Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

…még mindig figyel!

Valóságshow készül a Netflix legnézettebb sorozatából, a Squid Game-ből. A Squid Game: The Challenge a sorozathoz hasonlóan 456 játékossal indul, de nem fog meghalni senki, és a verseny fődíja pedig 4,56 millió dollár lesz, ami rekordösszegnek számít a valóságshow műfajában. A 10 részesre tervezett műsorban az eredeti sorozat által inspirált játékok mellett újak is lesznek. A műsort Nagy-Britanniában forgatják jövőre, és rövidesen várják a versenyzőket, akik a világ bármely tájáról leadhatják jelentkezésüket.

A valóságshow-k már a műfaj indulásakor, a 70-es években valódi függővé tették a nézőket. A PBS-hez kapcsolható az ötlet, hogy mi lenne, ha a hétköznapok eseményeiről tennének össze egy műsort. Így született meg 1973-ban Az amerikai család, és mivel valljuk be, imádunk kukkolni, hetente 10 millió nézőt vonzott a műsor. A valóságshow-televíziózás azonban csak később élte fénykorát, amikor a műfaj gyakorlatilag újra feltalálásra került az MTV által a The Real World 1992-es indulásával. A sorozat a zűrös szexuális kalandokat és a hormonok által vezérelt tiniket mutatta be, de olyan beszélgetéseket is tartalmazott a szexualitásról, a faji hovatartozásról és a függőségről, amilyeneket korábban soha nem láttunk a televízióban. Aztán megint később, a 2000-es évek elejétől kezdődött az igazi robbanás, a műfajt onnantól kezdve mixelték a versenyműsorokkal, megjelentek a celebek, akik könnyen beadták a derekukat egy kis bolondozásra, a kukkolás pedig egy olyan hatalmas médiacirkusszá vált, amiből senki nem akart kimaradni, és nem is maradt ki. A nagy Őt keresi? Irány a tévé! Le akar fogyni? Menjen a tévébe!

A műfaj klasszikusa, a Big Brother egy holland valóságshow volt, amelyet először 1999-ben sugároztak Hollandiában, majd nem sokkal később számos országban bemutattak. A műsorban a versenyzők, a „lakótársak” egy speciálisan erre a célra épített, a külvilágtól elzárt házban élnek. A Big Brother nevet George Orwell 1984 című regénye ihlette, és a lakótársakat a házban való tartózkodásuk alatt folyamatosan figyelik élő televíziós kamerák, valamint testmikrofonok segítségével. A Big Brother nem kevesebb, mint 504 évadot élt meg több mint 62 franchise országban és régióban.

A bolondozást minden bizonnyal a Jackass emelte a csúcsra. Nagydarab, felnőtt férfiak, akik hülyeségeket csinálnak, csak úgy… Merthogy mondhatnánk, hogy értelmetlen, mégis a sorozat három évadon át futott az MTV-n, és hat különböző filmet élt meg. Egyszerre valóságshow, kaszkadőr tévé és persze leginkább idiótaság.

Amit Paris Hilton megteremtett, asszisztense, Kim Kardashian és persze Kris Jenner vitt tökélyre! A Keeping up with the Kardashians egy „kiszivárgott” (?) szexvideótól indult, hatalmas sikerű valóságshow-ként folytatódott, és napjainkra egy brutális, többmilliárdos média- és kiskereskedelmi birodalommá teljesedett ki, és talán nem túlzunk, ha kijelentjük, a család bizony óriási hatással volt/van az amerikai popkultúrára.

A valóságshow-k ma talán népszerűbbek, mint valaha, és a befolyásuk a világra jelenleg is megfigyelhető a legkülönbözőbb műfajokban. Gondoljunk csak a 2002-ben indult American Idolra, akinek olyan előadókat köszönhetünk, mint Carrie Underwood, Adam Lambert vagy Jennifer Hudson, aki éppen a napokban érte el az EGOT státuszt, azaz Emmy, Grammy, Oscar és Tony-díjjal is büszkélkedhet. Az olyan műsorok, mint a Survivor (2000-) vagy a RuPaul’s Drag Race (2009-) komoly párbeszédeket indítottak el a nyitottságról, a feminizmusról, a nemi és a faji hovatartozásról, amely témáktól korábban a televíziózás leginkább távol maradt.