test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az alkotáson a hangsúly: Emmy 2022 (1. rész)

A Televíziós Akadémia először jelentette be az idei Primetime Emmy-jelölteket anélkül, hogy kiemelte volna, melyik csatorna vagy streaming platform diadalmaskodott az adott évben. Így az olyan óriások, mint az HBO vagy a Netflix az idei dicsekedési jogokért folytatott küzdelemben szintén a jelölések számbavételére kényszerültek. Az Akadémia azzal érvelt, hogy a műsorokra, az alkotásra szeretné helyezni végre a hangsúlyt, ezzel kicsit csökkentve a jelenleg is zajló streaming háború jelentőségét. És akkor nézzük az egyértelmű számokat: az Utódlás új évada gyűjtötte be a legtöbb jelölést 2022-ben, 25-öt – beleértve a legjobb dráma jelölését is. Ezt követte a Ted Lasso 20 jelöléssel (köztük a legjobb komédia), majd A fehér Lótusz, ami egyébként legtöbb jelölést kapta a limitált sorozat műfajban – 20 jelöléssel. Első körben ezzel a három sorozattal foglalkozunk.

Az Utódlás máris rekordot döntött: ugyanis mindösszesen 14 Emmy-jelölést kapott a sorozat a színészi kategóriákban, amivel megdőlt a drámasorozatok egy évben elnyert legtöbb Emmy-jelölésének rekordja. A korábbi rekord a „The West Wing” 12 jelölése volt. Egyúttal a legtöbb színészi jelölés rekordját is megdöntötte egy év alatt, amit korábban a „Roots” című minisorozat tartott 13 jelöléssel. A sorozat korábbi évadjai már számos díjat nyertek, Golden Globe-ot, a nemzetközi műsornak járó BAFTA-díjat, és persze nem kevés Emmy-t. A harmadik évad valóban erős lett, a 9 epizódban a Waystar médiaóriás egyre közelebb kerül az eladáshoz: a technológiai guru, Lukas Matsson a kiszemelt vevőjelölt. Ennek a sorsfordító eladásnak a kilátása persze erős egzisztenciális szorongást és családi széthúzást okoz a család között.

Az Apple sorozatának, a Ted Lasso-nak már a debütáló évada is hatalmas sikert aratott a közönség és a kritikusok körében egyaránt. Jason Sudeikis játssza a karizmatikus és jó szándékú Lasso edzőt, aki megpróbálja a csúcsra emelni az AFC Richmond klubot. A sorozatot a könnyed, pozitív humoráért és a mentális egészséggel kapcsolatos témák okos kezeléséért dicsérték, amiért már a tavalyi Emmy-díjátadón is tarolt: Sudeikis a legjobb színésznek járó Emmy-díjat, Hannah Waddingham és Brett Goldstein a mellékszereplők (női és férfi) kategóriájában diadalmaskodott, a műsor pedig a legjobb vígjátéksorozat lett. Hogy kinek sikerül duplázni, azt szeptember 12-én meglátjuk!

Mind közül a mi kedvencünk A fehér Lótusz, ami egy csapatnyi szállodai vendég egyhetes luxusnyaralását követi nyomon, akik egy paradicsomi környezetben, egy gyönyörű hawaii üdülőhelyen pihenik ki az élet nehézségeit. Ám ahogy telnek a napok, a jómódú vendégek, a hotel vidám és készséges személyzete és az idilli környezet sötétebb oldala is egyre inkább felszínre kerül. A kiváltságosabb társadalmi osztályokat a fókuszba helyező hatrészes szatíra koncepciója, a helyszín és a szatirikus hangvétel egy olyan pazar alapot szolgáltat a sorozatnak, amiben aztán lubickolnak a karakterek, akiket nézni egyszerre kínos és nagyon-nagyon szórakoztató.