Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

OPEC csökkentés

Múlt hét szerdán az OPEC+ országok megállapodtak abban, hogy napi kétmillió hordóval mérséklik az olajkitermelést, ami a világjárvány előtti idők óta a legnagyobb mértékű csökkentés. Az OPEC a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, a + csoportot pedig azon országok alkotják, akik nem tagok – például Oroszország és Mexikó-, de önkéntesen támogatják a szövetség lépéseit.

Mivel az olajárak a 2022 eleji csúcsról lefelé zuhantak, a jelek az OPEC kínálatcsökkentésére utaltak annak ellenére, hogy a Nyugat kérte, hogy ne tegyenek ez irányú intézkedéseket. Az energiaárak világszerte az infláció egyik fő hajtóereje voltak, és kevesen szeretnék, ha ehhez még „olajat öntenének a tűzre”, vagy ebben az esetben elvágnák a tűztől.

A válasz

A kritikusok szerint az OPEC lépésének nincs más célja, mint a Nyugatnak gazdasági kárt okozni, tehát ez egyfajta visszavágás az Oroszország elleni szankciókra. Mivel az USA sokat tett azért, hogy javítsa a Szaúd-Arábiával való kapcsolatát, az emberek szerte az Egyesült Államokban úgy érzik, hogy most az arab ország egyfajta árulást követett el. Egyesek most arra szeretnék kényszeríteni a Biden-kormányzatot, hogy állítsa le a Szaúd-Arábiába irányuló fegyverszállítmányokat és tegye ugyanezt a kritikus repülőgép-alkatrészek esetében is. A Fehér Ház már korábban is gyakorolt nyomást az olaj nagyhatalomra, hogy tartózkodjon a csökkentéstől, mivel egy ilyen cselekedetet „ellenségesnek” tartana. Biden júliusban még Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel is találkozott a globális energiabiztonság javítása érdekében, amit azonban széles körben elítéltek. Most már egyértelmű, hogy ez a lépés is eredménytelen volt, legalábbis az OPEC-fronton.

A csökkentéseknek van egy másik célja is a cinikusok szerint. Úgy vélik, hogy az OPEC azért csökkenti a kínálatot és emiatt növeli az árakat, hogy megpróbálja befolyásolni a novemberben esedékes amerikai kongresszusi választásokat. Oroszország, amely az ukrajnai háborús erőfeszítéseit nagyrészt a kőolajexportján keresztül finanszírozza, örömmel venné ki a részét ebből. Sok amerikai politikus azt mondja, hogy a szaudi intézkedéseknek következményekkel kellene járniuk, ami elsősorban arra vonatkozna, hogy az USA vonja ki csapatait Szaúd-Arábiából és az Egyesült Arab Emírségekből, és így ne legyenek békefenntartók ezen a történelmileg híresen instabil régióban.

Tényleg ennyire rossz a helyzet?

Az egész történet egyik sarkalatos pontja maga a redukálás mennyisége. A napi kétmillió hordós csökkentés talán soknak hangzik – és valóban az is -, de lehet ez közel sem elég ahhoz, hogy az árakat valóban érdemben megemelje. Ennek oka pedig az, hogy számos OPEC-ország már most is jelentősen a kapacitása alatt hoz a felszínre olajat. Figyelembe véve ezeket a kvótán aluli kitermeléseket, a tényleges adat valószínűleg közelebb van a 900o000 hordóhoz, ami még mindig jelentős, de a bejelentett mérséklésnek csak 45%-át teszi ki. A globális kínálat 2%-os csökkentése valójában inkább csak 1%-ot jelent. Bár az inflációs problémák miatt ez még mindig nem üdvözlendő, de mindent egybe véve talán nem is olyan rossz. A Biden-kormányzatnak pedig még mindig vannak lehetőségei, mivel a Fehér Ház több stratégiai tartalékot is felszabadíthat a gázárak stabilizálása érdekében. Lehet, hogy ez nem a legjobb lépés az ország számára, de ha segít a választásokon, akkor túl nagy kísértésnek bizonyulhat ahhoz, hogy ne vegyék figyelembe.