test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

TOP 10 cikkek 2023: #4 Ember vagy robot?

Új pozitív lehetőségek a programozó szakemberek előtt

A humánerőforrás-hiány és a meglévő emberi munkaerő költségemelkedésének egymásra ható folyamata az utóbbi években a vártnál is gyorsabb növekedést mutat. Ez a tendencia a gazdaság minden szegmensében kimutatható, az ipar legfejlettebb technológia szektoraiban pedig mára az átlagot meghaladó mértékűvé vált.

A megítélése mégsem egyértelműen negatív, mert bár a HR részlegek számára kétségkívül nehézséget jelent, másik oldalon viszont jelentősen felgyorsítja a folyamatok automatizálását, melynek hatására a robotika és vele együtt a fejlett technológia egyre inkább gazdaságossá válik. Ezzel igazolva a szakemberek azon állítását, hogy a robotok alkalmazásának fő célja napjainkra már nem a hatékonyságnövelés, hanem a munkaerő részleges vagy teljes kiváltása lett.

Ember és robot!

Az ipari automatizálás (robotika) és a mesterséges intelligencia (MI) rohamos fejlődése a munkaerőpiacon is jelentős átalakulást indított el. Sok állás megszűnt, de ezzel párhuzamosan újak is létrejöttek, amelyek igazából már csak felügyelik, irányítják és támogatják azt, amit a robotika és MI végez. Azzal, hogy szalagsori munkások munkahelyei szűnnek meg és ezzel az ember, illetve a gép együttműködése egyre magasabb szinten valósul meg, még inkább felértékelődik a robotokat programozó, karbantartó szakemberek munkája. Az egyedi fejlesztésektől az univerzálisan alkalmazható technológiák felé történő elmozdulás egyre megfizethetőbbé teszi az automatizálást, ami így a kisebb cégek számára is elérhetővé válik. Vagyis az ipar olyan csúcságazatai mellett, mint például a járműgyártás, orvostechnológia, űrkutatás, nanotechnológia, a részterületekre specializálódott, kisebb cégeknek is egyre több tapasztalt, magasan képzett programozó szakemberre lesz szüksége.

A függetlenség két oldala

Az említett piaci folyamatok a szakemberek gondolkodásában is jelentős változásokat indítottak be. A korábban szinte egyeduralkodó, a biztonságot, kiszámíthatóságot, ebből következően a főállású, fix jövedelmet preferáló programozók mellett egyre inkább megjelennek az önállóságra vágyó, piacképes tudásukért magasabb jövedelmet elváró szakemberek. Mivel a fejlődőképes technológiai cégeknél is előtérbe került a költséghatékony megoldást jelentő önálló vállalkozók bevonásának igénye, a két oldal gyorsan egymásra talált. A kezdeti lendület és lelkesedés azonban alábbhagyni látszik, mivel az önállósodó vállalkozóknak a konkrét munkavégzés megkezdése előtt számtalan szervezési, jogi/szerződéskötési, munkaérték biztosítási, helyettesítési és még számtalan más, előre nem látott feladatot kell megoldaniuk. Emellett az is kiderült, hogy a leginkább vágyott, csúcstechnológiát képviselő cégekhez csak magas szervezettség, és professzionális menedzselés mellett lehet bejutni, amit a legtöbb saját lábra álló szakember nehezen tud megoldani.

Professzionális menedzsment

Jelenleg nemzetközi szinten is alig található olyan cég, amely stratégiai szinten foglalkozik az IT, azon belül is az ipari automatizálási terület kiemelkedő tudással rendelkező szakemberei és a munkájukra igényt tartó megrendelők közötti kapcsolat professzionális szintű menedzselésével és komplex ügyintézésével. A NERDMATION erre a feladatra jött létre. Fő célja, hogy a megrendelői oldal és a munkát elvégző szakemberek között egy olyan felületet hozzon létre, mely a megfelelő projektmenedzselést, kommunikációt és komplex ügyintézést biztosítja, legyen az egy párhetes munkafolyamat, vagy egy komplexebb feladatokat magában foglaló több hónapos, vagy akár több éves megbízás. A NERDMATION-nel együttműködő szakemberek az iparág legkiemelkedőbb vállalataihoz bekerülve a folyamatos fejlődés mellett iparági szinten is kiemelkedő jövedelmet érhetnek el. E mellett a legjobbaknak lehetősége van projektmenedzsment irányában is kipróbálni magukat, mellyel a jövőben további lehetőségek nyílhatnak meg számukra.