Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Run The World, Beyoncé!

Beyoncé nagy érdeklődéssel várt hetedik stúdióalbuma, a Renaissance pénteken végre megjelent. A 16 dalt tartalmazó LP a popikon első szólóalbuma 6 év után a Lemonade című, vizuális albumot követően.

A Renaissance-on vendégszerepel Grace Jones, Tems, Big Freedia és a BEAM, de hallhatjuk Drake-et és Raphael Saadiq-ot is. „Ezt a háromfelvonásos projektet három éven keresztül vettük fel a világjárvány alatt. Egy olyan időszak, amikor csendben kellett lennem, de egyben a legkreatívabbnak is találtam magam”– mondta Beyoncé arra utalva, hogy az új kiadvány egy trilógia első fejezete. „Az volt a szándékom, hogy egy olyan biztonságos helyet hozzak létre, ahol nincs ítélkezés” – olvasható a további nyilatkozatában. „Egy hely, ahol megszabadulhatunk a perfekcionizmustól és a túlgondolkodástól. Egy hely, ahol szabad sikítani, elengedni, szabadságot érezni.”

Az üzenet mindig is fontos volt az énekesnőnek. „Elég okosak vagyunk ahhoz, hogy megkeressük ezeket a milliókat / Elég erősek vagyunk ahhoz, hogy kihordjuk a gyerekeket / Hogy aztán visszatérjünk az üzlethez…” – énekli Beyoncé a „Run the World”-ben, negyedik stúdióalbumán. A lemez egy másik dalában, a „Flawless”-ben Chimamanda Ngozi Adichie írónő szavait idézi a „We Should All Be Feminists” című előadásából. „Minden, amit ő mond, pontosan az, amit én érzek” – mondta. Beyoncé nyíltan feministának vallja magát, és ezeket az üzeneteket a zenéjében is megerősíti. The Shriver Reportnak írt véleménycikkében Beyoncé a nemek közötti egyenlőségről, a patriarchátusról és az egyenlő bérezés szükségességéről írt. „Miért tekintenek ránk kevésbé egyenrangúnak? Ezeket a régi hozzáállásokat már a kezdetektől fogva belénk fúrják. Meg kell tanítanunk a lányainknak, hogy olyan magasra juthatnak, amilyen magasra csak lehetséges.”

A család és a közönség szintén elsőbbséget élvez az énekesnő életében. „Rengeteg díjam van és rengeteg olyan dolgom, ami csodálatos, és a belemet is kidolgoztam. Keményebben dolgoztam, mint valószínűleg bárki más, akit ismerek, hogy megszerezzem ezeket a dolgokat. De semmi sem olyan érzés, mint amikor a gyermekem azt mondja: „Anyu!” Semmi sem olyan érzés, mint amikor a férjem szemébe nézek” – mondta. „Semmi sem olyan érzés, mint amikor tisztelnek, amikor a színpadon állok és látom, hogy megváltoztatom az emberek életét. Ezek azok a dolgok, amelyek számítanak, és az életemnek ezen a pontján ez az, amire törekszem. Növekedés. A szerelem. Boldogság. Szórakozás. Élvezd az életed, mert rövid. Ez az üzenet.”

A Lemonade album üzenete is szintén masszív és világos. Ez a fájdalom, az újjászületés és a megbocsátás története. Egy nő spirituális utazása, aki megpróbál erőt találni a szívfájdalomban. A dalszövegek a költészettől a Bibliáig terjednek, és bár erős albumot készített és sokunk találhat benne személyes vonatkozást, azonban elég egyértelműnek tűnik, hogy csak egyvalakihez szól, ezúttal a férjurához.

Ha Beyoncé üzenetet szeretne megosztani, akkor azt nem a Twitteren teszi közzé és nem ad ki sajtónyilatkozatot, hanem ehelyett egy-egy albummal sokkolja a világot; vagy mondjuk a legnagyobb tévés sporteseményen, vagy éppen egy teljes filmes élményt nyújt. Az ő esetében ne várjunk semmi hétköznapit, inkább várjuk el a rendkívülit!