Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Rosszabb, mint gondoltuk

Az FTX korábbi vezérigazgatóját, a kripto aranyifját letartóztatták csalásért, így a kriptopiac zsákutcába kerülni látszik.

Az ügyészek szerint Sam Bankman-Fried a cégének indulásától kezdve félrevezetett mindenkit. Bár Bankman-Fried nagyon gyorsan milliárdossá vált, az FTX, a nevével fémjelzett kriptotőzsde alapítása csak 2019-ben történt meg. Az ügyészek a kezdetektől fogva azt állítják, hogy a vezérigazgató az ügyfelek befizetéseit ingatlanvásárlásra, politikai tevékenységek finanszírozására és más cégekbe való befektetésre használta fel. A vád lényegében az, hogy Bankman-Fried a kripto legnagyobb Ponzi-sémáját használta a kezdetektől.

Az FTX ügyfeleit már a létrejöttétől fogva megtévesztették azzal kapcsolatban, hogy a tőzsde hogyan kezelte a dollármilliárdjaikat. Konkrétan a polgári és büntetőjogi vádak azt állítják, hogy az FTX széleskörű csalást követett el mind az üzleti struktúrájával, mind az alkalmazott ügyletek során. Ráadásul az FTX összeomlásakor a tőzsde nem tájékoztatta az befektetőket a történtekről, szándékosan hagyva több százezer ügyfelet a sötétben. Sőt mi több, Bankman-Fried azt állította, hogy a pénzük biztonságban van – amiről azóta kiderült, hogy szemenszedett hazugság.

A letartóztatás

Hétfő este a Bahamákon tartóztatták le Sam Bankman-Friedet, ahol a FTX székhelye is található. Mivel az Egyesült Államoknak kiadatási egyezménye van a szigetországgal, várhatóan a napokban sor kerül a volt vezérigazgató kiadatására. Az előző hetekben, amikor az FTX összeomlásának részletei megdöbbentették és megrengették az iparágat, azonnal elrendelték a kriptotőzsde alapítójának letartóztatását. A vád szerint „Bankman-Fried egy hatalmas, éveken át tartó csalást szervezett, több milliárd dollárt csoportosított át a kereskedési platform ügyfélpénzéből a saját személyes hasznára és kriptobirodalma növekedésének elősegítésére”. A monogramja alapján csak SBF-nek nevezett vállalkozó mindössze 30 éves, és alig egy hónappal ezelőtt még sokan a kriptoipar aranyifjaként tartották számon. Az FTX-et neves sportolók is támogatták (Tom Brady és Stephen Curry) és kifejezett céljuk volt, hogy a kriptót bevezessék az amerikai mainstreambe.

A SEC polgári jogi panaszában azt állítja, hogy Bankman-Fried tucatnyi nagy kockázati tőkecégnek hazudott azzal, hogy a vállalat alapítása óta közel 2 milliárd USD-t gyűjtött össze. A szabályozók azzal is vádolják a vezérigazgatót, hogy gyakorlatilag becsapta a befektetőket az FTX és testvérvállalata, az Alameda Research pénzügyi helyzetével kapcsolatban. Az Alameda egy kriptokereskedési platform, amelynek Bankman-Fried volt a társalapítója. Úgy tűnik, hogy mindenkit félrevezettek a két vállalat közötti kapcsolat természetével összefüggésben, különösen mivel az Alameda ATM-automataként használta az FTX pénztárát a vállalkozásai finanszírozására. Azonban amikor az év elején a kriptopiac nehézségekbe ütközött, az Alameda hitelezői követelték a kölcsönök visszafizetését, így az FTX kénytelen volt még több pénzt elvenni az ügyfeleitől, hogy fedezze az Alameda adósságait. A testvérvállalat fenntartása csak addig volt tartható, amíg ősszel az ügyfelek nem kezdték el tömegesen kivonni a pénzüket, ami egy 8 milliárd dolláros lyukat eredményezett, amit az FTX már nem tudott betölteni. Az FTX bukása a mainstream kripto bukását is jelentheti az Egyesült Államokban.