test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

…még mindig figyel!

Valóságshow készül a Netflix legnézettebb sorozatából, a Squid Game-ből. A Squid Game: The Challenge a sorozathoz hasonlóan 456 játékossal indul, de nem fog meghalni senki, és a verseny fődíja pedig 4,56 millió dollár lesz, ami rekordösszegnek számít a valóságshow műfajában. A 10 részesre tervezett műsorban az eredeti sorozat által inspirált játékok mellett újak is lesznek. A műsort Nagy-Britanniában forgatják jövőre, és rövidesen várják a versenyzőket, akik a világ bármely tájáról leadhatják jelentkezésüket.

A valóságshow-k már a műfaj indulásakor, a 70-es években valódi függővé tették a nézőket. A PBS-hez kapcsolható az ötlet, hogy mi lenne, ha a hétköznapok eseményeiről tennének össze egy műsort. Így született meg 1973-ban Az amerikai család, és mivel valljuk be, imádunk kukkolni, hetente 10 millió nézőt vonzott a műsor. A valóságshow-televíziózás azonban csak később élte fénykorát, amikor a műfaj gyakorlatilag újra feltalálásra került az MTV által a The Real World 1992-es indulásával. A sorozat a zűrös szexuális kalandokat és a hormonok által vezérelt tiniket mutatta be, de olyan beszélgetéseket is tartalmazott a szexualitásról, a faji hovatartozásról és a függőségről, amilyeneket korábban soha nem láttunk a televízióban. Aztán megint később, a 2000-es évek elejétől kezdődött az igazi robbanás, a műfajt onnantól kezdve mixelték a versenyműsorokkal, megjelentek a celebek, akik könnyen beadták a derekukat egy kis bolondozásra, a kukkolás pedig egy olyan hatalmas médiacirkusszá vált, amiből senki nem akart kimaradni, és nem is maradt ki. A nagy Őt keresi? Irány a tévé! Le akar fogyni? Menjen a tévébe!

A műfaj klasszikusa, a Big Brother egy holland valóságshow volt, amelyet először 1999-ben sugároztak Hollandiában, majd nem sokkal később számos országban bemutattak. A műsorban a versenyzők, a „lakótársak” egy speciálisan erre a célra épített, a külvilágtól elzárt házban élnek. A Big Brother nevet George Orwell 1984 című regénye ihlette, és a lakótársakat a házban való tartózkodásuk alatt folyamatosan figyelik élő televíziós kamerák, valamint testmikrofonok segítségével. A Big Brother nem kevesebb, mint 504 évadot élt meg több mint 62 franchise országban és régióban.

A bolondozást minden bizonnyal a Jackass emelte a csúcsra. Nagydarab, felnőtt férfiak, akik hülyeségeket csinálnak, csak úgy… Merthogy mondhatnánk, hogy értelmetlen, mégis a sorozat három évadon át futott az MTV-n, és hat különböző filmet élt meg. Egyszerre valóságshow, kaszkadőr tévé és persze leginkább idiótaság.

Amit Paris Hilton megteremtett, asszisztense, Kim Kardashian és persze Kris Jenner vitt tökélyre! A Keeping up with the Kardashians egy „kiszivárgott” (?) szexvideótól indult, hatalmas sikerű valóságshow-ként folytatódott, és napjainkra egy brutális, többmilliárdos média- és kiskereskedelmi birodalommá teljesedett ki, és talán nem túlzunk, ha kijelentjük, a család bizony óriási hatással volt/van az amerikai popkultúrára.

A valóságshow-k ma talán népszerűbbek, mint valaha, és a befolyásuk a világra jelenleg is megfigyelhető a legkülönbözőbb műfajokban. Gondoljunk csak a 2002-ben indult American Idolra, akinek olyan előadókat köszönhetünk, mint Carrie Underwood, Adam Lambert vagy Jennifer Hudson, aki éppen a napokban érte el az EGOT státuszt, azaz Emmy, Grammy, Oscar és Tony-díjjal is büszkélkedhet. Az olyan műsorok, mint a Survivor (2000-) vagy a RuPaul’s Drag Race (2009-) komoly párbeszédeket indítottak el a nyitottságról, a feminizmusról, a nemi és a faji hovatartozásról, amely témáktól korábban a televíziózás leginkább távol maradt.