Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Fesztiválra fel! (vol. 2)

Amíg tavaly csak néhány nagy fesztiválnak sikerült visszatérnie kisebb-nagyobb sikerrel, 2022-ben végre már újra a legnagyobb rendezvények közül választhatunk. Európa javarészt csak júliustól indítja a szezont, így a múltkori amerikai események után csekkoljuk le az öreg kontinens legígéretesebb rendezvényeit is!

Talán nem túlzunk, ha kijelentjük, hogy a piltoni Glastonbury a világ talán leghíresebb zenei fesztiválja. A rock és a pop műfajoktól kezdve a minimal house-on és a technon át a teljes gázzal dübörgő drum ‘n’ bassig minden műfajt megtalálhatunk itt. Persze ha elég szerencsések vagyunk ahhoz, hogy jegyet szerezzünk… Az évtizedek alatt olyan nagyágyuk adtak itt felejthetetlen koncerteket, mint a New Order, a Portishead, Jay-Z és Beyoncé, Dolly Parton vagy éppen a Radiohead. A rendezvény idén sem fukarkodik világsztárokban: lesznek klasszikusok, mint Diana Ross és Paul McCartney, de a jelen legfontosabb és legaktuálisabb előadóit is elcsíphetjük, mint Kendrick Lamart, Billie Eilish-t vagy Doja Catet… június 22. és 26. között.

A Glastonburyvel ellentétben a madridi Mad Cool mindössze néhány éves, de mondhatni máris Európa egyik leglátványosabb és legkedveltebb fesztiválja. Lehet, hogy nem rendelkezik olyan előzményekkel és nincs olyan hírneve, mint a barcelonai riválisának, az éppen most zajló Primavera Soundnak (olyan headlinerekkel egyébként, mint Megan Thee Stallion, Tyler, the Creator vagy Dua Lipa), de a Mad Cool révén Spanyolország egy olyan fesztivállal gazdagodott, ahol idén többek között olyan nagyszerű zenészek adnak koncertet, mint a Metallica, a Faith No More vagy a Kings of Leon. A rendezvényt július 6-9. között tartják.

A szerbiai, 18. században épült történelmi Petrovaradin erőd ad minden nyáron egy kivételes helyszínt a július 7-10. között megrendezésre kerülő EXIT fesztiválnak. Az immár több mint 20 éve még diákmozgalomként indult esemény idei húzónevei: Iggy Azalea, Calvin Harris, Nick Cave & The Bad Seeds és Afrojack.

Szintén erre a hétre esik Portugália egyik legnagyobb és legnépszerűbb fesztiválja a NOS Alive, ami immáron 2007 óta folyamatosan várja a fesztiválozókat, és Európa egyik legpezsgőbb városában, Lisszabonban minden idők legnagyobb előadóit keveri az újonnan felfedezett tehetségekkel. Itt is fellép a Metallica és a Faith No More, de itt lesz St. Vincent és Phoebe Bridgers is.

A Sziget fesztivál egy gigantikus és egyedülálló zenei rendezvény Budapest szívében. Egy több műfajú zenei paradicsom, ami évente több mint 550 000 fesztiválozót vonz a Duna felé. Európa egyik legkedveltebb zenei eseménye már közel három évtizede indult, és az évtizedek alatt a kor legfontosabb zenészeit vonultatta fel. Az augusztus elején megrendezésre kerülő fesztiválon idén fellép Justin Bieber, Dua Lipa, Slowthai és Princess Nokia.