test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Németország: Scholz felülbírálná a hitelfelvételi korlátokat

Olaf Scholz német kancellár merész lépésre szánta el magát, amikor a negyedik egymást követő évben is felül kívánja írni az ország hitelfelvételi korlátját. Ez a lépés, amelynek célja, hogy több milliárd eurónyi új hitel felvételét tegye lehetővé, kulcsfontosságú a német gazdaság korszerűsítése szempontjából, különösen az alkotmánybírósági ítélet által kiváltott költségvetési válság fényében.

Scholz a parlamentben tartott beszédében hangsúlyozta a döntés kritikusságát a magas energiaárak, valamint az ukrajnai és közel-keleti konfliktusok jelentette kihívásokra hivatkozva. Hangsúlyozta, hogy Németország modernizációjának elhanyagolása ezekben a nehéz időkben megbocsáthatatlan mulasztás lenne.

A javaslat az ellenzéki kereszténydemokraták óvatos támogatását is elnyerte, ami a Németországot az utóbbi időben sújtó költségvetési válság lehetséges enyhülését jelzi. Ezt a válságot súlyosbította egy november 15-i bírósági ítélet, amely érvénytelenítette a kormány által létrehozott speciális alapot. Az eredetileg a járványokkal kapcsolatos kiadásokra szánt alapot a bíróság szerint alkotmányellenes módon környezetvédelmi és zöld technológiai projektekre fordították.

A bíróság döntése jelentős, 60 milliárd euróra becsült hiányt okozott a költségvetésben. Ez arra kényszerítette Scholz által vezetett szociáldemokraták, zöldek és a szabad demokraták alkotta kormánykoalícióját, hogy alternatív finanszírozási módszereket keressen a kiadási igények teljesítésére. Ezek a követelések megterhelték a koalíción belüli amúgy is kényes egyensúlyt. A kormány azonnali válasza az, hogy a Parlamenttől mintegy 45 milliárd eurónyi új hitel felvételének jóváhagyását kéri 2023-ra. Ezt a döntést az Oroszország ukrajnai inváziója miatt kialakult energiaválság indokolja. Azonban ez még mindig jelentős költségvetési lyukat hagy maga után, ami több milliárd eurós kiadáscsökkentést tesz szükségessé. Ezek a megszorítások egy olyan időszakban jönnek, amikor Németországnak magas energiaárakkal, inflációval és a külkereskedelem visszaesésével kell szembenéznie.

A költségvetési megszorítások ellenére Scholz kancellár biztosította Ukrajnát a további segítség nyújtásáról, mivel Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb támogatója az országnak. Berlin kötelezettséget vállalt arra, hogy jövőre megduplázza támogatását 8 milliárd euróra. A költségvetés kritikus fontosságú finanszírozásokat is tartalmaz, hogy új iparágakat vonzzanak Németországba. Nevezetesen az Intel és a TSMC chipgyártók terveznek új beruházásokat Kelet-Németországban, részben a kormányzati támogatásoknak köszönhetően, ezek azonban a bírósági ítéletet követően megkérdőjeleződtek.

Egy nemrégiben tartott találkozón az állami vezetők, köztük a kereszténydemokraták közül többen is, sürgették a kormányt, hogy tartsa fenn a zöld iparágat támogató és a szén-dioxid-semlegesség 2045-ig történő elérését elősegítő projektek iránti elkötelezettségét. A hitelfelvétel megkönnyítése érdekében Scholznak két speciális alap parlamenti jóváhagyására van szüksége. A német alkotmány a GDP 0,35%-ára korlátozza az éves hitelfelvételt, amely alól csak vészhelyzetekben lehet kivétel – ezt a határt korábban a világjárvány idején és a 2021-es árvizek enyhítésére már túllépték.

Friedrich Merz, a kereszténydemokraták vezetője jelezte, hogy bár pártja alaposan meg fogja vizsgálni Scholz javaslatait, nem valószínű, hogy ellenezni fogják azokat. Merz azonban fenntartásait fejezte ki a sürgősségi alapok 2024-ig történő meghosszabbításával kapcsolatban. Ez a helyzet jól mutatja, hogy a német kormánynak milyen bonyolult egyensúly fenntartására kell törekednie a költségvetési megszorítások között, miközben gazdaságának modernizálását és környezetvédelmi kötelezettségvállalásait is teljesítenie kell.