Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Vásárolj most, fizess később (1. rész)

Az elmúlt évek pénzügyi világában megnőtt a „most vásárolj, később fizetsz” hitelek népszerűsége, amelyek kényelmes és kamatmentes módszert kínálnak a fogyasztóknak a mindennapi termékektől a luxuscikkekig terjedő vásárlásokhoz.

Ugyanakkor az, hogy ezek a „lehetőségek” a hiteljelentésekben nem szerepelnek, aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy a fogyasztók jelentős adósságot halmozhatnak fel anélkül, hogy az a hitelezők és a szabályozó hatóságok számára látható lenne. Bár az Apple nemrégiben hozott döntése, miszerint az Apple Pay Later programjának hiteleit jelenteni fogja az Experian számára, jelentős lépésnek tűnt a probléma megoldása felé, a többi nagy Pay Later szolgáltató még nem követte ezt a lépést. Ezek a hitelek, amelyekre jellemző, hogy rövid idő alatt részletalapú törlesztési terveket tartalmaznak, a világjárvány okozta online vásárlási boom idején nyertek teret. Népszerűségük ellenére közgazdászok és fogyasztóvédők figyelmeztettek az általuk „fantomadósságnak” nevezett hitelekkel kapcsolatos kockázatokra. Ez a kifejezés azokra az adósságokra utal, amelyek nem jelennek meg a hiteljelentésekben, de mégis pénzügyi kihívásokat jelenthetnek a fogyasztók és a gazdaság egésze számára.

A nagy hitelinformációs irodák azzal érvelnek, hogy a késedelmesen fizető hitelek beépítése az adatszolgáltatási rendszerbe mind a fogyasztók, mind a hitelezők számára előnyös lenne. Az időben történő törlesztés hiteljelentésekbe való beépítésével a fogyasztók hitelképességet építhetnének, míg a hitelezők átfogóbb képet kaphatnának a hitelfelvevők pénzügyi magatartásáról. A meglévő hiteljelentési rendszerek kiigazítása a késedelmes hitelek egyedi jellemzőinek – többek között gyakoriságuknak és rövid távú jellegüknek – figyelembevételével azonban továbbra is kihívást jelent.

Az utólagos fizetésű hitelek ágazata aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a hagyományos hiteljelentési rendszerek nem biztos, hogy alkalmasak hitelkonstrukcióik hatékony kezelésére. A meglévő pontozási modellek általában büntetik azokat a hitelfelvevőket, akik több hitelt vesznek fel gyors egymásutánban, ami hátrányos lehet a pay-later felhasználók számára. Ráadásul a hitelintézetek havi jelentési ciklusa ellentétes a pay-later hitelekre jellemző kétheti fizetési ütemezéssel, ami tovább bonyolítja az integrációs erőfeszítéseket.

E kihívások ellenére az ágazatban egyre inkább elismerik, hogy a késedelmes hitelek valószínűleg nem maradnak a végtelenségig a hitelpontozási rendszeren kívül. Akár a piaci erők által vezérelt, akár a szabályozási mandátumok, van egy elvárás, hogy a „pay-later” szolgáltatóknak végül jelenteniük kell a hiteladatokat a hitelinformációs irodáknak, hogy biztosítsák a felelős hitelezési gyakorlatot és a fogyasztói pénzügyi jólétet.