test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az MTV hőskora (1. rész)

Múlt hétvégén tartotta az MTV a Movie and TV Awards díjátadóját, ahol ezúttal Jennifer Lopez, Vanessa Hudgens, és az Euphoria felfedezettje Sydney Sweeney dominálták a színpadot. Habár a csatorna jelentősége már csak árnyéka régi önmagának, még mindig a fiatalok egyik kedvenc megmondó felülete… Az MTV nemzedékeket jelölt meg, trendeket állított fel, sok-sok évvel a YouTube megjelenése előtt új módokat adott a zene élvezetére, sőt a zeneipar legnagyobb neveit segített elindítani. A márka a múltjához képest szinte tetszhalott. De lehet-e 2022-ben egyáltalán erős jelenléte egy tévécsatornának? Beszéljünk az MTV-ről!

Hölgyeim és uraim, rock and roll!

Az MTV elődje a Sight on Sound volt, egy Warner Cable termék, amely egy zenei csatornából állt koncertfelvételekkel és zeneorientált tartalommal, de eredeti zenei videókat még nem tartalmazott. Mondhatni interaktív volt, a nézők szavazhattak kedvenc dalaikra és előadóikra, nyerhettek díjakat és beszélgethettek DJ-kkel. Azt az MTV-t, amit már mi ismerünk Robert W. Pittman, a Networks későbbi elnöke és vezérigazgatója hozta össze. A zeneiparban szerzett tapasztalatainak köszönhetően támadt az ötlete, hogy hozzon létre egy kizárólag zenének szentelt hálózatot. 1981. augusztus 1-jén, szombaton a híres „Hölgyeim és uraim, rock and roll!” mondattal elindult tehát az MTV, lejátszotta az első űrről készült felvételeket megspékelve a Columbia űrsikló indulásának visszaszámlálásával, és az Apollo 11 fellövésével. A hatásos nyitányt az eredeti MTV rockos főcímdala követte, amelyet Jonathan Elias és John Petersen komponált, és persze ha valakinek még így sem volt elég a patriotizmusból, még bedobták az amerikai zászlót is. Az űrsikló indítási azonosítójának rövidített változata minden óra tetején futott különböző formákban az MTV első napjától kezdve egészen 1986 elejéig, amikor a Challenger-katasztrófa nyomán végül eltávolították.

Hey Mr. VJ!

Nem sokkal később jött a forradalmi újítás: friss és persze nagyon cool fiatalok vezessék a műsorokat és mutassák be a videókat. Annak ellenére, hogy a csatorna sikere körüli bizonytalanság miatt a VJ-ket felszólították, hogy ne vásároljanak állandó lakhelyet és tartsák meg másodállásukat, végül az ötlet nagyon bejött, minden VJ önmagában is híresség lett. Az MTV öt eredeti VJ-je 1981-ben Nina Blackwood, Mark Goodman, Alan Hunter, J.J. Jackson és Martha Quinn volt. A VJ-k a sugárzás előtt rögzítették az intro és outro hangfelvételeket, valamint zenei híreket, interjúkat, koncertdátumokat és mindenféle promóciókat. Úgy tűnt, hogy ezeket a részeket élőben sugározzák és debütálnak a hét minden napján 24 órában, de ez persze nem így történt, az MTV stúdióiban egy szokásos munkahéten belül rögzítették őket.

A stars are born

Az 1980-as éveket leginkább a rockzenekarok határozták meg az MTV-n, az újhullámtól egészen a heavy metalig: Bryan Adams, Blondie, Culture Club, Def Leppard, Dire Straits, Duran Duran, Eurythmics, Peter Gabriel, Prince, csak néhány név azok közül, akik ebben a korban uralták a csatornát. 1984-től az MTV növekvő népszerűségét kihasználva egyre több művész fókuszált a videóklipre, mint műfajra, a videók pedig elkezdtek özönleni!
A Flashdance (1983) volt az első olyan film, amelyet több zenei klippel láttak el, amelyeket aztán a csatorna „orrvérzésig” játszott, ami végül a film óriási sikeréhez nagyban hozzájárult…