test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Pokoli főnökök

Van, hogy idolként tiszteljük, máskor rettegünk tőle. Talán mindannyiunk életében volt egy-két szörnyű főnök, ezért nem meglepő, hogy a filmkészítőket is megihlette ez a figura: a fukar tapló, a manipuláció mestere, az őrült zsarnok. A mozi legemlékezetesebb förtelmes főnökeit gyűjtöttük össze!

A könyörtelen Margaret Tate (Nász-ajánlat, 2009) egy New York-i kiadó vezető szerkesztője, aki természetesen imádja túlterhelni alkalmazottait. Amikor kanadai származása kapcsán vízumkérdésbe ütközik és kiutasítják az Egyesült Államokból, asszisztensét arra kényszeríti, hogy vegye feleségül.

Az elsőre a támogató mentor szerepében tetszelgő Katherine Parker (Dolgozó lány, 1988) előbb arra bátorítja Tesst, hogy ossza meg ötleteit azzal a látszattal, hogy segít neki, majd „lelövi” és a sajátjaiként adja el azokat, és természetesen az elismeréseket is lazán begyűjti.

A manipulatív és agresszív fogorvos, Dr. Julia Harris (Förtelmes főnökök, 2011, Förtelmes főnökök 2, 2014) nem riad vissza, hogy szexuálisan zaklassa asszisztensét. Kompromittáló fényképeket is készít róla és megfenyegette, hogy kiadja őket alkalmazottja menyasszonyának, sőt el is mondja neki, hogy lefeküdt vele, kivéve ha beleegyezik, hogy valóban szexszeljen vele.

Jordan Belfort (A Wall Street farkasa, 2013) szélsőséges viselkedésével a Wall Street valódi ámokfutója volt. A teljes önkontroll hiányában amellett, hogy bennfentes üzleteléssel illegális milliókat keresett, a bűn egyre mélyebb bugyraiba ásta bele magát. Ebédszünetben több ezer dollárt ajánlott alkalmazottainak, hogy nyilvánosan alázzák meg magukat, a droghasználatot pedig a vállalati kultúra szerves részévé tette.

Homer Simpson zsarnok főnöke, Mr. Burns (A Simpson család, 1990) szemrebbenés nélkül teszi kockára alkalmazottai biztonságát és egészségét. Túlhajszolja és alulfizeti embereit, és közben minden esélyt megragad, hogy kiélje szadizmusát, bántsa és veszélynek tegye ki beosztottjait.

Gordon Gekko (Tőzsdecápák, 1987, Tőzsdecápák: A pénz nem alszik, 2010) a Wall Street legsikeresebb nagyágyúja, ambiciózus, egoista, manipulatív és könyörtelen. De nem is tesz úgy, mintha kedves fickó lenne; nem kér bocsánatot kapzsisága miatt. A hidegvérű cápa karaktere egyébként mai napig ikon és példakép a brókerek számára.

A főnökünk sokszor maga az ördög. De mi van akkor, amikor egyenesen a Sátánnal kötünk munkaszerződést? John Milton (Az ördög ügyvédje, 1997) előbb becsábítja Kevin Lomaxot, a morálisan úgymond rugalmas védőügyvédet a New York-i sztárcéghez, amihez természetesen húzós fizetés és egy óriási manhattani penthouse is párosul.

A divatmagazin rettegett főszerkesztője Miranda Priestly (Az ördög Pradát visel, 2006)
iszonyatosan magas elvárásokat támaszt alkalmazottaival szemben, akiket folyamatosan szidalmaz és manipulál. A főszereplő Andinak el kell viselnie, hogy szándékosan rossz néven szólítja, megsérti a megjelenését és lehetetlen feladatok elé állítja. Alkalmazottait is szembeállítja egymással, és erejét arra használja fel, hogy egészségtelen versenyre kényszerítse őket.