Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Vita a jegybank lehetséges kamatcsökkentéséről (1. rész): Igen, szükség van a kamatcsökkentésre

A Federal Reserve kamatpolitikájáról folyó vita egyre hevesebb, a szakértők véleménye megoszlik arról, hogy a jegybanknak hamarosan csökkentenie kellene-e a kamatokat. A kamatcsökkentés hívei azzal érvelnek, hogy a gazdasági feltételek megérettek egy ilyen lépésre, hivatkozva az infláció lehűlésére és a növekedés támogatásának szükségességére.

Stabilizálódó infláció

A kamatcsökkentés mellett szóló egyik fő érv az, hogy az infláció a jelek szerint ellenőrzés alatt van. A Federal Reserve által preferált inflációs mérőszám, a személyi fogyasztási kiadások (PCE) indexe jelentős javulást mutat: márciusban éves szinten 2,7 százalékkal emelkedett, ami jelentős csökkenést jelent a 2022. júniusi 7,1 százalékos csúcshoz képest, ez pedig arra utal, hogy az elmúlt két évben végrehajtott agresszív kamatemelések hatékonyan fékezik az inflációt.

A kamatcsökkentés támogatói rámutatnak, hogy a közelmúlt inflációs adatait késleltetett mutatók befolyásolják, amelyek a múltbeli költségnyomást tükrözik, és amely várhatóan csökkenni fog. A nyár közeledtével ezek az elemzők úgy vélik, hogy az inflációs nyomás még tovább fog enyhülni, ami aztán megnyitja az utat a kamatcsökkentés előtt. Egy munkaügyi fókuszú csoport egyik közgazdásza fenntartja, hogy a közelmúltbeli inflációs eltérések marginálisak, és hogy az első kamatcsökkentésre valószínűleg szeptemberben kerül majd sor.

Gazdasági növekedés és foglalkoztatás

A kamatlábak csökkentésének másik nyomós oka a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás ösztönzése. A magas kamatlábak visszafogják a hitelfelvételt és a beruházásokat, ami lassíthatja a gazdasági tevékenységet. A kamatlábak csökkentése ösztönözheti a hitelfelvételt mind a fogyasztók, mind a vállalkozások számára, ami a kiadások és a beruházások növekedéséhez vezethet, ez pedig több munkahelyet teremthet és támogathatja a bérnövekedést. Az egyik nagy pénzügyi cég egyik kutatócsoportja továbbra is optimista a kamatcsökkentéssel kapcsolatban, és szeptembertől kezdődően három kamatcsökkentést prognosztizál. Hasonlóképpen, egy másik neves pénzintézet is idén két kamatcsökkentést jósol, egyet júliusban, egyet pedig novemberben. Ezek az előrejelzések azon a meggyőződésen alapulnak, hogy míg a téli pivot party túlságosan optimista volt, a jelenlegi pesszimista kilátások ugyanilyen túlzóak.

Fogyasztói és üzleti bizalom

Az alacsonyabb kamatlábak a fogyasztói és üzleti bizalmat is javítanák. A fogyasztók számára az alacsonyabb kamatlábak megfizethetőbb lakás- és autóhiteleket jelentenek, ami fellendítheti a kiadásokat. A vállalkozások számára a hitelfelvételi költségek csökkenése javíthatja a vállalati finanszírozási lehetőségeket, ami bővüléshez és növekedéshez vezethet. Ez a javuló hangulat pozitív visszacsatolással járhat, ami tovább ösztönzi a gazdaságot.

Egy pénzügyi szolgáltató cég szakértői arra számítanak, hogy az infláció 2024-ben visszatér a normális szintre, és kora őszre további kamatcsökkentés várható, továbbá azt mondják, hogy a bérinfláció kormányzati mérései – a cél feletti infláció egyik fő hajtóereje – hamarosan egybeesnek a magánszektorban mért enyhébb értékekkel, ami tovább erősíti az alacsonyabb kamatlábak mellett szóló érveket.

Következtetés

A kamatcsökkentés hívei azzal érvelnek, hogy a Federal Reserve számára elérkezett az idő a cselekvésre. Mivel az infláció a stabilizálódás jeleit mutatja, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás ösztönzésének lehetősége, valamint a fogyasztói és üzleti bizalom erősödésének kilátása miatt a kamatlábak mielőbbi csökkentése mellett szól. A gazdasági helyzet alakulásával párhuzamosan a Fed számára döntő fontosságú, hogy reagáló és alkalmazkodó maradjon, biztosítva, hogy a monetáris politika támogassa a kiegyensúlyozott és fenntartható fellendülést.