test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

TARRASCH07 és Q-GREEN A FIFA 2022 sikeréért

A nanotechnológia alkalmazása az építőiparban mindenképp modern megoldás, de ma már semmiképp nem mondhatjuk ismeretlennek. Az energiagazdálkodás hatékonyságának előtérbe kerülésével – tágabb értelemben véve pedig a „zöld környezet” fenntartásának, támogatásának fókuszba hozatalával – egyértelműen tolódnak a szakma felhasználói a korszerű nanotechnológiai megoldások irányába. Használatuk legfőbb indoka első körben a munkaerő és a költséghatékonyság volt, de ugyanilyen fontos tulajdonságuk az, hogy hőszigetelő, hőfenntartó képességük messze túlmutat a hagyományos anyagokén. Így nem meglepő, hogy olyan környezetben, ahol a hőmérséklet ingadozások jelentős mértékűek, illetve a hőmérséklet abszolút értékben az átlagostól jelentősen tér el akár negatív akár pozitív irányba, az újabb fejlesztéseknél már erre az anyagra támaszkodnak a felhasználók. A nanotechnológiai piac egy vezető szereplője a Tarrasch07, melyet pont e tulajdonságának köszönhetően a most következő FIFA 2022-es labdarúgó világbajnokság több helyszínén, így a központi stadionban is alkalmaznak Quatarban.

Korszerű nanotechnológia

A legkorszerűbb nanotechnológiai megoldások valóban forradalmasították az építőipart. Annak ellenére, hogy az ebben a szakmában szinte létfontosságú hitelesítési szervek még nem igazán tudnak mit kezdeni az anyaggal és a metodikával, így komoly nehézségekbe és hosszadalmas folyamatba torkollik bármilyen érdemi elfogadást biztosító dokumentáció előállítása.

„Azt mondhatom, hogy egészen jó és direkt kapcsolatot alakítottunk ki a németországi központú TÜV-SÜD hitelesítő központjával, de még így is, hogy mindkét oldal elhivatott volt a tekintetben, hogy érdemi méréseket tudjunk végezni, több mint egy éves folyamat volt a konkrét eredmények realizálása. Persze ebben szerepet játszott a COVID-19 által okozott leállás, de nem lehet mindent erre fogni. Azt lehetett látni, hogy a komoly energiamegtakarításra képes nanotechnológiai eljárások nem férnek bele a hagyományos anyagoknál alkalmazott mérési eljárási folyamatokba. Vagyis vadonatúj tesztelési környezetet kellett saját pénzen felállítanunk, ami egy kezdő vállalkozásnak nagyon komoly költséget jelent. Bár nyilván már voltak nemzetközi megrendelőink, akik egyre inkább nélkülözik egyébként a hagyományos dokumentumokat, és saját szemüknek és tesztjeiknek jobban hisznek.” – magyarázta a folyamatot Windt Gábor a Tarrasch07 (munkanevén GWR) alapító-tulajdonosa.

Azt jól tudjuk, hogy ha innovatív új megoldásról van szó annak pont az a lényege, hogy nehezen lehet a már meglévő megoldásokhoz hasonlítani. Ezért is korszerű, innovatív. Viszont az érdekes, hogy a hitelesítő központok erre nincsenek felkészülve, mert hát tulajdonképpen így akaratlanul is, de könnyen a fejlődés útjába állnak.

Tarrasch07 és Q-Green

„Az eredmény végül is komoly energiamegtakarításról tanúskodik, a mi anyagunk a Tarrasch07 esetében 43%-os energiamegtakarítást definiáltak és hitelesítettek. Ráadásul a piacon alkalmazott legjobb minőségű hagyományos szigetelőmegoldásokhoz képest is 9%-os ez a mérték. Ez a tény, nem beszélve az anyag felvitelekor már eleve jelentkező munkaerő megtakarításról, illetve egyéb költségmegtakarításokról, a végfelhasználók számára komoly versenyelőnyt biztosít mind lakossági, mint üzleti területen. Ráadásul ez a megtakarítási szint úgynevezett normál időjárási körülmények között értendő, és ugye azt jól tudjuk, hogy a nanotechnológia legjelentősebb előnye pontosan a szélsőséges körülmények között realizálható. Saját számításaink és első tesztelésünk alapján a hőszigetelési képességben akár 18%-os eltérés is lehet a Tarrasch07 javára, ami mondjuk egy quatari körülmények között drasztikus költségmegtakarítást eredményez. Ezek a konkrét mérések szintén a TÜV-SÜD által már jóváhagyott eljárási metodikával készülnek, és 2022 nyarára lesznek hitelesítve a tervek szerint.” – elemezte a tulajdonos.

