Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Siemens Energy: A német kormány 15 milliárd eurós pénzügyi csomagot nyújt a megújuló óriáscég számára

A német kormány a németországi zöld energiára való áttérés megerősítését célzó stratégiai lépésként 15 milliárd euró (16,2 milliárd dollár) értékű átfogó pénzügyi csomagot hagyott jóvá a Siemens Energy, a müncheni székhelyű vezető szélturbina-gyártó vállalat támogatására. A kezdeményezés, amelynek része a gazdasági minisztérium 7,5 milliárd eurós hitelgaranciája is, aláhúzza az ország elkötelezettségét a vállalat jelentős megújulóenergia-projektekben való folyamatos részvételének biztosítása mellett.

A megállapodás értelmében a Siemens Energy nem oszthat osztalékot vagy magasabb szintű bónuszokat, hangsúlyozva, hogy a kormány a cég pénzügyi helyzetének stabilizálására és a fellendülés időszakában a nyereségkifizetések megakadályozására összpontosít. A Siemens Energy szóvivője elismerését fejezte ki a kormány határozott támogatásáért, kiemelve a cég kulcsszerepét a nemzet energetikai átmenetének előmozdításában. A vállalatnak jelenleg mintegy 110 milliárd euró értékű megrendelés van a portfóliójában, és segítséget kért e kötelezettségvállalások megőrzéséhez és teljesítéséhez.

A Siemens Energy Németországban a zöld energiára való átállás egyik sarokköve, és mintegy 26 000 embert foglalkoztat az országban. A közelmúltban Olaf Scholz kancellár felavatta a Siemens Energy új berlini gyárát, ahol a francia Air Liquide vállalattal együttműködve zöld hidrogént fog előállítani, amely a tiszta energia előállításának kritikus eleme. A vállalat pénzügyi kihívásai intő példaként szolgálnak a megújuló energiát hasznosító berendezések ágazatának. Ezek a cégek szerves részét képezik a gazdaságok tisztább energiaforrásokra való áttérésének, de sokuknak nehézséget okoz azon beruházások biztosítása (a gyárak építése és az ott dolgozó szakképzett munkaerő felvétele), amikkel teljesíteni tudják a kormányok által kitűzött ambiciózus célokat a klímaváltozás megállítása érdekében.

A Siemens Energy a Siemens Gamesa anyavállalata is, amely világszerte kiemelkedő szélturbinagyártó. A Dániában és Spanyolországban jelentős tevékenységet folytató Siemens Gamesa komoly problémákkal szembesült néhány turbinájánál, többek között lapáthibákkal, ami több évre előre jelentős javítási költségeket eredményezett. A cég – más megújuló berendezések gyártóihoz hasonlóan – veszteségekkel küzd, amelyek az évekkel ezelőtt kötött, a magas infláció miatt életképtelenné vált árú szélturbinákra vonatkozó megállapodásokból erednek.

A megújulóenergia-ágazat közelmúltbeli fejleményei rávilágítottak a szektorban működő vállalatok előtt álló pénzügyi kihívásokra. A dán Orsted, a világ legnagyobb tengeri szélerőmű-fejlesztője nemrégiben lemondott két szélerőműpark építésére vonatkozó tervéről New Jersey partjainál, ami potenciálisan hatással lehet az Egyesült Államok megújuló energiával kapcsolatos törekvéseire.

A Siemens Energy a szeptember 30-án záruló pénzügyi évre vonatkozó beszámolóját fogja közzétenni, és az elemzők jelentős veszteségre számítanak. Bár a hitelgaranciákról szóló hírek hatására a vállalat részvényei közel 3 százalékkal emelkedtek Frankfurtban, de az év eleje óta továbbra is több mint 40 százalékos mínuszban vannak, ami az előttük álló számottevő kihívásokat tükrözi.