Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

From Ireland with Love

Noha az Oscar gála legnagyobb nyertesének egyértelműen a „Minden, mindenhol, mindenkor” című film bizonyult, és bár „A sziget szellemei” végül díj nélkül távozott, azért meg kell említeni, hogy a rekordszámú ázsiai részvétel mellett soha ennyi ír színészi jelöléssel nem találkoztunk ezidáig (20 jelölésből 5). És ne felejtkezzünk meg „A csendes lány”-ról sem, ami az első ír nyelvű alkotásként mutatkozott be a világ legfontosabb díjátadóján vasárnap.

Ahhoz képest, hogy egy viszonylag kis szigetről beszélünk, ha megvizsgáljuk a filmtörténelmet, bizony nincs hiány ismerős ír arcokból. Királyoktól és királynőktől kezdve nemzetközi kémekig és zseniális varázslókig, az ír színészek számos lenyűgöző szerepet játszottak az elmúlt évtizedekben.

Kezdjük a sort a legnagyobbal! A háromszoros Oscar-díjas Daniel Day-Lewist nem véletlenül tartják minden idők egyik legnagyobb színészének; részben a módszertani színészi megközelítése miatt. Day-Lewis arról ismert, hogy teljesen magáévá tesz egy szerepet, hagyja, hogy az élete minden aspektusát feleméssze, ne csak egy munka vagy egy lelkiállapot legyen, amikor a forgatáson van. Minden alakításához alapos kutatómunkát végzett, „A salemi boszorkányok” (1996) forgatásán például az 1600-as évekbeli massachusettsi falu másolatában élt egy olyan helyen, ahol nem volt folyóvíz és áram, és még saját házat is épített a forgatáson. Day-Lewis 2017-ben vonult vissza a színészkedéstől, karrierje során pedig olyan klasszikusokat tett le az asztalra, mint „A bal lábam” (1989), „Az utolsó mohikán” (1992), vagy „A vérző olaj” (2007).

Liam Neeson színészi karrierjét a híres dublini Abbey Színházban alapozta meg, hogy aztán sok évvel később számos jelöléssel és díjjal elismert sztárként betonozza be nevét Hollywood legnagyobb alakjai közé. A hírnév felé vezető útja azonban korántsem volt könnyű: húszéves korában még az ír színházakban tette le a névjegyét; harmincas éveit televíziós minisorozat szerepekkel folytatta, és csak a „Schindler listája”-ban (1993) nyújtott Oscar-díjra jelölt szerepe után, 41 évesen figyelt fel rá a filmszakma, hogy talán érdemes kipróbálni őt nagyobb filmekben is. Olyan blockbuster alkotásokban, mint a ’90-es évek végi új Star Wars trilógiában, a „Batman: Kezdődik!”-ben, majd jött az „Elrabolva” (2008), amivel aztán egy külön, rendkívül népszerű és sikeres kategóriát teremtett az akcióhősök palettáján: a dühös apuét.

A belfasti Kenneth Branagh filmművészethez való hozzájárulása nem csak a színészi teljesítményének köszönhető, hiszen ő volt az első, akit 8 különböző kategóriában jelöltek Oscar-díjra. Filmográfiája tele van Shakespeare-művekkel: főszerepet játszott és rendezett az „V. Henrik”-ben (1989), a „Sok hűhó semmiért” (1993) és a „Hamlet”-ben (1996), de láthattuk az „Otelló”-ban (1994) is, hogy csak néhányat említsünk. Branagh rendezte és alakította Viktor Frankensteint az 1994-es „Mary Shelly’s Frankenstein” című filmben. És persze 2002-ben Branagh játszotta a rajongók kedvenc professzorát, Gildroy Lockhartot a „Harry Potter és a Titkok Kamrája”-ban. Emellett olyan filmeket rendezett, mint a „Thor” (2011), a Marvel moziverzum egyik első filmje, valamint a 2015-ös élőszereplős „Hamupipőke” mozit; ami az első volt az élőszereplős Disney-remakek közül.

Saoirse Ronan jelenleg Hollywood egyik legnépszerűbb fiatal színésznője. A New York-i Bronx kerületben született, de kisgyermekkorában Írországba költözött ír szüleivel. Azóta az egyik legsikeresebb ír színésznő lett, akire mindössze 12 évesen felfigyelt a szakma, amikor Oscar-díjra jelölték a „Vágy és vezeklés”-ért (2007). A legtöbb gyerekszínésszel ellentétben azonban őt azóta is folyamatosan láthatjuk az éves díjátadókon: „A Grand Budapest Hotel” (2014), „Brooklyn” (2016), „Lady Bird” (2018), „Kisasszonyok” (2020), hogy csak a legsikeresebbeket említsük…

És ha a jövő felé kacsintgatunk, itt van nekünk Paul Mescal! A Charlotte Wells által írt és rendezett „Volt egyszer egy nyár” (Aftersun) című mozi az év egyik legérzékenyebb és legszebb filmje volt. Az apa-lánya kapcsolatát bemutató kisköltségvetésű film az idei mezőnyben és a nagy Oscar-zajban talán nem volt annyira hangos és látványos, viszont a depressziós, fiatal apukát alakító Paul Mescal élete első főszerepéért húzta be élete első Oscar-jelölését. Bár az aranyszobrot az este folyamán végül a visszatérő Brendan Fraser vihette haza „A bálna” című filmben nyújtott alakításáért, egy biztos: Paul Mescal felkerült a világtérképre és bebizonyította, hogy sokkal több egy sármos, szomorú szemű szépfiúnál.
Az eredetileg sportolónak készült Mescal egyébként egy állkapocssérülése miatt döntött úgy, hogy felhagy a sporttal és beleveti magát a színházba. Mi pedig nagyon jól jártunk ezzel a döntéssel, gondoljunk csak a „Normális emberek”-re (2020) vagy „Az elveszett lány”-ra (2021). De biztosan jelzésértékű az is, hogy Ridley Scott rábízta az új Gladiator film főszerepét, ami jövő évben debütál majd a mozikban, és amiben mellesleg egy másik, idén Oscar-díjra jelölt friss ír színész, Barry Keoghan kapta meg a másik fontos szerepet.