Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Sztrájk Hollywoodban: Az írószövetség előzetes megállapodása

A hollywoodi szórakoztatóiparban, amelyet 146 napig elhúzódó és elkeseredett munkaügyi vita sújtott, végre felcsillant a remény, mivel a több mint 11 000 forgatókönyvírót képviselő Writers Guild of America előzetes megállapodásra jutott a stúdiókkal. Ez az áttörés döntő lépést jelent az iparág problémáinak megoldása felé, bár még mindig jelentős kihívások állnak előttünk.

A Writers Guild tárgyalóbizottsága optimizmusát fejezte ki az előzetes megállapodással kapcsolatban és kivételesnek nevezte azt, mivel jelentős előnyöket és védelmet biztosít az írók számára a különböző ágazatokban. Az egyezség kulcsfontosságú rendelkezései között szerepel a streaming-tartalmakért járó magasabb díjazás, a stúdiók engedményei a televíziós műsorok minimális számát illetően, valamint a mesterséges intelligencia által az írók munkakörébe és díjazásába való beavatkozással szembeni biztosítékok is.

Egy kis finomítás

Ezzel szemben a stúdiókat képviselő Film- és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP) visszafogottan reagált, és csupán tudomásul vette az előzetes megegyezést, de nem fogalmazott meg örömteli nyilatkozatokat. Ez a mérsékelt reakció alátámasztja az iparágat továbbra is fenyegető összetettséget és akadályokat.

A sztrájk Hollywoodra gyakorolt hatása mélyreható volt, amit a streaming gyors térnyerése is súlyosbított, és a járvány még jobban felgyorsította ezt a tendenciát. Bár az előzetes megállapodás jelentős előrelépést jelent a stabilitás felé, Hollywood még messze van attól, hogy visszatérjen minden a megszokott kerékvágásba. Több tízezer színész még mindig sztrájkol, és a színészek szakszervezete, a SAG-AFTRA és a stúdiók között nincs is tervben, hogy a közeljövőben tárgyalóasztalhoz ülnek. A kontraktus azonnali haszonélvezői a színészektől független produkciók, például a Jimmy Fallon és Stephen Colbert által vezetett késő esti műsorok, valamint a Drew Barrymore és Jennifer Hudson által vezetett nappali talkshow-k. A színfalak mögött dolgozó több mint 100 000 Los Angeles-i és New York-i dolgozó azonban továbbra is anyagi nehézségekkel küzd. Gavin Newsom kormányzó szerint csak Kalifornia gazdasága 5 milliárd dollárt meghaladó veszteséget szenvedett el a hollywoodi leállás miatt.

A színészek

A július 14. óta sztrájkoló SAG-AFTRA olyan követeléseket támaszt, amelyek túlmutatnak az írószövetség követelésein. Az egyik fő elvárásuk a streaming műsorok által generált teljes bevételből való 2 százalékos részesedés, amit a stúdiók nem tartanak elfogadhatónak. Mindazonáltal az írószövetséggel kötött előzetes megállapodás felgyorsíthatja a színészek szakszervezetével folytatott tárgyalásokat, mivel mindkét csoport osztozik a mesterséges intelligencia szakmájukra gyakorolt lehetséges hatásaival kapcsolatos aggodalmakban.

A vita megoldása a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggályok kezelésétől függött, amely kérdés a tárgyalások és a sztrájk elhúzódásával egyre nagyobb jelentőségre tett szert. Az előzetes egyezség elérésében kulcsfontosságú szerepet játszott a vezető szórakoztatóipari vállalatok vezetőinek – köztük Robert A. Igernek, a Disney vezérigazgatójának, Donna Langley-nek, az NBCUniversal Studio Group elnökének, Ted Sarandosnak, a Netflix társ-vezérigazgatójának és David Zaslavnak, a Warner Bros. Discovery vezetőjének – bevonása a tárgyalásokba.

Az előzetes megállapodás által keltett optimizmus ellenére a Hollywood teljes talpra állításához vezető út még mindig elég rögösnek tűnik. A munkavállalók és a stúdiók által elszenvedett pénzügyi feszültségek élesen emlékeztetnek arra, hogy sürgősen átfogó egyezményre kell jutni, amelyek segíthetnek a szórakoztatóiparnak talpra állni és újraindítani a termelést.