egyelőre továbbra is létfontosságú forrásai maradnak az olyan alapvető tápanyagoknak, mint a nitrogén és a kálium. A műtrágyaipart csupán néhány ország uralja, köztük az Egyesült Államok, Kína, India, Oroszország, Kanada és Marokkó. Nigéria annak ellenére, hogy több műtrágyagyárral rendelkezik, termelésének nagy részét Dél-Amerikába exportálja, ami az országot rendkívül sebezhetővé teszi a globális ellátási lánc zavarai miatt.

A világjárvány és az azt követő szállítási zavarok súlyosbították a problémát a szállítási költségek emelkedésével és a késések előidézésével. Ukrajna orosz megszállása tovább feszítette a helyzetet. Az Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciók megemelték az energiaárakat, ami a műtrágyagyártás szempontjából kulcsfontosságú, és korlátozták a káliumhoz, egy másik létfontosságú alapanyaghoz való hozzáférést. Számos növénykultúrának szüksége van e tápanyagok kombinációjára, amiknek a hiánya visszavetheti a termelést.

Lehetőség

Néhány gazdálkodó, aki megengedhetik magának a műtrágyát, megragadta a lehetőséget, hogy növelje a termelést azt remélve, hogy a plusz termésért prémium árakat fognak kapni. Mások kölcsönt vesznek fel a műtrágya megvásárlására a bőséges hozam reményében, amely majd lehetővé teszi számukra, hogy visszafizessék adósságukat és beruházzanak gazdaságuk bővítésébe. Azok számára viszont, akik nem engedhetik meg maguknak a műtrágyát, a helyzet sokkal borúsabb, mivel nekik csökkenő terméshozamokkal kell szembenézniük, ami a jövedelmük visszaesését is jelenti. Sok család kénytelen nehéz döntéseket hozni, beleértve akár azt is, hogy a gyermekeket kiveszik az iskolából, mivel küzdenek a növekvő költségekkel és az élelmiszerellátás bizonytalanságával.

Az egyre súlyosbodó válságnak a hatása óriási, mivel a gazdák, akik egykor közösségük gerincét alkották, most az éhséggel és a kétségbeeséssel szembesülnek. A világ szemtanúja a törékeny globális ellátási lánc pusztító következményeinek, és annak, hogy a példátlan kihívásokkal szembeni ellenálló képességre van szükség. A válság élesen mutat rá arra, hogy az élelmezésbiztonság olyan globális probléma, amely azonnali intézkedéseket és fenntartható megoldásokat igényel.