test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Zero No More! (1. rész)

Éppen azután, hogy ezeken a lapokon arról írtunk, hogy Kína továbbra is ragaszkodik a zéró Covid politikához, Peking teljesen megváltoztatta a hozzáállását a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban. A három éve tartó végtelenül szigorú zéró Covid rendelkezések után úgy tűnik, hogy Peking enged a társadalmi nyomásnak, és végre enyhíti a Covid-19 járvánnyal összefüggésben hozott korlátozásokat.

Számos hírcsatorna, köztük a CNN is kiváló összefoglalókat közölt a főbb változásokról, amelyeket az alábbiakban foglalunk össze. Az alábbi cikk részletesen taglalja a kormány főbb változtatásait, illetve ezek hatásait a kínai polgárok életére, ami viszont egyértelműen befolyással lesz majd a világgazdaságra is.

Nincs több QR-kód

A járvány kezdete óta Kína a mobiltelefonokon található egészségügyi kódokat használta az egyének egészségügyi állapotának nyomon követésére. E kódok színe – piros, sárga vagy zöld – döntötte el, hogy a felhasználók elhagyhatják-e otthonukat, használhatják-e a tömegközlekedést, beléphetnek-e nyilvános helyekre, vagy esetleg karanténba kell-e vonulniuk. A szerdán közzétett iránymutatások szerint az emberek ezek után a legtöbb helyre beléphetnek negatív teszteredmény vagy egészségügyi kód felmutatása nélkül – ez jelentős lépés az emberek mindennapi rutinját és megélhetését érintő, közel három évig tartó korlátozások után. Csak néhány kivételes esetben lesz továbbra is szükség ilyen ellenőrzésekre, beleértve az idősotthonokat, az egészségügyi intézményeket és a középiskolákat. A vállalkozások mostantól saját maguk dönthetnek arról, hogy milyen megelőzési és ellenőrzési rendelkezéseket alkalmaznak – tette hozzá a jelentés.

Engedélyezett az otthoni karantén

Egy másik nagyszabású változás értelmében a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező Covid fertőzöttek otthonukban tölthetik a karantén idejét ahelyett, hogy állami intézménybe vinnék őket, hacsak nem döntenek másként. Azokat a betegeket, akiknek az állapota romlik, kórházba szállítják majd kezelésre – áll a jelentésben. A közeli hozzátartozók azonban szintén otthon lehetnek majd a karantén alatt. A világjárvány során a kínai lakosok a karantén táborokkal kapcsolatos káoszról és stresszről számoltak be, sokan mondták, hogy nem volt világos, mikor hagyhatják el a tábort, mások pedig a zsúfoltságra vagy a rossz körülményekre panaszkodtak. Több esetben az egészségügyi dolgozók a jelentések szerint egészségügyi kockázatokra hivatkozva megölték a kormányzati karanténba vitt emberek háziállatait, ami minden alkalommal hatalmas felháborodást váltott ki a kínai közösségi médiában. Mások amiatt bírálták a kormányt, mert idős lakosokat az éjszaka közepén kényszerítettek az otthonuk elhagyására azért, hogy karanténba szállítsák őket.

Korlátok a lezárásokra

Az új irányelvek arra is felszólítják a hatóságokat, hogy „biztosítsák a társadalom normális működését és az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat”, illetve a nem kiemelt kockázatúnak minősített területeken nem szabad bezárni az üzleteket, és korlátozni az emberek mozgását. A lezárások csak a „magas kockázatú területeken” engedélyezettek, és még ott is „haladéktalanul” fel kell oldani, ha öt egymást követő napon keresztül nem találnak új eseteket – áll a közleményben. Hozzátette még, hogy a hatóságok nem zárhatják el a tűzlépcsőket, a lakások vagy épületek bejáratait és más kapukat, hogy a lakosok továbbra is ki tudjanak menekülni, és szükség esetén orvosi ellátást kérhessenek.

Ez az irányelv különösen érzékeny időszakban született, mivel Kína még mindig a november végi és december eleji ritka heves lakossági tiltakozáshullámot éli meg, aminek a kiváltó oka a Hszincsiang tartomány egyik városában pusztító tűzvész volt. A közvélemény dühe azután söpört végig az országon, amikor az esetről készült videókon jól látszott, hogy a tűzoltók a lezárási intézkedések miatt nem tudtak eljutni az áldozatokhoz. A tüntetések során országszerte ezrek vonultak az utcára, hogy a lezárások és egyéb járványügyi intézkedések megszüntetését követeljék – egyesek a cenzúra és a hatalmon lévő Kommunista Párt tekintélyelvű vezetése elleni tiltakozásuknak is hangot adtak.