test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Svájci hitel

A Svájci Nemzeti Bank pénzügyileg támogatja a Credit Suisse-t a részvényárfolyamok zuhanása közepette.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) szerdán bejelentette, hogy szükség esetén pénzügyi támogatást nyújt a Credit Suisse-nak. Az ország pénzügyi felügyelete egy nappal azután tette ezt a bejelentést, hogy a Credit Suisse pénzügyi beszámolóiban problémákra figyelmeztetett, aminek következtében a bank részvényeinek árfolyama rekordalacsony szintre zuhant. A Credit Suisse részvényei mintegy 25%-kal estek, ami tovább növelte a bankszektorral kapcsolatos meglévő aggodalmakat, miközben a szélesebb európai tőzsdék is nagy veszteségeket szenvedtek el. A Svájci Nemzeti Bank azonban egyértelművé tette, hogy egyes amerikai bankok problémái nem jelentenek közvetlen „fertőzésveszélyt” a svájci pénzpiacokra.

A Credit Suisse, a második legnagyobb svájci hitelintézet az elmúlt években számos kudarccal nézett szembe a nagy kereskedelmi veszteségektől kezdve a kémkedési botrányokig, amelyek a vezérigazgató leváltásához vezettek. A pénzintézet 2020 októberében szerkezetátalakítási tervet jelentett be, amely szerint befektetési ágazata kiválna a bankból, hogy a globális elit vagyonának kezelésére koncentrálhasson és remélte, hogy ez elég lesz a lefelé ívelő tendencia megfordításához. A Credit Suisse nehézségei azonban továbbra is fennállnak, és olyan negatív hírek láttak napvilágot, miszerint „lényeges hiányosságokat” találtak a pénzügyi beszámolás belső ellenőrzésében. Ez a felfedezés ahhoz vezetett, hogy a vállalat elhalasztotta az éves jelentésének közzétételét.

A Credit Suisse legnagyobb részvényese, a Saudi National Bank pedig már kizárta annak a lehetőségét, hogy további részvényeket vásároljon. Az állami tulajdonú bank korábban beleegyezett, hogy a Credit Suisse közel 10%-os részesedése fejében akár 1,6 milliárd dollárt is befektet, és ezzel a bank legnagyobb részvényesévé válik a gazdaságélénkítési terv részeként. Szerdán a Saudi National Bank elnöke, Ammar Al Khudairy kizárta, hogy további befektetéseket eszközölne a Credit Suisse-ba, de egyértelművé tette, hogy elégedett azzal a tervezettel, amit a jövő érdekében tettek le az asztalra, és úgy véli, hogy a banknak nem lesz szüksége további tőkére.

Az ok, amiért a Saudi National Bank nem fektetne be többet a Credit Suisse-ba azonban nem az, hogy elveszítette volna a hitét a pénzintézet iránt, hanem hogy elkerülje a további svájci szabályozást, ami életbe lép abban az esetben, ha 10% fölé emelné részesedését. Al Khudairy úr azt mondta, hogy nem érdekelt abban, hogy további svájci szabályozások hatálya alá kerüljön. A Credit Suisse pénzügyei körüli bizonytalanság és az, hogy a legnagyobb részvényes nem hajlandó több tőkét biztosítani azt eredményezte, hogy a befektetők aggódnak a bankszektor stabilitása miatt.

Silicon Valley Bank és Signature Bank, most Suisse

A Silicon Valley Bank és a Signature Bank hirtelen összeomlása az Egyesült Államokban sokkolta a pénzügyi piacokat, ami miatt a befektetők aggályai felerősödtek a rendszerben meglévő kockázati spirál miatt. Bár ezek a bankok viszonylag kicsik voltak, bezárásuk aggodalmat keltett a bankszektor pénzügyi „egészségével” kapcsolatban. A két bank bedőlése félelmeket keltett, hogy a banki zavarok világszerte elterjednek. Szerdán a Credit Suisse részvényeinek meredek zuhanása tovább táplálta ezeket az aggodalmakat, aminek következtében a Dow Jones ipari átlaga több mint 1,7%-kal, azaz több mint 500 ponttal, az S&P pedig több mint 1,5%-kal esett. A befektetők továbbra is borúlátóak a bankok pénzügyi állapota miatt, és a regionális bankok részvényeinek árfolyama a keddi emelkedés után ismét esett.

Karen Petrou, a washingtoni székhelyű Federal Financial Analytics tanácsadó cég ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy arra számít, Svájc szükség esetén megmenti a Credit Suisse-t. Hozzátette, hogy a bank globális összefonódásai miatt egy esetleges csődnek komoly következményei lehetnek. Petrou elmondta: „Ha a Credit Suisse csődbe menne, jelentős problémákat látnánk, és mindenféle kitettségek szétesnének.”

A Credit Suisse részvényárfolyamának esése a rivális bankok és általában véve az európai piacok árfolyamának erőteljes csökkenését is okozta, ami tovább fokozta a pénzügyi ágazat stabilitásával kapcsolatos globális aggodalmakat.