Sokak számára sokkoló volt a hír, amikor a FIFA kihirdette a 2022-es világbajnokság nyertes pályázatát, és a legelső ellenérzések pontosan a szélsőséges időjárási viszonyokat vették célba. Ezért aztán a fejlesztés döntéshozói komoly figyelmet fordítottak arra, hogy az építkezések végeredménye egyértelműen biztosítsa a résztvevő csapatok, sportolók, közönség számára a komfortos körülményeket, az igazi élményt.

„Egyértelmű volt az elvárás a FIFA részéről, hogy az időjárási viszonyokból adódó eltéréseket a lehető megminimálisabbra kell csökkentenünk, sőt ha lehet, el kell tüntetnünk. Fontos megbízás ez, és mi minden munkánk esetén kiemelt fókuszba helyezzük a megrendelő elégedettségét. Vagyis a hőszigetelés, energiamegtakarítás első perctől kezdve kritikus kérdés volt az építésre kerülő létesítményeknél. Tehát számunkra egyértelmű volt, hogy nanotechnológiai megoldást kell alkalmaznunk. Az építkezések kezdetekor ez még forradalmian újszerűnek tűnt, még ha ma már sokkal többen alkalmazzák is a piacon. És hát nyilván a saját teszteken túlmenően, amik egyértelműen mutatták az anyag és a metodika megfelelését, szükség volt hivatalos szerv általi dokumentációra is. Komoly nyomást kellett helyeznünk emiatt a szállítóra. Nyilván tudtuk, hogy kidolgozott tesztelési koncepcióval nem rendelkeznek a hitelesítési központok, és ennek kialakítása időbe telik, de bennünket is szorított az idő. Mi tökéletes munkát adunk ki minden esetben a kezünkből. Teljesen tisztában voltunk az anyag értékével, előnyeivel, de a mi szakmánkban ezt papíron is bizonyítani kell.” – értékelte a helyzetet Elias Saba, a Q Green Trading & Contracting W.L.L.
ügyvezetője.

Az elmondható, hogy a Tarrasch07 története tökéletesen mutatja egy innovatív anyag építőipari szegmensbe kerülésének folyamatát, annak kihívásait, viszont azt is lehet látni, hogy az erőfeszítések sosem hiábavalók. Hiszen egy új megoldás azok számára, akik eléggé innovatívak és proaktívak ahhoz, hogy az elsők között szavazzanak bizalmat nekik, komoly versenyelőnyt biztosít az vevőinek.

„Nyilván üzletemberek vagyunk, akiknek az a feladata, hogy folyamatosan a piaci versenytársak előtt járjanak. Csaknem húsz éve menedzselünk sikeresen vállalkozásokat, és az építőipar ráadásul kemény szakma. A Tarrasch07 – amit mi még munkanevén GWR-ként ismertünk meg – esetében pontosan tudtuk, hogy ha időben lépünk, akkor olyan piaci előnyhöz jutunk, mely akkor, amikor az anyag már nagyobb mértékben kerül felhasználásra, sokat jelent majd, hiszen a régiónkban kizárólag tőlünk lehet ilyen megoldást rendelni. A már a TÜV-SÜD által kimutatott 9% is komolyan elgondolkoztatja beruházó megrendelőinket, hogy egy-egy fejlesztésnél érdemes nekünk adni a munkát, de mi pontosan látjuk, hogy ez az arány szélsőséges körülmények között még nagyobb számokat fog tükrözni. Közben kialakítottunk egy korrekt, baráti viszonyt a tulajdonosi oldallal, hiszen együtt éltük végig ennek a világszinten is egyedülálló anyagnak az első, sokszor nehézkes lépéseit. Ez az élmény összeköt bennünket. Tehát egyértelműen azt mondhatom, hogy innovatívnak és proaktívnak lenni mindig megéri! A FIFA 2022 World Cup stadionok komoly referenciát biztosítanak már a további terjeszkedésünkhöz.”

A FIFA 2022 jelentős esemény lesz, amit nagyon sokan várnak a világon. A komfortos környezetről és a valódi élményről pedig a sok egyéb fejlesztés mellett a nanotechnológia, a Q-Green és a Tarrasch07 is gondoskodni fog.