Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Valódi problémák, valódi sérülések a hírnévben

Ha Kalifornia legnagyobb turisztikai és üzleti célpontjaira – Los Angelesre vagy San Franciscora – gondolunk, sok kép jut eszünkbe: a hollywoodi dombok, a Szilícium-völgy, a kék óceán és a meredek utcákon lefelé haladó villamosok. Manapság azonban ezeket az ikonikus képeket újak váltják fel: a hajléktalanok és a féktelen bűnözés.

A paradoxon megdöbbentő: a világ leggazdagabb embereivel teli fényűző városok tele vannak a túlélésért küzdő emberekkel. Ez a változás az elkövetkező években biztosan hatással lesz Kalifornia üzleti hírnevére, és a kialakuló válságok miatt már most is jelentős politikai következményekkel járnak. „Az utcán sétáló emberek sok esetben veszélyben érzik magukat, és ezzel foglalkozni kell” – mondta Willie Brown, San Francisco korábbi polgármestere.

Hogyan történt

2019-ben Chesa Boudin hatalmas győzelmet aratott a progresszív baloldal számára azzal, hogy megnyerte a választást és San Francisco kerületi ügyésze lett. Kampánya során azt ígérte, hogy „az 1990-es évek és a 2000-es évek elejének kemény bűnözés elleni politikája és retorikája a végét járja”. Összességében azt ígérte, hogy eltörli a készpénzes óvadékot, enyhít a kisebb bűncselekményekért kiróható büntetési tételeken, és csökkenti a börtönökben lévő rabok számát. Mindeközben drasztikusan növelte a rendőrség elszámoltathatóságát. Ezek az intézkedések mind rendkívül népszerűek a demokraták körében, de e viszonylag radikális álláspontok és San Francisco bűnözési statisztikáinak romlása miatt Boudin urat kemény kritikák érték. Bár az adatok szerint az erőszakos bűncselekmények száma csökkent a városban, azonban San Francisco lakóinak a fele kevésbé érzi magát biztonságban. Ez részben azzal függ össze, hogy a kerületi ügyész elnéző az olyan „áldozat nélküli” bűncselekményekkel szemben, mint a bolti lopás és a kábítószer-fogyasztás. Amikor az emberek San Francisco utcáin sétálva azt látják, hogy egyesek nyíltan drogoznak és lopnak a boltokból, akkor természetesen a közbiztonságot sem nevezhetik megfelelőnek. Nemrégiben a szavazók 60 százalékának döntése alapján leváltották Boudin urat, így másfél évvel korábban ért véget a megbízatása. A 2022 májusában végzett közvélemény-kutatás szerint a San Francisco lakosságának 53 százaléka határozottan helytelenítette Boudin munkáját. Eközben Los Angelesben a Los Angeles Times szerint a hajléktalanság 75 százalékkal nőtt az elmúlt években, és a városban a becslések szerint 66.000 hajléktalan ember él. Mindezek a problémák ugyanarra a forrásra vezethetők vissza: Amerika szociális védőhálója gyenge, ami azt is jelenti, hogy a rendőrségnek kell viselnie a nem megfelelő szociális biztonság miatt kialakult helyzetből adódó problémák súlyát.

Hatás az üzleti hírnévre

Ezek tisztán politikai problémáknak tűnhetnek, de a hírnév hihetetlenül fontos az üzleti világban. Amikor a Szilícium-völgyi emberek megpróbálják alakítani a világ jövőjét, akkor nagyon könnyű őket szembeállítani azzal, hogy a saját városuk problémáit sem tudják megoldani, hiszen burjánzik a kisstílű bűnözés. „Az emberek nincsenek jó hangulatban, és okuk is van rá, hogy ne legyenek” – mondta Garry South, egy Los Angeles-i demokrata stratéga. „Nem csak a bűnözésről van szó, hanem a hajléktalanságról és a magas benzinárról is”. Ha ezek a városok nem tudják kézben tartani ezeket a problémákat, akkor hosszú időbe telik, mire visszanyerik azt a tiszteletet, amelyet egykor az üzleti világban élveztek.