test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Ösztönlények olimpiája (A 2021-es januári üzleti eredmények margójára)

Elkezdődött a 2021-es év. Bátran állíthatjuk, hogy ez az évkezdés teljesen más, mint amelyet bárki valaha is tapasztalhatott eddigi pályafutása során, mindegy milyen üzleti szektorban is tevékenykedett eddig. Ha a megfelelő analógiát kellene megtalálnom, akkor kicsit olyan érzés ez legtöbbünknek, mint amikor egy válogatott megkezdi szereplését egy komoly téttel bíró világversenyen. Ha már 2021-et írunk, ne legyünk kicsinyesek. Szóval az üzletemberek számára elkezdődött az olimpia!

Most majd kiderül!

Az egyéni sportolók, válogatottak nem automatikusan vehetnek részt az ötkarikás játékokon. Komoly versenyeken, győzelmeken, szintidők teljesítésén keresztül vezet az út ahhoz, hogy bárki is ott lehessen a majdnem mindig négyévente megrendezett élményen. Vannak olyan sportágak, amelyekben a világbajnokságok, a kontinens bajnokságok is kiemelt jelentőséggel bírnak, sőt vannak olyan sportágak is, amelyekben azok presztízsben még fontosabbak is az olimpiánál, de ezek száma azért limitált. Vagyis a sportolók jelentős része bizony négy évet készül arra, hogy aztán egy pár nap alatt bizonyíthasson, élete legjobbját nyújthassa. Az üzleti életben azért ilyen terminusok nem jellemzők, és a 2021-es év nem is az elmúlt négy évről szól. Legalábbis ezt mondhatjuk magunknak. Valóban nem a legutóbbi négy év munkája sűrűsödik most az eredményekbe. Egyrészt az üzletben nem pár napunk van arra, hogy bizonyítsunk, hanem hónapok, most jelenleg a 2021-es teljes év. Másrészt azt is tudnunk kell, hogy nem az elmúlt négy év, hanem a teljes gondolkodásunk, és leginkább a legutóbbi nagy válság, 2008 után mutatott üzleti stratégiánk fog dönteni arról, hogy mi lesz velünk 2021-ben. Természetesen, ha valaki újonnan indult üzlet tulajdonosa, akkor rá ez nem igaz. Az viszont mindenképp fontos szempont, hogy üzletét már az induláskor jól építette, vagy csak az aktuális trendekre úszott rá, és jó helyen volt, jó időben. Fontos ezeket a tényeket látnunk, tudnunk saját házunk táján, mert bizony ez az év válaszolni fog az ezzel kapcsolatos kérdésekre, ha feltettük őket, ha nem. Vannak előrejelzések, szakemberek nyilatkozatai, piackutatók mérései, de azzal azért egy józan gondolkodású üzletember teljesen tisztában van, hogy még ha ezek többet is jelentenek a szimpla találgatásoknál, azért semmiképp nem tekinthetünk rájuk tényként. Hiszen ők sem voltak még hasonló helyzetben, senki nem élt még át világméretű „lockdown-t”, így nem is lehet teljesen tisztában annak következményeivel. Tehát óvatosan alkalmazzuk az előrejelzéseket!

Hallgassunk az ösztöneinkre

Egyre többet foglalkoznak azzal már az üzleti életben is, hogy a sikeres embereknek komoly megérzéseik vannak, és attól lesznek egyre sikeresebbek, hogy megtanulják elfogadni azokat. Sőt, egy idő után követni is tudják e megérzéseket, és az intuíciók mentén tudnak igazán gyorsan fejlődni. Mindig nagy kérdés, hogy mennyire szabad a bennünk lévő „ösztönlényre” hallgatni, és milyen mértékben kell figyelembe venni a objektív tényeket. Nos, alapvetően nyugalmi helyzetben, amikor az üzleti élet szépen, kiszámíthatóan csordogál a medrében, akkor közelednünk kell a tények felé, és ha teljes káosz van, akkor pedig az ösztönlény kerül előtérbe. De akkor most hol is tartunk, hol is vagyunk 2021-ben? Hát semmiképp nem a nyugalmi helyzetben. De azt sem mondhatjuk, hogy minden teljesen kaotikus lenne, mert az a 2020-as évre volt jellemző. Mostanra már vannak adataink, tapasztalataink. Ha nem is egy ilyen helyzetből történő újraindulással kapcsolatban, de a COVID-19-cel mindenképp. Viszont ennek az évnek az elején még mindig sokkal közelebb állunk ahhoz, hogy kénytelenek vagyunk az ösztöneinkre hallgatni, és sokkal hátrébb kell sorolni az objektív tényeket. Tudom, hogy arra buzdítani az üzletembereket, hogy cégük sorsát, karrierjüket bízzák nyugodtan a megérzéseikre, semmiképp nem a hagyományos tudás fókuszt sugallja. Hogyan lehet ezen a helyzeten javítani? Az igazán profi menedzserek összegyűjtötték 2020-ban a megfelelő információkat, tényeket, vagyis megvolt az objektivitás. De arra is felkészültek, hogy ezeket intuitív módon kell majd használni 2021-ben, és készen kell állni arra, hogy rugalmasan változtassanak az eltervezett irányokon. Összességében azt mondhatjuk, hogy az olimpia az üzletemberek számára megkezdődött! Fellobbant a láng, elindultak a selejtezők. Le lehet mérni, hogy jó volt-e a felkészülés. Tetten érhető mindez a januári „eredményekben”. Bármilyen furcsa is, de ez az egy hónap valóban sokkal többet mutat, mint általában. Beavatkozni, taktikát váltani persze még mindig lehet, de el kell fogadni azt is, ha azt látjuk, hogy a teljes felkészülés stratégiai iránya csődöt mondott. Fel kell ismerni már most év elején! Mert egyvalamiben mindenképp különbözik az üzletemberek és a sportolók olimpiája. Nekünk üzletembereknek van újrakezdés, még a felkészülésben is. Mi megtehetjük, hogy újraindítjuk a „játékokat” és egy új felkészüléssel új startot veszünk! De azt is időben kell megtennünk, mert akárhogy is, 2021 nekünk is az olimpia éve!