Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az MTV hőskora (2. rész)

Madonna Marie Antoinette-re hajazó Vogue műsora, Prince „Caligula-show-ja”, a Nirvana híres unplugged előadása, Britney kígyós tánca… az MTV 1984-ben megalapította a VMA-t, ami az évek során rengeteg poptörténelmi eseménnyel árasztott el bennünket.

VMA

1984-et írunk, amikor a csatorna elkészítette első MTV Video Music Awards műsorát, vagy ahogy most ismerjük a VMA-t. Az első díjátadót Madonna fémjelezte, aki esküvői ruhában, élőben adta elő a „Like a Virgin” című slágerét, és rögtön egy kisebbfajta botrányt hozott össze a „Boy Toy” övvel, ahogyan a földön fetrengett a dal alatt és kivillantotta csipkeharisnyáját és harisnyakötőjét. A The Cars „You Might Think” című klipje nyerte a fődíjat megelőzve Michael Jackson „Thriller”-ét. Az 1987-es MTV Video Music Awards díjátadón Peter Gabriel tíz díjat nyert, köztük a Video Vanguard díjat és az Év Videóját a „Sledgehammer” című klippjéért. A Video Music Awards díjátadón átadott szobrocskák az MTV „holdemberét” mintázták, ami a csatorna eredeti képe az első adásból. A Video Music Awards a mai napig az MTV legnézettebb éves eseménye.

Új korszak

Az MTV történetében hamar megjelentek a különböző közhasznú akciók és számos jótékonysági eseményt kezdtek el szervezni. 1985-ben a zenei csatorna szinte elsőként állt élére a biztonságos szex kezdeményezésnek, válaszul az AIDS-járványra. Szintén erre az évre tehető, amikor az MTV gazdát cserélt: az új tulajdonos a Viacom szórakoztatóipari óriás lett, aki felvásárolta a Warnertől, és ekkorra tehető tulajdonképpen nagyon sok sikeres újítás, úgy mint például a videók műfajok szerinti bemutatása. A Headbangers Ball kizárólag a heavy metalról szólt, a Yo! MTV Raps a hip-hopról és a 120 Minutes pedig az akkor feltörekvő alternatív rockhoz tartozó előadókat mutatta be. Ezek a műsorok a következő évek legmeghatározóbb előadóit nevelte végül ki, gondoljunk csak a Nirvanára, a Pearl Jamre és az olyan rap ikonokra, mint Dr. Dre. Az MTV ekkor már egyre több műfajban letette a névjegyét, úgy mint a tánc vagy a divat, de itt értesülhettünk a legújabb sztárpletykákról is (MTV News, House of Style, Club MTV).

A kilencvenes évek

Ha a kilencvenes években az MTV-re kapcsoltunk, láthattunk az Alice in Chainstől és a Soundgardenen át olyan metál bandákat, mint a Pantera vagy a White Zombie, de volt gangsta rap, mint 2Pac és a Biggie Smalls. A videópremierek önmagukban valódi eseményekké váltak, a videóművészek, sőt sok esetben neves filmrendezők pedig egymást akarták felülmúlni alkotásaikkal. Ez egészen az évtized közepéig tartott, később 1995 és 2000 között az MTV már 36,5%-kal kevesebb zenei videót játszott le. Az MTV elnöke, Van Toffler kijelentette: „A zenei videók pusztán bemutatásának újdonsága kikopott. Újra fel kell találnunk magunkat a kortárs közönség számára.” A YouTube megjelenésével aztán az MTV a 2000-es évek közepére még nagyobb mértékben csökkentette a zenei videók általános rotációját. Míg 2000-ben napi nyolc órán keresztül szerepeltek a zenei videók az MTV-n, addig 2008-ban már csak átlagosan napi három óra zenei videót láttak a csatornán.

Big Brothers

A nagy újítást végül a valóságshow műfaja jelentette. Az MTV egyébként már 1992-ben letette a névjegyét e tekintetben: a Real World a fiatalok szexualitással, drogokkal, depresszióval és bulival való küzdelmét mutatta be. A legnagyobb sikerek azonban sokkal későbbre, már a 2000-es évekre tehetőek: a hat évadon át futó Jersey Shore, vagy a Teen Mom, vagy éppen az olyan autós műsorok, mint a Pimp My Ride, ami egészen 2017-ig futott és a tévé történetének egyik leghosszabb ideig futó programja volt.

This is the End (?)

A digitalizáció erősödésével, a YouTube megjelenésével és a könnyedén letölthető zenei tartalmakkal azonban az MTV próbált küzdeni, de minden területen vesztes csatát vívott, és elveszítette zenei hatalmát… egyre kevesebbet tudott kínálni a tartalomfogyasztás újhullámával szemben, ma pedig már olyan óriásokkal kell megküzdenie, mint a Netflix vagy a TikTok. Már nem lehet olyan sok platformon menőnek lenni mint évtizedekkel ezelőtt, de ez nem is várható el egy tévécsatornától 2022-ben. Az biztos, hogy talán senki nem tett annyit hozzá a zene, a videoklipek, sőt magának a popkultúrának a fejlődéséhez, mint az MTV.