Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Susak Sells

Rishi Sunak Belfastba utazott, hogy „eladja” az Európai Unióval kötött új megállapodását az unionistáknak. Miután elküldte Boris Johnsont és a Konzervatív Párt euroszkeptikus szárnyát, a miniszterelnök megpróbálja meggyőzni a DUP-ot (Democratic Union Party), hogy lépjen ki a politikai elszigeteltségéből és csatlakozzon a többi politikai erőhöz.

„A megállapodás hatalmas előrelépés, amely pozitív változást hoz Észak-Írországban” – mondta Sunak a BBC rádiónak Belfastba érkezésekor. „Ez a politikai megosztottságon felül áll, bár megértem, hogy a pártoknak időre és térre van szükségük.” Sunak kijelentette, hogy Észak-Írország „egyedülálló és kiváltságos” helyzetben van, mivel egyszerre van az Egyesült Királyságon belül és az EU egységes piacába integrálva.

„Senki más nincs ebben a helyzetben, csak ti, akik itt vagytok, és ez egy nyeremény” – jelentette ki Sunak Belfaston áthaladva. „Elmondhatom, hogy amikor a világban utazom, az üzletemberek azt mondják nekem, hogy „ez érdekes”. Ilyen sehol máshol a világon nem létezik. Olyan, mintha a világ legizgalmasabb gazdasági övezetén lennénk.”

A megjegyzései felháborodást váltottak ki Londonban, élükön a munkáspárti Stela Creasyvel: „A miniszterelnök az egységes piac észak-írországi tagságának előnyeit dicséri, miközben ugyanezeket a kedvezményeket megtagadja az ország többi részén működő vállalkozásoktól. Emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy a Brexit milyen gazdasági hatást okozott.” A Downing Street szóvivője kénytelen volt minősíteni Sunak szavait, és kiemelni a Brexit előnyeit, például a környezetvédelmi törvények és az adópolitika változásait, valamint emlékeztetett Észak-Írország „egyedülálló helyzetére”, mivel a békefolyamat megőrzése érdekében el kell kerülni a szigeten a „szigorú határ visszatérését”.

Uniós aggodalmak

Jeffrey Donaldson, a DUP vezetője már az elején elismerte, hogy a windsori megállapodás – amelyet hétfőn pecsételtek meg Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel – „valamennyire” eleget tesz a pártja által megfogalmazott aggályoknak, de néhány kérdés még mindig napirenden maradt. Az ír jegyzőkönyv átdolgozására vonatkozó hét javaslata között a DUP hangsúlyozta az EU Bíróságának kizárását, amely végső soron korlátozott szerepet kap majd, mint „végső lehetőség” vitás kérdések esetén. Az unionisták legfőbb követelése mindenesetre az általuk „belső vámnak” tekintett ír-tengeri terület eltörlése volt, amelyet szinte minden ellenőrzés megszüntetésével és a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti árumozgásra szolgáló „zöld csatorna” létrehozásával érnének el.

A belfasti útjával Sunak nemcsak arra próbálja rávenni a DUP-ot, hogy fogadja el az EU-val kötött megállapodását, hanem arra is, hogy végre egyezzen bele, hogy egységkormányt alakítson a Sinn Féinnel, és véget vessen az évtizedes észak-írországi hatalmi vákuumnak. Az egységkormány megalakítása az 1998-as nagypénteki békemegállapodás egyik kulcspontja, de a DUP éppen a jegyzőkönyvvel szembeni ellenállása miatt akadályozta a végrehajtó hatalom megalakítását. „Az új megállapodás igazi próbája a Stormont közgyűlés helyreállítása lesz” – mondta Sunak egyenes utalást téve arra, hogy a DUP blokkolja a végrehajtó hatalom megalakítását. „Az északír emberek egy működő kormányt érdemelnek, és szükségük is van rá.”