test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Sikerre tervezve! – A fürdő élmény és ami mögötte van

A mikrovállalkozástól a világcégekig, ha azonosságokat akarunk keresni, abban biztosan minden szakember egyetértene, hogy az üzletben tervezés nélkül sikert – pláne hosszú távon – lehetetlen elérni. Az üzleti tervezés a gazdaság nyugalmi időszakaiban is fontos volt, de messze nem kapott akkora figyelmet, mint manapság.

A 2008-as gazdasági válság lezárultával kevesen gondolták volna, hogy az üzlet stratégia céljainak meghatározását már nem 5-10, hanem 3-5, sőt a jelenben már 1-2 évente szükséges elvégezni. Márpedig ez az igazság, mivel a COVID-19 válság után bekövetkező háború és inflációs recesszió, az energiaárak drasztikus emelkedése után az emberek gondolkodása oly mértékben átalakult, hogy a rövid tervezési időszakok mára nem átmeneti helyzetként, hanem alapvető szükségességként jelentkeznek.

Ebből pedig az következik, hogy legyen bármilyen rövid is a tervezési időszak, tevékenykedjen a gazdaság bármely területén is az adott vállalkozás, a fejlesztési stratégiájának szakmailag kifogástalannak kell lennie. Természetesen a jól felkészült cégvezetők azt is pontosan tudják, hogy a sikerhez a végrehajtás, a gyakorlatba történő áthelyezés és az egész folyamat professzionális menedzselése legalább annyira fontos, mint a jó terv, hiszen ezeknek a minősége fogja eldönteni a stratégia sikerét.

Fenntarthatóság vagy kivitelezhetőség?

Az egyre gyorsuló politikai és gazdasági változások talán legnehezebben tervezhető változója a humán faktor mellett az energiaárak ingadozása, az egész energiapiac átalakulása, melynek kapcsán a fenntarthatóság és az üzemeltethetőség szempontjai egyenértékűvé váltak, sőt egyre többször meg is előzik a kivitelezhetőségi kritériumokat. Ez megerősíti, hogy mennyire fontos, hogy a tervezés nem lehet statikus művelet, annak a projekt minden fő részére (mint például a gazdaságos működtetés, a megfelelő időn belüli megtérülés, vagy a minőségi termék/szolgáltatás biztosítása) ki kell terjednie. Jó példa erre a gyógy- és élményfürdők, valamint a szállodai medencék beruházásainak tervezése a gazdaság olyan területeként, melyet az energiaárak emelkedése és hektikussága a leginkább sújtott és sújt a mai napig is.

Fürdőtervezés a XXI. században

Az ágazat energiakitettsége miatt magas szakmai színvonalú tervezésre van szükség, hogy hosszú távon fenntartható, hiba nélküli, víztakarékos, az egészséget sem veszélyeztető működést érjenek el, mely a minőségi tervezésre szánt többletforrás gyorsabb megtérülését is biztosítja. Ennek érdekében olyan „fürdős” gyakorlattal, a fürdők üzemeltetéséről kellő ismerettel rendelkező tervezőkre van szükség, amellyel az ezzel foglalkozó építészmérnökök közül viszonylag kevesen rendelkeznek. E nélkül a kivitelezés során számos kényszerű módosításra kerülhet sor, vagy ami még rosszabb, a befejezést követően lehet szükség jelentős átalakításra – amelyek komoly plusz költséget okozhatnak a megrendelőnek.

Watercomp Institute

A tervezők számára, amikor fürdők vagy szállodák teljes körű vízgépészeti, tisztítási és fertőtlenítési rendszerét tervezik, fontos, hogy a saját tapasztalat mellett ezen területen kiemelkedő tudással és tapasztalattal rendelkező, elismert szakemberek véleményére támaszkodhassanak. A Watercomp Institute 28 év szakmai tapasztalatára alapozva – több mint 55 gyógy- és élményfürdő tervezési szakaszában szerzett tudására támaszkodva – képes a tervezés megkezdése előtt eldöntendő legfontosabb kérdésekben magas szintű szakmai támogatást, szakvéleményt nyújtani. Úgymint a vízforgatási és épületgépészeti technológiában, az automatizáltság mértékében, a részegységek elhelyezésében, a vegyszerezésben (klóros vagy klórmentes), az üzemeltetés módjában (saját személyzet vagy külső vállalkozó), karbantartás/javításban, és minden további felmerülő kérdésben.