test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Sztrájkok jönnek

Kedden Franciaországban az általános sztrájkkal szinte megegyező megmozdulás volt, hiszen megállt a munka a közlekedésben, az energiaszektorban és az oktatásban is. A kollektív akciónak az volt a célja, hogy béremelést érjenek el az országban tapasztalható nagymérvű infláció miatt kialakult vásárlóerő-veszteség kompenzálására.

A tiltakozások kezdete a több mint két hete tartó olajfinomítói sztrájkban keresendő, amely miatt a francia benzinkutak üzemanyag nélkül maradtak. Ez egy nagyon kritikus pillanatban történik Emmanuel Macron elnök számára (akit áprilisban ugyan újraválasztottak, de kisebb támogatottsággal, és így jóval erősebb parlamenti ellenzékkel kell szembenéznie), mivel most kell jóváhagynia a 2023-as költségvetést.

Az energiaszektorban zajló sztrájk mellett országszerte több mint száz tüntetést hirdettek meg. A tiltakozások kiterjednek a tömegközlekedésre, az oktatásra és az egészségügyre, és az ország összeomlásával fenyegetnek. Ezen a kedden például sok szülő nem tudta elvinni gyermekét az iskolába, mert munkabeszüntetés volt a tömegközlekedésben és az oktatásban egyaránt. A közlekedés terén országszerte problémák tapasztalhatók, különösen a párizsi elővárosi vonatokon, az RER-en.

Magasabb bérek

A tiltakozást a munkavállalói szakszervezetek és civil szervezetek csoportjai vezetik. Mindannyian „a bérek, a nyugdíjak és a szociális támogatások emeléséért, valamint az élet- és tanulási feltételek javításáért” kérik a munkavállalók csatlakozását az akcióhoz. A bérkövetelés az oka annak is, hogy a TotalEnergies és az ExxonMobil energetikai vállalatok dolgozói az elmúlt hetekben sztrájkoltak az olajfinomítókban. A múlt héten csatlakoztak hozzájuk az EDF energetikai vállalat dolgozói is, ezzel késleltetve a reaktorok karbantartási munkálatait (hétfőn már 10 atomerőmű küzdött komoly problémákkal), és a kormány már arra kényszerült, hogy törvényi úton avatkozzon be amiatt, hogy biztosítsa a töltőállomások ellátását.

A francia kormány attól tart, hogy a konfliktus eszkalálódni fog, ahogyan az a sárgamellényeseknél történt 2018-ban Macron első ciklusa alatt. Mindez ráadásul egy nagyon kritikus pillanatban történik az elnök számára, aki nagyon meggyengülve került ki a legutóbbi parlamenti választásokból, és akinek erős ellenzéke van mind a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldal, mind a Jean-Luc Mélenchon vezette szélsőbaloldal részéről.