test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Újabb csúcsokon

Jerome H. Powell, a Federal Reserve elnöke kedden a szenátus bankügyi bizottsága előtt tett beszámolójában jelezte, hogy a jegybank kész a korábban vártnál nagyobb mértékű kamatemelésre. Powell arra is utalt, hogy a Fed visszatérhet a kamatemelések gyorsabb üteméhez, ha a legfrissebb gazdasági adatok továbbra is megkívánják az ilyen lépéseket. Ez egyértelmű elmozdulást jelent a Fed decemberi álláspontjához képest, amikor is a kamatemelések lassabb ütemét jelezték előre.

Makacs

Powell megjegyzései a közelmúltbeli jelentésekre reagáltak, amelyek szerint az infláció makacsul magas maradt, miközben a munkaerőpiac továbbra is stabilnak mutatkozik. A Fed 2022-ben háromnegyed ponttal emelte a kamatlábakat, de aztán decemberben fél pontra, február elején pedig negyed pontra mérsékelt. Az elnök azt sugallta, hogy ha a beérkező adatok, köztük a legutóbbi munkahelyi és az inflációs jelentések továbbra is ezen a szinten maradnak, a Fed megfontolná a kamatemelések gyorsabb ütemét.

Powell azt is elismerte, hogy a Fed infláció elleni küzdelme miatt hozott intézkedéseknek „nagyon valószínű”, hogy a munkaerőpiac látja majd a kárát. Megjegyezte, hogy bár a munkaerőpiac eddig ellenálló volt a Fed lépéseivel szemben, az erős bérnövekedés még mindig nem összeegyeztethető a 2 százalékos inflációhoz való visszatéréssel. Az erős bérnövekedés arra késztetheti a vállalatokat, hogy emeljék az árakat, mivel valamiből fedezni kell a munkaerőköltségeiket, a fogyasztók pedig képesek lehetnek a jelenlegi vásárlói szokásaikat fenntartani, így a kereslet elég erős marad ahhoz, hogy az áremelkedés tartós legyen.

Powell megjegyzései nagy port kavartak a pénzpiacokon, mert a befektetők egyre inkább arra fogadtak, hogy a Fed a korábban várt negyedpontos helyett félpontos lépést jelent majd be a közelgő március 21-22-i ülésén. A részvényárfolyamok lejjebb estek, és a Wall Street széles körben figyelt recessziós mutatója az 1980-as évek eleje óta a leghangosabb riasztásra adott okot. A 2 éves kincstárjegyek hozamai kedden több mint egy teljes százalékponttal magasabbra emelkedtek, mint a 10 éves hozamok, ami 1981 óta a legnagyobb inverzió a kettő között.

A Fed az elmúlt évben az 1980-as évek óta a leggyorsabb ütemben növelte a kamatokat, ami a hitelfelvételi költségeket a nulla közeli szintről 4,5 százalék fölé emelte. Ez a lépés kezdetben úgy tűnt, hogy lassítja a fogyasztói és üzleti keresletet, és segít mérsékelni az inflációt. Számos közelmúltbeli gazdasági jelentés azonban arra utalt, hogy az infláció tavaly nem gyengült olyan mértékben, mint gondolták, és januárban is magasabb lett a vártnál. Más adatok azt mutatták, hogy a munkaerő-felvétel továbbra is erős, és a fogyasztói kiadások is megélénkültek az év elején.

Göröngyös út

Powell azt sugallta, hogy a váratlan erősség valószínűleg keményebb válaszlépéseket igényel majd a Fed-től. „Az infláció 2 százalékos szintre való visszavezetéséhez hosszú út áll előttünk, és valószínűleg igen csak rögös lesz” – mondta. „A legfrissebb gazdasági adatok a vártnál erősebbek, ami arra utal, hogy a kamatok végső szintje valószínűleg magasabb lesz a korábban előre jelzettnél.”

A Fed kamatlábakkal kapcsolatos álláspontja döntő fontosságú az amerikai gazdaság eredményessége szempontjából. Amikor a Fed kamatot emel, az lassítja a nagy hitelalapú vásárlásokra, például házakra és autókra fordított fogyasztói kiadásokat, és visszatarthatja a vállalkozásokat attól, hogy kölcsönt vegyenek igénybe a bővítésekhez. Mivel a termékek és a munkavállalók iránti kereslet enyhül, az a bérnövekedés lanyhulásához vezet, azonban a munkanélküliség is emelkedhet, ami tovább lassítja a fogyasztást és szélesebb körű mérséklődést okoz a gazdaságban.

Összefoglalva, Powellnek a szenátus bankügyi bizottsága előtt tett megjegyzései arra utalnak, hogy a Federal Reserve készen áll a korábban vártnál nagyobb mértékű kamatemelésre, válaszul a makacsul magas inflációról és a rugalmas munkaerőpiacról szóló közelmúltbeli jelentésekre. Ha a beérkező adatok továbbra is arra utalnak, a Fed akár gyorsabb ütemű kamatemelést is fontolóra vehet. Ez sok befektetőt megijesztett, és jegyezzük meg, teljesen jogosan.