Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Roaring Back (2. rész): Kína ingatlanpiaci problémái és gazdasági stratégiái

Kína egykor virágzó gazdasága egy sor kihívással küzd, ami hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevesebben tekintenek bizalommal a jövőbe. A problémák közül a legfontosabb az ingatlanválság, ami megingatta az ország gazdasági stabilitását, és amelynek az epicentrumát olyan nagy fejlesztők képezik, mint a Country Garden és az Evergrande.

Az ingatlanpiaci visszaesés tartósan fennálló gondot okoz, és jelentős hatást gyakorol a tágabb gazdaságra nézve is. A lakásárak két éve tartó lejtmenete miatt a családok anyagi bizonytalanságban érzik magukat, ami odavezetett, hogy mérséklődött a költési hajlandóságuk is. Következésképpen az áruk és szolgáltatások iránti gyenge kereslet a defláció szélére sodorta a gazdaságot, a fogyasztói árak szeptemberben stagnáltak az egy évvel korábbihoz képest, a termelők által felszámított nagykereskedelmi árak pedig ténylegesen csökkentek.

A visszaeső lakásárak fizetésképtelenségi hullámot indítottak el az ingatlanfejlesztők körében és ezzel együtt súlyosan visszavetették az építőipar teljesítményét is, amely a nemzet szempontjából kulcsfontosságú iparág. A statisztikai hivatal az ingatlanfejlesztési beruházások 9,1 százalékos csökkenéséről számolt be a folyó év első kilenc hónapjában az
előző év azonos időszakához képest. Ezzel szemben az infrastrukturális és gyártási kapacitásba történő beruházásoknál ugyanebben az időszakban, 6,2 százalékos növekedés volt tapasztalható.

A Tianjinban működő Beike Kutatóintézet felmérése szerint a meglévő lakások átlagárai 100 kínai városban 16 százalékkal csökkentek 2021 augusztusa óta. Ennek ellensúlyozására a kormány engedélyezte a helyi önkormányzatoknak, hogy több kötvényt bocsássanak ki infrastrukturális projektek finanszírozására. Az állami irányítása alatt álló bankok is megkönnyítették a hitelek felvételét a beruházni szándékozóknak, ezzel is ösztönözve őket a gyárakban történő további fejlesztések megvalósítására.

Ezen intézkedések célja a munkahelyteremtés előmozdítása volt, ami viszont a fogyasztói kiadások növekedésére is egyértelműen pozitív hatást gyakorol. Annak ellenére, hogy a városi lakosság körében az év elején magas volt a fiatalok munkanélkülisége, szeptemberben javulás jelei mutatkoztak, mivel 5,2 százalékról 5 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya augusztushoz képest.

A gazdasági harc közepette Kína legfőbb vezetője, Hszi Csin-ping politikai változásra utaló megjegyzéseket tett, és felhívta a figyelmet a potenciális lehetőségekre, ezzel is kifejezve a magángazdaság egészséges fejlődésének előmozdítására irányuló szándékát. Emellett az ország robusztus feldolgozóipara továbbra is nagy mennyiségben exportál, különösen járműveket a tengerentúli piacokra, például Európába. Minden egyes importált konténerre közel négyszer ennyi exportáru jut. Ez az exportnövekedés azonban aggodalmakat és vizsgálatokat váltott ki az európai tisztviselőkből a kereskedelmi egyensúlyhiány és támogatások miatt.