test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Megint a régi nóta: Grammy 2023 jelölések

Kedden kihirdették a jövő évi Grammy-díjakra jelölteket. Nem mondhatjuk, hogy nagy meglepetést okozott volna, sőt inkább azt láthatjuk, hogy nincs új a nap alatt, a korábbi évek Grammy-kedvencei dominálják a jelöléseket.

Beyoncé szerezte meg a legtöbb, összesen kilenc jelölést a három legfontosabb kategóriában: az év albuma a „Renaissance”-ért, valamint az év hangfelvétele és dala a „Break My Soul”-ért. Az idei összesítéssel az énekesnő 88 jelölésével a Grammy történetének legtöbb jelölést kapott előadója lett, ráadásul férjével, Jay-Z-vel holtversenyben. Jay-Z egyébként idén is öt jelölést kapott a „Renaissance” és DJ Khaled „God Did” című dalában való közreműködéséért.

A latin zene jelenléte nem volt olyan áttörő az általános kategóriákban, mint amire egyesek számítottak. Bad Bunny-t jelölték a sokak által legfontosabbnak tartott díjra, az év albumára az „Un Verano Sin Ti” című slágeréért, amit kevés más nem angol nyelvű album ért el a Grammy 1950-es évekbeli indulása óta. Ez volt a jó hír; a rossz hír viszont az, hogy a Bad Bunny összesen csak két jelölést kapott. Szintén nagy csalódás Rosalía mellőzése, a kritikusok által kedvelt Motomami című lemeze végül mindössze egy jelölést kapott, a legjobb zenei film kategóriában. A brazil Anitta a várakozásoknak megfelelően bekerült a legjobb új előadó mezőnyébe.

Kendrick Lamar szintén az Akadémia kedvencének számít: ő nyolc jelölést kapott, és Beyoncéval fog megmérkőzni az album, a dal és az év hangfelvétele kategóriában. Az év lemeze jelöltjei közt megtaláljuk még az Abba, Brandi Carlile, Steve Lacy, Harry Styles, Lizzo, Doja Cat, Mary J. Blige és Adele egy-egy albumát.

A legjobb új előadó kategóriájában nincs olyan egyértelmű favorit, mint tavaly Olivia Rodrigo. Érdekes a valóban új művészek keveredése, de vannak közöttük olyanok is, akik már néhány éve jelen vannak, de a Grammy-szavazók számára talán végre „újak” lesznek: a már említett Anitta, Omar Apollo, Latto, Wet Leg, DOMi és JD Beck, Muni Long, Samara Joy, Molly Tuttle, Tobe Nwigwe, valamint a 2021-es Eurovíziós győztes Måneskin.

Bár a 2023-as Grammy nagy kategóriái tele vannak komoly popslágerekkel, elkerülhetetlennek tűnik, hogy a jövő évi show körüli narratíva végül Beyoncéra és Adele-re fog lecsapódni. Bár Beyoncé a Grammy történetének legtöbb díjat kapott női előadója, eddig mindössze csak egyszer nyert nagy kategóriát (az év dala a „Single Ladies”-ért), és úgy érzi, különösen esedékes volna számára az év albuma díj. Utoljára 2017-ben volt nagy esélye arra, hogy megnyerje az év albumát, dalát vagy lemezét a „Lemonade-dal” és a „Formation”-nel, de Adele végül mindhárom díjat besöpörte a „25-össel” és a „Hello”-val. (Adele akkor még úgy is tűnt, mintha mindez elvette volna a kedvét, és az Év albuma győzelmi beszédének egy részében a Lemonade-ről áradozott). Kíváncsian várjuk, jövőre ki győzedelmeskedik.