Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Valami jó hír?

Németország gazdasága a válság ellenére 2022-ben 1,9%-kal nőtt, és távolodik a recessziótól.

A német gazdaság tavaly 1,9%-kal erősödött 2021-hez képest az ukrajnai háborúból eredő nehézségek ellenére, és 0,7%-kal 2019-hez, a koronavírusos világjárvány okozta válság előtti évhez viszonyítva – derül ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) ma közzétett előzetes adataiból. Ez az adat, valamint a GDP év végén észlelt stagnálása azt jelenti, hogy Németországot megkímélheti a recesszió az idei télen.

„Németország általános gazdasági helyzetét 2022-ben az ukrajnai háború következményei és az energiaárak rendkívüli emelkedése határozták meg” – mondta Ruth Brand, a Destatis elnöke egy sajtótájékoztatón. Majd hozzátette: „Ehhez járultak még az alapanyag-ellátási nehézségek, a meredeken emelkedő élelmiszerárak, valamint a szakképzett munkaerő akut hiánya, és a koronavírus-járvány továbbra is fennálló, bár gyengülő utóhatásai. Összeségében a német gazdaság a még mindig nehéz körülmények ellenére jól tartotta magát 2022-ben.”

Robert Habeck gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter és Christian Lindner pénzügyminiszter is optimistán értékelte az adatokat. „A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok szerint a téli félévben a vártnál enyhébb és rövidebb lesz a gazdasági lassulás” – hangsúlyozta Habeck. „Az 1,9 %-os növekedés azt mutatja, hogy a 2022-es állami támogatásnak van hatása” – tette hozzá Lindner. Most fontos a gazdasági fordulat elindítása, ami magába foglalja a beruházások adókedvezményeit és a „kevesebb bürokráciát”.

A 7,9%-os rekordszintű infláció miatti vásárlóerő-veszteség ellenére tavaly különösen a fogyasztók lendítették fel a gazdaságot, mivel a fogyasztási kiadások 4,6%-kal nőttek. A Covid első éveiben sokan a lemondott utazásokból, étteremlátogatásokból vagy koncertekből takarítottak meg pluszpénzt, amelyet most legalább részben elköltöttek. A háztartások megtakarítási rátája az előző évhez képest mintegy négy százalékponttal 11,2%-ra csökkent, és ezzel visszatért a Covid előtti szintre. Emellett a vállalatok 2,5%-kal többet ruháztak be berendezésekbe, például gépekbe és járművekbe. Ezzel szemben az építőipari kiadások 1,6%-kal csökkentek a magasabb hitelköltségek és a kínálati szűk keresztmetszetek miatt. Az export 3,2%-kal emelkedett, mivel azonban az import nagyobb mértékben, 6,7%-kal nőtt, a következtetés az, hogy a külkereskedelem visszafogta a gazdasági növekedést.

Energiakrízis

Az ukrán háború következményei az infláció és az energiaválság tekintetében viszont továbbra is nyomasztják a vállalkozásokat. „Sok vállalat 2022-ben a szakadék szélére érkezett” – mondja Dirk Jandura, a Német Nagykereskedelmi, Külkereskedelmi és Szolgáltatási Szövetség (BGA) elnöke. „Nem zuhantunk össze, de még nem léptük át a közelgő lassulás lehetőségét. A német gazdaság nem teljesített túl rosszul 2022 végén” – mondta Monika Schnitzer vezető gazdasági szakértő a Reutersnek adott interjújában. Majd kiemelte még, hogy „sikerült elkerülni a gázellátási szűk keresztmetszetet, és biztosan nem várható, hogy idén télen is ilyen gázhiányunk lesz”.

Az idei évre sok szakértő enyhe visszaesést vár, azonban nem valószínű, hogy elérné azt a súlyos gazdasági hanyatlást, amire időnként számítottak. „A gazdasági növekedés 2023-ban jelentősen gyengébb lesz, és közel áll a stagnáláshoz” – mondja Sebastian Dullien, a szakszervezetekhez közel álló IMK Intézet tudományos igazgatója. Ennek oka, hogy a gazdaság még csak most jutott túl az energiaár-válságon. A Kieli Világgazdasági Intézet (IfW) 0,3%-os növekedést prognosztizál az évre. A müncheni Ifo intézet és az esseni RWI kutatóintézet eközben egyaránt 0,1%-os zsugorodást jósol 2023-ra.