test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

MUST-SEE: Kiállításajánló

A modern és kortárs művészet mindig tökéletes lehetőség arra, ha ki szeretnénk szélesíteni látókörünket, megkérdőjelezni nyitottságunkat és előítéleteinket, illetve megfelelő arra is, hogy új ötletekre és kreatív megközelítésekre inspiráljanak. Akár művész, akár művészetkedvelő, akár egyszerűen csak a világ és annak sokszínű művészeti kifejeződései iránt érdeklődő látogató, számtalan tárlat várja, hogy felfedezzük őket. Mi most csak néhányat ajánlunk a legérdekesebbek közül.

Sarah Sze arról ismert, hogy elmossa a médiumok közötti határokat, beleértve a festészetet, szobrászatot, hangot, nyomtatást, videót, sőt még az építészetet is. „Timelapse” című kiállítása helyspecifikus installációkat mutat be a New York-i Guggenheimben – melyet Frank Lloyd Wright tervezett -, sőt a múzeum falain kívül is. A kiállítás a múzeum gyűjteményének két kulcsfontosságú alkotását is bemutatja: Untitled (Media Lab) és a Timekeeper. Az installáción keresztül Sze célja, hogy elmélkedést ébresszen arról, hogyan jelöljük mi az időt és hogyan jelöl meg az minket, illetve bemutatva az időt, mint megélt és emlékezetes tapasztalatok gyűjteményét. A kiállítást Kyung An, az Asian Art társkurátora szervezte.

2023. április 8-án volt az 50. éve, hogy 91 éves korában elhunyt Pablo Picasso. Páratlan munkássága és a művészethez való hozzájárulása előtt tisztelegve számos ünnepi eseményt és kiállítást rendeznek idén Spanyolországban, ahol a kiállítások nemcsak a legikonikusabb műveit mutatják be, hanem azokat a tényezőket is feltárják, amelyek hozzájárultak rendkívüli sikeréhez. A Picasso örökségét bemutató rendezvények egyik legérdekesebb eseménye a „Picasso, El Greco és az analitikus kubizmus” című kiállítás a madridi Pradoban. A Carmen Giménez kurátor által rendezett tárlat az andalúz művész műveit mutatja be El Greco festményei mellett, aki reneszánsz festőművészként olyan vallásos műveiről ismert, mint a Krisztus levetkőztetése vagy az Orgaz grófjának temetése, és persze óriási hatással volt Picassora. A tárlat szeptember 17-ig látható.

Bilbaóban, a Guggenheim Múzeumban látható október 8-ig Yayoi Kusama „1945-től napjainkig” című kiállítása, ami a 94 éves japán művésznő egész pályafutását felöleli a tizenéves korában – a második világháború végéhez közeledve – készült első rajzaitól a legutóbbi, „Every Day I Pray for Love” című festménysorozatáig. A kiállítás mintegy 200 művet tartalmaz, és tele van a művész híres pöttyös, tökös motívumaival és tükörinstallációival. A tárlat hat, Kusama életében visszatérő témával foglalkozik, amelyeket a művész a következőképpen határoz meg: végtelenség, felhalmozás, radikális kapcsolódás, biokozmikus, halál és életerő.

A brit David Hockney, aki élénk és színes festményeiről ismert, a háború utáni egyik leginnovatívabb művész, aki több mint 60 éve dolgozik különböző területeken; a festészet mellett többek között grafikában, fotográfiában és színpadtervezésben. Elismert a kaliforniai táj ábrázolásáról, baráti portréiról és az új technológiák, például az iPad művészeti felhasználásáról. A tokiói Kortárs Művészeti Múzeumban a brit művész eddigi legátfogóbb Ázsiában rendezett önálló kiállítását tekinthetjük meg egészen november 5-ig. A tárlat több mint 100 válogatott művet mutat be Hockney korai, az 1960-as években Kaliforniában készült munkáitól kezdve egészen a közelmúltban alkotott nagyméretű festményekig, amelyeken szülőföldje, Yorkshire tájait ábrázolja.

mot-art-museum

A MET Cecily Brown kiállítása szintén kötelező látnivaló, ha New Yorkba utazunk. A brit festőnő élénk és érzéki absztrakt műveiről ismert, amelyekben a figuráció és az absztrakció elemei keverednek. Festményei gyakran ábrázolnak töredezett és torz alakokat, tájakat és tárgyakat, amelyeket gesztikus ecsetvonásokkal és gazdag színekkel rétegez. Brown munkáira számos forrás – többek között a művészettörténet, az irodalom és a populáris kultúra – hat, és gyakran a szexualitás, a vágy, illetve a test témáit járja körül. Dinamikus és expresszív stílusa kiváltotta a kritikusok elismerését, és a kortárs művészet világában is kiemelkedő helyet vívott ki magának. A „Halál és a szobalány” című kiállítása december 3-ig látogatható.