Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Üres irodák

Azok a vállalatok, amelyek nehezen tudják megtölteni irodáikat, a helyiségek eladásával is gondban vannak.

Mostanra a legtöbb vállalat már lefektette a követendő irányvonalat a munkahelyi jelenlét jövőjét illetően. Míg sok cég megtartotta a hibrid vagy a legtöbbször otthonról dolgozó rendszereket, mások azonban visszarendelték az alkalmazottaikat, és az irodai munkavégzést helyezték előtérbe. E piaci trendek miatt nagyon sok helyen számos irodahelyiség áll teljesen kihasználatlanul. A probléma az, hogy az ilyen helyiségek piaca hihetetlenül stagnál, mivel a speciális irodákat, például az orvosiakat illetve laboratóriumiakat leszámítva túl nagy a kínálat a piacon, viszont nincs elég kereslet.

Csak az Egyesült Államokban jelenleg 21,5 millió négyzetméter felesleges kereskedelmi ingatlan áll üresen bérlőkre várva. Hogy ezeket a számokat perspektívába helyezzük, az Amazon HQ2 8 millió négyzetmétert tesz ki, de még beszédesebb, hogy a 21,5 millió négyzetméter kétszerese a világjárvány előtti feleslegnek. Manapság csak azok az ingatlantulajdonosok adnak el, akiknek óriási szükségük van készpénzre, vagy kifejezetten prémium ingatlanok felett rendelkeznek, de ilyen kiemelt kategóriás lehetőségek csak kevés helyen vannak. A CoStar szerint a megfelelő feltételekkel bérbeadott orvosi irodák és laboratóriumok – amelyek magas hitelképességű bérlőkkel és biztos bevételi forrásokkal rendelkeznek – még mindig sok befektetőt vonzanak, de nagyjából itt meg is áll a kereslet. Azok a vállalatok, amelyek korábban a személyzet számára kulcsfontosságú irodákkal rendelkeztek, ma nagy bajban vannak, mert nem tudják ezeket eladni – bár már üresen állnak – csak jelentős árengedménnyel.

A bankok is beleszólnak

A távmunka-trend miatt a kereskedelmi ingatlanokat ért sokk, majd a magasabb kamatlábak és az újabb recesszió árnyékában most nincs itt az ideje az eladásnak még akkor sem, ha sokan azt jósolják, hogy a piac ennél csak még rosszabb lesz. Az elemzők úgy vélik, hogy az albérletfelesleg tartósan fennmarad, mivel a vállalatok aggódnak amiatt, hogy egy recesszió előtt elbocsátásokra és egyéb megszorításokra is szükségük lesz, sőt valószínűleg az albérleti négyzetméterárak már soha nem fognak visszatérni a pánik előtti szintre.

A beruházási tevékenység eddig fokozatosként leírt lassulása drámaivá fog válni, miután a második és harmadik negyedévben a kamatlábak emelkedésének kezdete előtt aláírt ügyletek lezárulnak. A negyedik negyedévben „durva ébredés” következik. De még ha rossz is lesz a helyzet, a vállalati ingatlantulajdonosok számára még mindig előnyösebb, ha nem válnak meg tulajdonuktól, ha csak egy módjuk van rá. A cégek ma még kísérleteznek a hibrid munkával, és nem lehet tudni, hogy ezek az új rendszerek akkor is megmaradnak-e, amikor a munkaerőpiac kevésbé lesz ennyire szűkös. A vállalatoknak számolniuk kell azzal is, hogy egy év múlva esetleg még rosszabb lehet a helyzet. A visszaeséskor általában bekövetkező kényszerértékesítési hullám még nem következett be – és ez még pontosan követi a múltbéli recesszióknál tapasztaltakat -, mivel ezek általában néhány évvel elmaradnak a hanyatlás kezdetétől. Ezt támasztja alá, hogy 2008 után a bajba jutott eszközök értékesítési hullámának csúcspontja csak 2010/2011-ben következett be.