test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Snootworld: David Lynch animációs filmterve

David Lynch, az Elefántember, a Twin Peaks és a Kék bársony kultikus rendezője május 25-én az X-en lengette be, hogy hamarosan, egészen pontosan június 5-én visszatér valamivel. Ha minden igaz, ez a régóta dédelgetett filmterve lesz, de persze lehet, hogy tévedünk…

Lynch két évtizeddel ezelőtt kezdett el dolgozni a Snootworld forgatókönyvén Tim Burton egykori munkatársával, Caroline Thompsonnal, aki olyan projekteket írt, mint az Ollókezű Edward és az 1991-es The Addams Family című film. A rendező az utóbbi években számos forgalmazót megkeresett, de eddig mindig elutasították, legutóbb a Netflix.

Még a 90-es években David Lynch a Late Night with David Letterman című műsorban azzal a céllal érkezett, hogy ott üzenjen az ABC – a Twin Peakset sugárzó csatorna – elnökének, tiltakozván a sorozat közelgő megszüntetése ellen. Most egy hasonló ügyért kampányol: hogy otthont találjon legújabb lényeinek.

„Nem tudom, mikor kezdtem el gondolkodni Snootsról, jó pár rajz után kezdett kialakulni a történet […] Összeültem Caroline-nal, és dolgoztunk a forgatókönyvön. A Snootworld egy elég régimódi történet, és az animáció manapság inkább a felszíni poénokról szól. A régimódi meséket nyögvenyelősnek tartják: úgy tűnik, az emberek nem akarják látni őket. Ez már egy más világ, és könnyebb nemet mondani, mint igent.”

Thompson mindenesetre nagyon lelkesen fogadta az ötletet: „A lélegzetem is eláll, hogy mennyire őrült. A Snootok apró lények, akiknek nyolcéves korukban van egy rituális átmenetük, amikor is egyre inkább sznobbá válnak, egyre kisebbek lesznek, és egy évre elküldik őket, hogy védve legyenek. A világ káoszba borul, amikor a történet hőse eltűnik a szőnyegben, családja nem találja meg, és egy őrült, csodálatos világba kerül”. A most 78 éves Lynch közel 20 éve, az „Inland Empire” óta nem rendezett filmet, ezért kifejezetten bombasztikus lenne, ha a szinte visszavonult mester újra a rendezői székbe ülne. Lynch mindenesetre egyelőre hivatalosan nem vonult vissza. Még mindig szeretne több filmet készíteni, és ez nagyszerű hír a filmrajongóknak.