test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

2023: A nyúl nyuszi éve

2022-ben nemcsak az Encanto filmzenelemez (a tavalyi év második legkelendőbb digitális albuma, a „We Don’t Talk About Bruno” című dal pedig az legtöbbet letöltött single volt a streaming platformokon) volt óriási hatással a műfajra és a zeneipar egészére, hanem Bad Bunny hatalmas sikerű „Un Verano Sin Ti” albuma is.

Bad Bunny a reggaeton első mainstream pillanata közepette nőtt fel. San Juan, Daddy Yankee és Ivy Queen döntő szerepet játszottak a műfaj és persze az ő fejlődésében is. Már tinédzserként a reggaeton és a latin zene hatalmas rajongójává vált, és egy gyerekkori fotó alapján, amelyen nyuszi jelmezben látható, Bad Bunnynak nevezte magát. A gyerekszobájában kezdett el felvételeket készíteni és dalokat feltölteni a SoundCloudra, és alig 21 éves volt, amikor berobbant az első slágere a „Diles”, aztán pedig hamar szerződést kötött a Hear This Music kiadóval. A nagy áttörésre sem kellett sokat várni, két évvel később, 2018-ban J Balvin mellett Cardi B megaslágerében, a Grammy-díjra jelölt „I Like It”-ben mutatkozott be a világ előtt, és még ebben az esztendőben a szupersztár Drake-kel állt össze. A „Mia” szintén nagy sláger lett. 2020-as második lemezével (YHLQMDLG) aztán máris történelmet írt, hiszen a Billboard 200-as listán a második helyen debütált, és ami így a legsikeresebb lemeze lett, ami valaha spanyol nyelven adtak ki. Nem sokat kellett várni a következő anyagig. A negyedik album, az „El Último Tour Del Mundo” reggaeton és latin trap hangzást ötvözte a rockzenével, és az első spanyol nyelvű lemez, amely a Billboard 200-as listáján a legelőkelőbb helyet foglalta el. És mi lehet Bad Bunny titka? Talán az, hogy egyszerűen csak Benito akar maradni; azaz azt csinálni, amit akar, azaz „hace lo que le da la gana”, ahogyan második albumát elnevezte. És pontosan ez az a mentalitás, ami elhozta neki a példátlan sikert. Ő bizony nem hajlandó a mainstreamnek megfelelni. Rosaliához hasonlóan eredetisége, függetlensége és határozott, karakteres helyi szemlélete radikálisan újfajta globális popsztárrá tette őt, megkerülve a New York-i vagy a hollywoodi iparági trendeket. Míg más zenészek, akik az ő szintjén óvatoskodnak, elrejtettek bizonyos részeket magukból, Benito nem volt hajlandó kompromisszumot kötni semmivel kapcsolatban: a sem a nyelvezettel, amelyen énekel; sem a politikai állásponttal, amit képvisel; és persze a ruhákkal, de még a körömlakkjával sem, amit előszeretettel visel.

Bad Bunny a világ legnagyobb művésze akart lenni – és ehhez a meredek célhoz bizony nagyon közel került. Mindezt úgy érte el, hogy ezidáig egyetlen dalt sem adott ki angolul, sőt nem is próbálkozott igazán az átjárással. Persze voltak már példák a történelemben korábban is arra, hogy latin művészek spanyolul énekeltek megaslágereket, gondoljunk csak Ritchie Valens „La Bamba” című dalára 1958-ban, Los Del Rio 1993-as „Macarena” című slágerére, vagy nem is olyan régen Luis Fonsi „Despacito” című dalára, ami 2017-ben a YouTube legnézettebb videóklipje lett és maradt a mai napig 8.11 milliárdos megtekintéssel. A világ óriási érdeklődése azonban minden esetben gyorsan be is zuhant. Bad Bunny kapcsán azonban más a helyzet, rekordra rekorddal válaszol: tavaly az ötödik szóló stúdióalbuma, az „Un Verano Sin Ti” világszerte (beleértve az Egyesült Államokat is) az év legsikeresebb lemeze lett megelőzve olyan nagyágyúkat, mint Taylor Swift vagy Harry Styles. 435 millió dolláros bevételével megdöntötte az egy naptári év alatt elért turnébevételek rekordját, és zsinórban harmadik éve ő a Spotify legtöbbet streamelt előadója.

A „Celebrity Net Worth” portál jelenleg 18 millió dollárra becsüli vagyonát, a Forbes magazin pedig a világ legjobban fizetett művészeinek listájára tette fel; legújabb turnéjával, a World’s Hottest Tourral több mint egymillió dollárt kér koncertenként. Kétségtelen, hogy ma Bad Bunny a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb művésze. Az énekes hatása a zenére nem marad el 2023-ban sem, mivel latinként ő lesz az első, aki a 2023-as Coachella zenei fesztivál headline előadójaként szerepel.