Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Reneszánsz: újraéledt zenék

Kate Bush népszerű Running Up That Hill slágere – amelyet a Stranger Things című sorozat hívott új életre – továbbra is virágzik: az énekesnő szintipop klasszikusának hivatalos videója éppen most lépte át a 100 milliós nézettséget a YouTube-on. A dal igen fontos, mondhatni életmentő szerepet játszik a ’80-as években játszódó thriller negyedik évadában, és több kulcsfontosságú jelenetben is hallható. Ennek eredményeképpen 37 évvel az első megjelenése után a dal világszerte páratlan sikereket ér el a slágerlistákon. Olyan dalokat mutatunk most be, amik megjelenésük után jóval később értek el a csúcsra.

Eric Clapton slágeréről, a Layla-ról kevesen tudják, hogy valójában az ő rövid életű szupergroupja, a Derek and the Dominos adta ki egyetlen stúdióalbumán még 1970-ben. Csak egy évvel később, második megjelenésekor vált slágerré, és a Billboard Hot 100-as listáján a 10. helyet érte el. 1992-es Unplugged változata újra a 12. helyig röpítette a dalt, és Clapton elnyerte a legjobb rockdalnak járó Grammy-t.

A Candle in the Wind eredetileg Elton John 1973-as LP-jén, a Goodbye Yellow Brick Roadon szerepelt, de a Marilyn Monroe iránti tiszteletadásból a címadó dal, a „Bennie and the Jets” és a „Saturday Night’s Alright For Fighting” helyett végül nem készült belőle kislemez. 1987-ben a dal élő verziója hirtelen #6-os sláger lett, a legnagyobb sikert azonban éppen tíz évre rá 1997-ben aratta, amikor a dal frissített szöveggel Elton John elhunyt barátja, Diana hercegnő emlékének tisztelegve #1 lett. A dal ma is minden idők második legkelendőbb kislemezének számít Bing Crosby „White Christmas”-je után, köszönhetően hogy a dalból világszerte több mint 33 millió példányt adtak el.

A Queen-re is jellemző, hogy generációk újra és újra felfedezik. A Bohemian Rhapsody már első körben jogos, bár azért némileg meglepő (a dal csaknem hatperces) sikert aratott: 1975-ben #1 volt az Egyesült Királyságban, a következő évben pedig #9 az Egyesült Államokban, ahol is a Queen áttörő slágere volt. Kevesebb, mint egy évvel Freddie Mercury halála után a Bohemian Rhapsody második slágerlistás életét élte, amit a rendkívül népszerű Wayne világa című filmben való kiemelkedő szerepeltetése is elősegített, és a 2. helyig jutott. A 2018-as Bohemian Rhapsody című életrajzi film megjelenését követően a 20. század legtöbbet streamelt dala lett, 2021-ben pedig az Egyesült Államokban gyémánt minősítést kapott.

Mariah Carey karácsonyi slágere az All I Want For Christmas 1994-ben debütált, a dal viszonylag jó fogadtatásra talált, de bizony sok évbe telt mire olyan népszerű lett, mint amilyennek napjainkban számít. A dal csak 2017 decemberében tört be a top 10-be, de már az ezt megelőző években is évről évre egyre népszerűbb lett, 2013 és 2016 között ez volt a legtöbbet letöltött karácsonyi dal. 2018-ban az All I Want For Christmas lett a legtöbbször streamelt dal egyetlen nap alatt, amikor karácsony estéjén 10,8 milliószor streamelték világszerte a Spotify-on. Végül 2019-ben, 25 évvel az eredeti megjelenése után vezette először az amerikai Billboard-ot, amivel több rekordot is megdöntött, köztük a leghosszabb első helyig tartó utat.