Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Visszatérés Wakandába

A Fekete Párduc 2. tisztelgés a 2020-ban elhunyt Chadwick Boseman emléke előtt, önmagában filmként pedig az eddigi legtöbb érzelmet felsorakoztató és legemberibb mozi a Marvel történetében.

A Marvel Studios már rögtön az első Fekete Párduc film bemutatása és persze annak óriási bevételi sikere után elkezdte előkészíteni a folytatást. Pár hónapnyi tárgyalást követően sikerült Ryan Coogler rendezőt is lekötni a második részre, melyen már 2019 közepén elkezdtek dolgozni. A terveket azonban felrúgta a főszereplő, Chadwick Boseman halála. A legnagyobb kérdés tehát az volt, milyen irányba indulva kell teljesen átgyúrni a forgatókönyvet. Azt már az elején leszögezték az alkotók, hogy nem fogja más színész eljátszani Boseman karakterét, és digitálisan sem keltik életre a színészt, így valami egészen mást kellett kitalálniuk.

Nézzük először is, minek volt köszönhető 2018-ban a film meglepő sikere. Ne felejtsük el, hogy a mozit még a Trump-évek alatt mutatták be, egy olyan időszakban, amikor a feketék életét a szokásosnál is bizonytalanabbnak, a fekete szuperhősök iránti igényt pedig még sürgetőbbnek éreztük. Háromszoros jelenség volt – nemcsak kereskedelmi és kritikai, hanem egy valódi és páratlan kulturális diadal is. T’Challa király tehát egy újkori hőssé vált a jelenlegi, bizonytalan korban, egy olyan iparágban, amely ki volt éhezve az árnyaltságra és a mélyebb, intelligensebb jelentésekre. Uralkodása azonban nem tarthatott sokáig: Boseman két évvel a film bemutatását követően elhunyt vastagbélrákban. A franchise-ok mindig a sztárok erejére épülnek, így fel volt adva a nemes feladat, hogyan tovább… Boseman nélkül a Black Panther: Wakanda Forever című filmet persze kísérti a távolléte, és egy olyan szomorúságba burkolózik, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. A film anyanyelve egyfajta gyász, ami páratlan és új a Marvel világában.

A király tehát meghalt, és a világ szemei ismét Wakandára szegeződnek. Ramonda királynő foglalja el a trónt, és a fia halála óta eltelt egy évben mindent megtesz azért, hogy az afrikai ország szuverén hatalomként tartsa fenn tekintélyét. Wakanda továbbra is gazdag vibrániumban, és nem hajlandó megosztani erőforrásait a szövetségesekkel. Amint azt nap mint nap látjuk, a történelemben a kapzsiság a szikrája mindenféle konfliktusnak, és ez a wakandai világban sincsen másképp. Az amerikai kormány vibránium-keresési akcióba kezd, de ezt meghiúsítja egy ismeretlen hatalom – a Talokan népe, egy víz alatti birodalom, amely a Föld egyetlen másik vibránium-kútjának ad otthont. Vezetőjük Namor eltökélt abban, hogy titokban tartsa Talokan létezését. A bányászati művelet azzal fenyeget, hogy leleplezi óceáni utópiáját, ezért tervet eszel ki, hogy megállítsa: megöli a vibrániumot nyomon követő eszközt építő tudóst, és Wakandával szövetkezik a felszíni világ ellen. De Wakanda ezt visszautasítja, így a két nemzet a biztos háború elé néz.

A közönség úgy tűnik vevő volt erre az újfajta kalandra, és már a harmadik hétvégén a Black Panther: Wakanda Forever folytatja uralkodását a globális és nemzetközi jegypénztáraknál. A mozi összbevétele jelenleg világszerte 675,6 millió dollárnál tart.