test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Belelátnak az agyunkba

A Disney és a Pixar érzelmekkel teli „Agymanók 2” az év első filmje, amely elérte a bűvös 1 milliárd dolláros bevételt a jegypénztáraknál.

Az animációs film folytatása mindössze három hét után 469,3 millió dollárt hozott Észak-Amerikában és 545,5 millió dollárt nemzetközileg, ez pedig világszerte jelenleg 1,015 milliárd dolláros bevételt jelent. Ez egyike annak a 11 animációs filmnek, amely csatlakozott az egymilliárd dolláros klubhoz (ebből nyolc Disney-film), és ez a leggyorsabb animációs film, amely ezt elérte. Érdemes megjegyezni, hogy a Covid-járvány óta egyre ritkábban fordul elő, hogy egy film eléri az egymilliárd dollárt, így az Agymanók folytatása olyan nagyágyúk mellé került, mint az „Avatar”, a „Top Gun”, a „Pókember” és a „Jurassic World” folytatásai, valamint a „Barbie” és a „The Super Mario Bros. Movie”.

Amikor június 14-én a mozikba került az Agymanók 2, a film 151 millió dollárral megdöntötte a várakozásokat, és megelőzte a Dűne folytatást, ami addig az év legnagyobb nyitófilmje volt. A tavaly júliusi Barbie (162 millió dollár) óta ez volt az első film, amely 100 millió dollár felett debütált. Azóta a nagysikerű animációs film három egymást követő hétvégén is megőrizte a box office listák első helyét, és a 2024-es év legnagyobb bevételt hozó filmje lett belföldön és világszerte egyaránt, a hét elején pedig túlszárnyalta elődje, a 2015-ös „Agymanók” (859 millió dollár világszerte) teljes bevételét.

A fiatal Riley érzelmeit feltáró filmet egyébként világszerte használják iskolákban és korai oktatási központokban, hogy segítsenek a gyerekeknek megérteni és kommunikálni az érzelmeikről. Olyan filmalkotásról van tehát szó, amely nemcsak művészileg teljesített, életben tartva a PIXAR varázslatának egy részét, hanem társadalmunk és közösségünk fontos részévé is vált. Időnként feltör egy-egy olyan film, amely minden korosztály számára szórakoztató, és ilyen erős üzenetet hordoz.

Az „Agymanók 2” robbanásszerű és viszonylag meglepetésszerű kasszasikere bizonyítja, hogy a közönség továbbra is ki van éhezve az igényes és okos Disney-tartalmakra, és ez minden bizonnyal még mindig elég a garantált sikerhez. Ha egy kicsit közelebbről megnézzük, miért is robbant ekkorát a film, könnyedén megtaláljuk a tuti receptet: olyan értékeket hangsúlyoz könnyedén, mint a sokszínűség és a befogadás, amelyek a Disney-nél évről évre egyre fontosabbak. A tavaly nyáron szintén nagy sikert aratott „Elemi” például a tűzből és vízből álló karakterek allegorikus kapcsolatát használta fel a bigottság, a bevándorlói tapasztalatok és a különbözőségek leküzdéséről szóló szerelmi történet feltárására.

A nyár a Disney számára egészen nagyszerűnek ígérkezik, a Grú legújabb folytatása és a „Deadpool és Wolverine” című szuperhős szatíra várhatóan egy-egy újabb nagy attrakció lesz júliusban.