test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Turbulens vizekre evez a fintech?

Az emelkedő kamatlábak és a globális szinten fenyegető recesszió veszélye minden szektort próbára tesz, de a fintech iparág különösen sebezhető. Számos fintech vállalat piaci kapitalizációja több mint 75%-kal zuhant tavaly nyár óta. A tőzsdén nem jelenlévő vállalatok értékét a potenciális befektetők és a tanácsadók még a tőzsdei bevezetés előtt csökkentették. A milliárdos értékű cégek, mint például a Klarna és a Wealthsimple, számos dolgozót voltak kénytelenek elbocsátani. Összességében az iparágban csak az elmúlt két hónapban 5500 alkalmazott veszítette el állását, ami megdöbbentő, tekintve hogy tavaly az elbocsátás számszerűsítve egyenlő volt a nullával.

Az iparág mostani háborgó vizei különösen aggasztóak azok számára, akik az elmúlt évtizedben még „csendes vizeken hajóztak”. A 2021-es év különösen fantasztikus volt, mivel a digitális pénzügyek hatalmas fellendülésnek indultak, és a befektetők igyekeztek beszállni, amíg lehetett. Csak 2021-ben a fintech startupok 132 milliárd USD-t gyűjtöttek be, ami több mint kétszerese volt az előző évinek. Ráadásul 150 cég 1 milliárd USD vagy annál nagyobb többletértéket ért el. Az idők azonban megváltoztak. A hagyományosabb befektetési cégek, mint például a nyugdíjalapok, meglehetősen óvatossá váltak a fintech startupokkal szemben. Néhány kockázati tőkebefektető még azután is visszalépett az üzletektől, hogy a szerződéseket már aláírták.

Tisztítótüzek

Minden recesszió elkerülhetetlenül velejárója, hogy csak a legerősebbek élik túl. Azonban az iparág bennfentesei közül jó páran örülnek ennek, mivel nagyon sok szereplője lett a fintech üzletnek. A búza elválik a pelyvától, így több marad a túlélőknek. Ráadásul – bár a buborék talán kezd túl nagyra nőni – ennek ellenére az iparág hívei nem tartanak valódi kipukkadástól, csupán az értékelés korrekciójától, mivel a fintech alapjai stabilak. Ennek bizonyítékául elég csak azt látni, hogy a jelenlegi értékelések hasonlóak a 2020-ban készültekhez.

Ennek ellenére az óvatos befektetők akár maradandó károkat is okozhatnak. A vállalatok kénytelenek több pénzt kölcsönözni, mivel a befektetői források sokkal nehezebben állnak rendelkezésre. De több hitelt felvenni, miközben a kamatlábak világszerte ilyen gyorsan emelkednek, nem fenntartható út. A jelentkező rizikófaktorok miatt a kockázatitőke-társaságok – amelyek kiterjedt ellenőrzést gyakorolnak a feltörekvő csillagok felett – arra kényszerítik őket, hogy sokkal több készpénzt halmozzanak fel, hogy jobban ellen tudjanak állni minden jövőbeli sokknak, amelyet a piac rájuk zúdíthat.

A piac pedig továbbra is szolgálhat még sokkoló meglepetésekkel. Számos fintech üzleti modell a hitelek és hitelkártyák, valamint a banki finanszírozás biztosításán alapul. Az emelkedő kamatlábak azonban akadályozzák ezeket a tranzakciókat. Ráadásul a megnövekedett infláció, és ezáltal a csökkenő reáljövedelmek a nemfizetési arányok növekedéséhez vezethetnek, ami minden érintett számára katasztrofális. És végül, a fintech iparág nagy része arról szólt, hogy egy lépéssel mindig az aktuális szabályozók előtt járjon. Ezek a startupok olyan kiskapukra tudták alapozni modelljeiket, amelyek lehetővé tették számukra, hogy olyan módon működjenek, ahogyan a hagyományos bankok nem. Viszont a bankok lobbijának a hatására a kormányok lépnek az ügyben, hogy ezeket a kiskapukat bezárják a lehető leggyorsabban. Akár a piaci hullámok, akár a kormányzati ellenszél okozza, a fintech-iparág nem fog zökkenőmentes „vitorlázással” haladni előre.