test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A zene mögött

A legtöbb ember soha nem hallott a listán szereplő nevekről, de a modern zenére gyakorolt hatásuk tagadhatatlan. A történelem során számtalan olyan zenész és producer dolgozott, akiknek a szerepe a zeneiparban óriási befolyással bír, de a közvélemény gyakran nem ismeri vagy észre sem veszi őket. Íme tíz olyan zenész és producer a legnagyobb hatásúak közül, akikről a legtöbb ember még csak nem is hallott.

1. Wendy Carlos
Wendy Carlos az elektronikus zene úttörője és az egyik első zenész, aki szintetizátorokat használt kompozícióiban. Leginkább az 1968-ban megjelent „Switched-On Bach” című albumáról ismert, amely hatalmas kereskedelmi siker lett. Carlos ezután még számos albumot és filmzenét készített, többek között Stanley Kubrick „A Clockwork Orange” című filmjének zenéjét.

2. Joe Meek
Joe Meek brit producer, aki az 1950-es és 1960-as években tevékenykedett. Innovatív produceri technikáiról és házi készítésű eszközeiről volt ismert. Meek számos slágert készített olyan előadóknak, mint a The Tornados és a Heinz, de a leghíresebb munkája valószínűleg a „Telstar” című dal, amely 1962-ben óriási nemzetközi sikert aratott.

3. Conny Plank
Conny Plank német producer az 1970-es és 1980-as években számos befolyásos előadóval dolgozott együtt, köztük a Kraftwerkkel, a Neu!-val és Brian Enoval. Ismert volt a stúdióeszközök innovatív használatáról, és a különböző hangzásokkal és technikákkal való kísérletező kedvéről.

4. Harry Partch
Harry Partch amerikai zeneszerző volt, aki saját hangszereket és hangolási rendszert hozott létre. Merőben eredeti kompozícióiról volt ismert, amelyekben a nyugati klasszikus zene elemeit ötvözte a hagyományos afrikai és ázsiai zenével. Partch zenéje maradandó hatást gyakorolt az avantgárd zeneszerzőkre és a kísérleti zenészekre.

5. Sun Ra
Sun Ra amerikai jazz-zenész és zenekarvezető az 1950-es évektől 1993-ban bekövetkezett haláláig tevékenykedett. Rendkívül teátrális előadásairól, a sci-fi témák felhasználásáról és a jazz-improvizáció innovatív megközelítéséről volt ismert. Sun Ra munkássága számos zenészre hatott a legkülönbözőbb műfajokban, beleértve a hiphopot és az elektronikus zenét is.

6. Daniel Lanois
Daniel Lanois kanadai producer és zenész, aki számos elismert előadóval munkálkodott együtt, többek között a U2-val, Bob Dylannel és Neil Younggal. Ismert atmoszférikus produceri stílusáról, amely gyakran az ambient zene és a kísérleti hangzásvilág elemeit foglalja magába.

7. Robert Moog
Robert Moog amerikai mérnök és feltaláló volt, és leginkább a Moog szintetizátor megalkotásáról ismert. Találmánya forradalmasította a zeneipart, és nagy hatással volt az elektronikus zene fejlődésére. A Moog szintetizátort számtalan zenész használta és használja a legkülönbözőbb műfajokban, többek között a rock, a pop és az elektronikus zene területén.

8. Giorgio Moroder
Giorgio Moroder olasz producer és dalszerző, akinek gyakran tulajdonítják az 1970-es évek diszkó hangzását, amelyben úttörő szerepet játszott. Számos slágert készített olyan előadóknak, mint Donna Summer, és filmzenéken is dolgozott, többek között neki köszönhető a „Midnight Express” zenéje, amely Oscar-díjat is nyert. Moroder a szintetizátorok és elektronikus hangszerek innovatív használatával maradandó hatással volt a könnyűzenére.

9. Steve Albini
Steve Albini amerikai zenész és producer, aki ugyancsak számos befolyásos előadóval dolgozott együtt, köztük a Nirvanával, a Pixies-szel és PJ Harvey-val. Nyers, csiszolatlan produceri stílusáról és az analóg felvételi technikák iránti elkötelezettségéről ismert. Albini az alternatív rock és az indie zene fejlődésében szerzett elévülhetetlen érdemeket.

10. Brian Eno
Brian Eno angol zenész és producer, akinek az elektronikus és az ambient zene fejlődésében betöltött szerepe megkerülhetetlen. Alapító tagja volt a Roxy Music együttesnek, és számos nagy hatású album került ki a kezei közül.