test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A legsikeresebb filmzenék (2. rész)

A filmek esetében talán a filmzene a legjobb módja annak, hogy egy jelenet hangulatát és szándékát megteremtsük. Sokszor már akkor segít megadni a jelenet hangvételét, még mielőtt az adott pillanat bekövetkezne. Az 1987-es Jó reggelt, Vietnam című film egyik háborús jelenetének elején halljuk, amint a fegyveres erők rádiójának híradósa egy vidám üzenetet tartalmazó dalt vezet be, hogy segítsen fenntartani a morált a táborokban (Louis Armstrong „What a Wonderful World” című slágere), pedig ez a dal óriási kontrasztban áll a jelenet képi világával. Barry Levinson meglepő választásával kitűnően ábrázolja és emeli ki a háború média általi megítélésének iróniáját a történtek könyörtelen tragédiájához képest. Cikkünk második részében a filmtörténelem négy újabb, és legnagyobb filmzenesikeréről ejtünk szót.

A Titanic (1997) azon kevés filmek egyike, mely mind kereskedelmi, mind kritikai szempontból óriási sikert ért el. A filmet 14 Oscar-díjra jelölték, amire előtte csak egyszer volt példa (All About Eve 1950-ben), és amiből végül 11-et be is zsebelt, köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó díjat, amivel a Ben-Hur (1959) rekordját állította be. A Titanic volt az első film, amely világszerte több mint 1,84 milliárd dolláros kezdeti bevétellel elérte az egymilliárd dolláros határt. Ez maradt minden idők legnagyobb kasszasikert hozó filmje egészen 2010-ig, amikor Cameron az Avatar című mozival (és jelenleg 2,92 milliárdos bevételével) felülmúlta ezt a megdönthetetlennek vélt rekordot. A Titanic bevétele egyébként 1997 óta a számos újrakiadással világszerte 2,254 milliárd dollárra nőtt. A film sikere mellett a filmzene is hatalmasat robbantott! Bár a Titanic legismertebb dala kétségtelenül a Céline Dion által előadott „My Heart Will Go On”, a Titanic filmzenéjének nagy része a James Horner által komponált zenekari zenéből áll. Ezzel a filmtörténet legtöbbet eladott zenekari filmzenéje lett, ami mindenképpen lenyűgöző abban a tekintetben is, hogy hány filmhez komponáltak egyáltalán eredeti zenét. A filmzene tizenhat héten keresztül vezette a Billboard albumlistáját, 11-szeres platina minősítést kapott, és az 1998-as év legkelendőbb albuma lett. Az eladások végül világszerte meghaladták a 30 millió példányt.

A Patrick Swayze és Jennifer Grey főszereplésével készült Dirty Dancing (1987) egy fiatal nő történetét meséli el, aki egy nyaralóhelyen beleszeret a tánctanár Johnny Castle-be. A filmet 1987-ben mutatták be a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, azután augusztus 21-én az Egyesült Államokban, és világszerte több mint 214 millió dollárt hozott, majd ez volt az első film, amelyből több mint egymillió példányt adtak el VHS-en. A zene nagyban befolyásolta a film óriási sikerét. A Bill Medley és Jennifer Warnes által előadott „(I’ve Had) The Time of My Life” elnyerte a legjobb eredeti dalnak járó Oscar-díjat, és a legjobb énekes duó vagy együttes popelőadásának járó Grammy-díjat is. A filmzenéjéből készült albumból pedig több mint 32 millió példányt adtak el a világon.

A Szombat esti láz (1977) a diszkó korszak őrületes népszerűségét lovagolta meg tökéletesen időzítve! John Travolta hatalmas sztár volt, és a Bee Gees – akik kivételes érzékkel rendelkeztek a fülbemászó dallamokhoz – neve fémjelezte az album számos dalát. A szokatlanul hosszú, körülbelül 75 perces filmzene óriási siker lett, popkulturális hatása pedig napjainkig jelen van. Az album 1987. július 18-ai megjelenését követően 32 millió példányban kelt el világszerte, és minden idők egyik legkelendőbb albuma lett. Az Egyesült Államokban 18 hétig volt a Billboard 200-as lista első helyén, és 14-szeres platina minősítést kapott.

A Több mint testőr (1992) úgy ért el világszerte több mint 400 millió dollár bevételt, hogy a kritikusok megpróbálták lehúzni a filmet. Bár Kevin Costner a bemutatókor népszerűsége csúcsán volt, a mozi sikerének nagy része mégis az énekesnő, Whitney Houston érdeme volt, aki amellett, hogy a film legtöbb dalát előadta, még a főszerepet is eljátszotta. Az album legnagyobb slágere az „I Will Always Love You” Houston-féle verziója lett, ami eredetileg egyébként egy Dolly Parton dal. A kislemez 14 héten keresztül vezette a Billboard Hot 100 kislemezlistáját. A világszerte több mint 45 millió eladott példányával a The Bodyguard minden idők legkelendőbb filmzenealbuma lett, és emellett a zenetörténet legsikeresebb női albuma is. A filmzenéje végül elnyerte az év albumának járó Grammy-díjat.


 

A legsikeresebb filmzenék (1. rész)