test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

EGOT! (2. rész)

A 76 éves énekes, Sir Elton John elnyerte karrierje első Emmy-díját, ezzel ő lett a 19. ember, aki Emmy-, Oscar-, Tony- és Grammy-díjat is nyert – és ezzel elérte az úgynevezett EGOT-státuszt. Nézzük most a legutóbbiakat!

Scott Rudin az első (elsősorban) producer, aki 2012-ben tette teljessé az EGOT-ját, amikor is A Mormon könyve eredeti Broadway szereposztásáért elnyerte a Grammy-díjat. Ezt az elismerést többek között a He Makes Me Feel Like Dancin’-ért kapott Emmy-díja, a legjobb film Oscar-díja a Nem vénnek való vidék című filmért, valamint a 9 Tony-díja előzte meg, amelyeket többek között olyan felejthetetlen előadásokért kapott, mint a Kétely, a Fences és persze a már említett A Mormon könyve musical. Rudin ezidáig egyébként összesen 18 Tony-díjjal büszkélkedhet. Ropert Lopez nevét azért is érdemes megemlítenünk, mert ő a legfiatalabb EGOT-győztes a történelemben, aki már 39 évesen kiérdemelte a címet, miután 2014-ben átvehette az Oscar szobrot a Jégvarázs című film Let It Go című daláért. Korábban két Emmyt nyert a Wonder Pets! című filmért, három Grammyjét pedig A Mormon könyvéért és a Jégvarázsért zsebelte be, és van ugye még három Tony-díja is az Avenue Q és A Mormon könyve című darabokért. Lopez az első egyébként, aki kétszer is elnyerte a hőn áhított státuszt, sőt napjainkig ő az egyetlen olyan győztes, akinek mind a két EGOT-díja versenykategóriában született (Mel Brooks második Oscar-díja 2023-ban csak különdíj volt). Második győzelmi sorozatát egyébként igen gyorsan „lezavarta”, mindössze 7 év, 8 hónap kellett neki ehhez.

Andrew Lloyd Webber, az angol musical klasszikusa 2018. szeptember 9-én John Legenddel és Tim Rice-szal egyetemben lett EGOT-díjas, amikor a Jesus Christ Superstar Live in Concert című produkcióért együtt kapták meg a Primetime Emmy-díjat. A zeneszerző az Oscar szobrot az Evita: You Must Love Me című daláért kapta, korábban pedig négy Grammy-díjat nyert – köztük egy Legend Awardot -, valamint hat Tony-díjat olyan mára klasszikussá vált előadásokért, mint az Evita, a Macskák és Az operaház fantomja. Alkotótársa, Tim Rice nevéhez három Oscar-, három Tony- és öt Grammy-díj kapcsolódik többek között az Aladdin, Az oroszlánkirály és az 1996-os Evita című filmekért, valamint az Aida és az Evita című musicalek zenéjéért. John Legend amerikai énekes, dalszerző, zongorista és producer szintén ebben az évben kapta meg az EGOT-hoz hiányzó negyedik díját. Egyébként Legend nyerte a legtöbb Grammy-díjat – mindösszesen 12-t – a versenyben lévő EGOT-díjasok közül. Amellett, hogy színesbőrű férfiként először érte el az EGOT-státuszt, ő az első, aki négy egymást követő évben kapta meg a négy díjat.

A zeneszerző Alan Menken 2020-ban vált EGOT-legendává, amikor is Emmyvel tüntették ki a Waiting in the Wings című daláért a Rapunzelből. Ezelőtt már sok-sok díjat nyert: nyolc Oscarral büszkélkedhet többek között olyan Disney-klasszikusokért, mint A kis hableány, A szépség és a szörnyeteg, a Pocahontas vagy az Aladdin, de van neki 11 Grammy elismerése is szintén a klasszikus Disney-filmek zenéiért, Tony-díját pedig a 2011-es Rikkancsok című musicalért kapta. A közönségkedvenc Jennifer Hudson a legjobb musicalnek járó 2022-es Tony-győzelemmel lépett az EGOT-címre, amit A Strange Loop című produkcióért érdemelt ki. Ez meglehetősen gyorsan érkezett, hiszen mindössze egy évvel a 2021-es Emmy-díja (Baba Yagáért) után vehette kézbe. Hudson az azt megelőző években Oscar- és Grammy- diadalokkal is büszkélkedhetett: az énekesnő 2006-ban a Dreamgirls című filmmel futott be és kapott Oscar-díjat, 2009-ben és 2017-ben pedig két Grammy-díjat a Jennifer Hudson és a The Color Purple című albumokért. Viola Davis tavaly lett EGOT-győztes, amikor Grammyvel jutalmazták a legjobb hangoskönyv, narráció és történetmesélés kategóriában a Finding Me című memoárjáért. Emmy-díját a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? című sorozatban nyújtott alakításáért kapta, az Oscarját pedig a Fences című Broadway-adaptációért vehette át. Emellett két Tonyt kapott: egyet a II. Hedley királyért, egyet pedig a Fences 2010-es Broadway-változatért. És utoljára a már említett Elton John csatlakozott ehhez az illusztris társasághoz. 1987 és 2024 között John összesen kilenc különböző EGOT-hoz kapcsolódó díjat kapott, többek között az óriási sikerű Candle in The Wind című dalért, és a Can You Feel The Love Tonight című Disney-klasszikusért. Ezzel ő lett a tizenkilencedik, aki mind a négy díjat elnyerte.

Bár további hat művész is megkapta mind a négy elismerést, de ezek közül egyet tiszteletbeli vagy hasonló, nem versenyben levő kitüntetésként adományoztak nekik, így hivatalosan nem számítanak EGOT-díjasnak. Barbra Streisandnak egy Tony-díj, Liza Minnellinek egy Grammy-díj, Harry Belafonte-nak, James Earl Jones-nak, Quincy Jones-nak és Frank Marshallnak pedig egy-egy Oscar-díj hiányzik még az EGOT jogosultsághoz.