test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Vigyázz a „sapkára”

Brüsszel egyfajta gázár maximum bevezetését javasolta abban az esetben, ha az meghalad egy bizonyos szintet, de hogy ez ténylegesen mennyit is jelent, még nem határozták meg. A tervek szerint ez egy évig lesz hatályos, és a gáz árának hatását próbálja majd megfékezni a referenciapiacon, a holland TTF-en. Az Európai Bizottság átdolgozta a gázárplafon bevezetésére irányuló javaslatának néhány részletét, hogy enyhítse a szénhidrogén árának a piacokra gyakorolt hatását. Ezt az eszközt, amely mint említettük egy évig lenne érvényben, egyelőre azonban még nem jelentették be hivatalosan.

A sajtóhoz eljuttatott dokumentum szerint a maximális szinteket előre, egészen pontosan egy hónapra határozzák meg, hogy az intézkedésnek azonnali hatása legyen. A referenciapiac a holland TTF (Title Transfer Facility) lesz, amely az Európai Unióban az árak meghatározására szolgál. Ahhoz, hogy ez a felső határ aktiválható legyen, a TTF növekedése nem tükrözheti a világpiacon bekövetkező hasonló növekedést (azaz nem lehet „természetes” növekedés), és mindenesetre a mechanizmus deaktiválható, ha azt észlelik, hogy „jelentős zavarokat” okoz a piacon. A mechanizmus automatikusan leáll, ha a havi felülvizsgálat során azt állapítják meg, hogy az alkalmazásának feltételei már nem állnak fenn.

A levegőben

Az elképzelés tehát az, hogy ha meghalad egy maximumot – szögezzük le, hogy még mindig nem tudjuk, mi is az a maximum ár -, akkor az árkorrekciós rendszer működésbe lép, és a gázár ” korlátozva lesz”. Más szóval a Bizottság által meghatározott áron fizetik majd ki, nem pedig azon, amelyet a holland határidős piacon elér. Pedig éppen ez a piac van több kormány célkeresztjében, amelyek alternatíváját keresik a TTF-nek, amelyet az elmúlt hónapokban – a cseppfolyósított földgáz túlkínálatának is köszönhetően – spekuláció és ellátási problémák sújtottak, és amely már nem tekinthető a gázpiac valós tükrének.

A tárgyalások mindenesetre bonyolultnak bizonyulnak, mivel az EU 27 tagállamának energiarendszerei alapvetően nagyon eltérőek. Franciaország például kiterjedt nukleáris energia kapacitással rendelkezik, és sokkal kevésbé függ a gáztól, mint Németország. Berlin ezért nagy általánosságban vonakodik attól, hogy árplafont szabjon meg az energiatermelésre szánt gázra. Az Európai Bizottság intézkedésének népszerűsége tehát valószínűleg az árplafon milyenségétől függ majd.