test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Shein to Rain?

A Shein inkább Londonba tervezi a tőzsdei bevezetést az amerikai-kínai feszültségek miatt. A Shein, a Kínában alapított ultragyors divatóriás ugyanis eredetileg a New York-i IPO-t helyezte kilátásba, ám a Washington és Peking közötti diplomáciai feszültségek fokozódásával azonban a vállalat elkezdte megvizsgálni az alternatívákat, és a londoni tőzsde kedvező lehetőségként merült fel.

A Londonra vonatkozó döntés, bár nem a Shein eredeti választása volt, jelentős potenciális nyereséget jelent Nagy-Britannia számára. A nemzet arra törekedett, hogy megőrizze London mint első számú globális pénzügyi központ státuszát az olyan városok kemény versenye közepette, mint New York, Hongkong, Dubaj vagy akár Szingapúr. A brit pénzügyminiszter, Jeremy Hunt aktívan udvarolt a Sheinnek, felismerve, hogy egy ilyen tőzsdei bevezetés jelentősen növelheti London pénzügyi tekintélyét. Ez a stratégiai lépés illeszkedik a brit tisztviselők szélesebb körű erőfeszítéseihez, amelyek a város pénzügyi szektorának újjáélesztésére irányulnak, ahelyett, hogy kizárólag a hagyományos ágazatokra, például a bankszektorra támaszkodnának.

Történelmi jelentősége ellenére a londoni pénzügyi piac a Brexit után kihívásokkal néz szembe. A bankok kontinensre való áttelepülésével kapcsolatos aggodalmak a kereskedési volumen csökkenéséhez vezettek, ami kihatott London piaci befolyására. Nevezetesen, Amszterdam három évvel ezelőtt megelőzte Londont Európa legnagyobb részvénykereskedelmi központjaként, ami rávilágít a városra nehezedő mai versenykényszerre.

A Shein sikeres londoni tőzsdei bevezetése pozitív precedenst teremthet, és más vállalatokat is arra ösztönözhet, hogy kövessék a példáját. A brit tisztviselők aktívan dolgoznak a pénzügyi szektor reformján, hogy a londoni piacot újra vonzóbbá tegyék. Ez magában foglalja a szabályozás kiigazítását a technológiai startupoknak és a modern iparágaknak kedvezve, olyan változtatásokkal, mint például a nyilvános részvénytulajdonlás követelményének 25%-ról 10%-ra csökkentése és a prémium piaci szegmensben a kettős osztályú tőzsdei bevezetés engedélyezése. Ugyan a londoni pénzügyi ökoszisztéma továbbra is erős, a nemesfémekkel, devizákkal és globális biztosítási szerződésekkel kapcsolatos jelentős napi tranzakciókkal, a város vonzereje mégis csökkent a nyilvános tőzsdei bevezetések tekintetében, mivel több nagy presztízsű vállalat, köztük a CRH és a Flutter Entertainment, New Yorkba helyezte át elsődleges tőzsdei bevezetését.

New York régóta az IPO-k kedvelt célpontja, mivel nagyobb kereskedési volument és potenciálisan magasabb értékelést kínál. A New York-i tőzsdei bevezetés azonban leginkább az amerikai piachoz jelentős mértékben kötődő vállalatok számára előnyös. A Flutter például bevételének több mint egyharmadát az Egyesült Államokban termeli, ami indokolja, hogy New Yorkot választotta London helyett. Az IPO-k lassulása globális tendencia, amelyet a magas kamatlábak, a geopolitikai feszültségek és a gazdasági bizonytalanságok súlyosbítanak. Tavaly New Yorkban jelentősen visszaesett az IPO-k száma, mindössze 16 vállalat lépett a tőzsdére, míg Londonban 10 vállalat. A New Yorkban bevont tőke azonban messze meghaladta a londoni értéket, ami a piaci dinamika eltérését tükrözi.

A brit tisztviselők továbbra is optimisták e tendencia megfordítását illetően. A közelmúltbeli reformok célja, hogy több vállalatot vonzzanak a londoni piacra, a jelentős tranzakciók és felvásárlások könnyebb szabályozását ígérve. Óvatos optimizmus van arra vonatkozóan, hogy ezek a változások meghozzák gyümölcsüket, és a közeljövőben új tőzsdei bevezetések hullámát vonzzák.

A Shein számára a tőzsdére lépés a nagyobb átláthatóság felé is, miközben a munkaügyi és környezetvédelmi gyakorlatot vizsgálják. A londoni szigorú jelentéstételi és fenntarthatósági normák pozitív keretként szolgálhatnak a vállalat számára. A Shein mellett ígéretes fejlemények közé tartozik a Raspberry Pi tervei között a londoni tőzsdére való bevezetés, ami a technológiai tőzsdei bevezetések potenciális növekedését jelzi. Emellett a magántőke-befektetési társaságok várhatóan több vállalkozást vezetnek be a tőzsdére, ami hozzájárul a tőzsdei bevezetések egészségesebbé válásához.

Ebben a versenyhelyzetben London erőfeszítései az IPO-k vonzására és pénzügyi piacának modernizálására kulcsfontosságúak. Stratégiai reformokkal és a Hunthoz hasonló tisztviselők aktív támogatásával remény van arra, hogy London visszanyerheti vezető globális pénzügyi központként való elismertségét.