test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az utánpótlás sport tudománya és a menedzserek

Az élsportolók teljesítményének növelését támogató tudományos háttér mindig is fejlődött az idők során, de olyan jelentős mértékű előrelépést nem láthattunk, mint amekkorát az elmúlt egy évtized hozott számunkra. Azt ma már bátran elmondhatjuk, hogy egy fontos verseny megnyerése mögött sokkal több van, mint az „őstehetség” vagy épp a „szerencse”. Bár ezek a faktorok továbbra is befolyásolják a végső eredményeket, de a fizikai felkészülés, a szervezet biológiai teljesítőképességének fokozása és a mentális fejlesztés együttes alkalmazása alapvető kulcsa a nagy sikereknek. Ez a komplexitás viszont új területeket hozott létre a sporton belül is, és ma már egy sportvezetőnek is összetettebb tudásra van szüksége a sikerhez. Ráadásul mára a menedzservilág is követeli magának a versenysport tudományos hátterét, hiszen a piaci versenyhelyzet élénkülésével az üzletemberek fizikai teljesítőképessége is a fókuszba került. A sport tudományos hátterének átalakulásáról, a teljesítményfokozás jövőjéről beszélgettünk Mocsai Tamással, a NEKA ügyvezetőjével, aki nem mellesleg „elite sports strategist” is.

Úgy gondolom, hogy Ön pontosan érti és tudja, mit is jelent a sportban a tudományos háttér fejlődése, hiszen élsportolóként megtapasztalta, sportvezetőként pedig megéli ezek hatásait. Jól látom?

Kiskorom óta hivatásos sportoló voltam, a sport alapvetően határozta meg az életemet. Sportolói karrieremben igen sok dolgot megtapasztalhattam, hiszen a csapatsportban, főként ha bajnoki címeket, vagyis a végső győzelmet is megéli az ember, közelről látja a teljesítményfokozással kapcsolatos lehetőségeket.

Sokan edzőként vagy a sportolók közelében megtalálható pozíciókban folytatják élsportoló karrierjüket. Ön nem ezt az utat választotta, miért?

Mindig is úgy éreztem – és ami még fontosabb, a számomra fontos emberek ebben meg is erősítettek -, hogy jó vezető adottságokkal rendelkezem. Úgy gondolom, ha valaha a sportban megfelelő szintre eljut az ember, az aktív karrierje után is szeretne a legtöbbet tenni a sportért. Az, hogy ez kinek mit jelent, az már változó. Én a maximumot akartam kihozni a lehetőségekből és pontosan láttam, hogy ez döntéshozói pozícióban tud működni leginkább, így hát menedzsernek kezdtem magam képezni. Viszont azt tisztán látom, hogy nem lehet senki jó vezető a szakmája tökéletes ismerete nélkül, tehát nálam a képzés nem korlátozódik az irányító szerep fejlesztésére, hanem együtt értendő a szakmai terület stratégia szintű ismereteivel.

Jelenleg a Nemzeti Kézilabda Akadémia vezetője. Miért az utánpótlást választotta karrierútnak?

Élsportolóként pontosan látja az ember, milyen hibákat vétett ő maga, vagy vétettek a vele foglalkozó szakemberek gyermekkorban. Ahhoz, hogy megértsük a felnőttkori teljesítményt, teljes mértékben tisztában kell lennünk a gyermekkorban kialakuló és befolyásolható tényezőkkel. Úgyis fogalmazhatnék, hogy mindennek alfája és omegája a gyermekkori fejlesztés. Ez igaz a fizikai, biológiai és mentális fejlődésre, és annak menedzselésére egyaránt. Felnőttkorban már sokkal kevesebb lehetőségünk van a beavatkozásra. Így bár az utánpótlásban végzett munka nem olyan látványos, nem kap akkora színpadot, de hasznosságában és fontosságában abszolút top prioritás, ha eredményességről beszélünk.

Az utánpótlás területén megszerzett tudást hogyan lehet átültetni a felnőttkori fejlesztésbe? Van erre meghatározott metodika?

Nincs nemzetközi nagy kódex, ha erre gondol. Az akadémiáknak ez az egyik feladata, hogy olyan metodikákat, technológiákat, know-how-t dolgozzanak ki, mely túlmutat az utánpótlás sporton. Nálunk is kiemelt szerepe van ennek a NEKA-n, hiszen az egyik fontos célunk, hogy a felnőtt professzionális sportnak adjunk egyre több jól teljesítő fiatalt. Vagyis a fizikai állapot, az étkeztetés, de akár a mentális fejlesztés terén megszerzett akadémiai tapasztalatokat folyamatosan forgatjuk át a felnőttkori teljesítménybe. Erre megvan a megfelelő szakembergárdánk, akik felnőtt élsportolókat, világelső atlétákat, olimpikonokat készítettek fel sikereik elérésére. Így ők együtt látják a különböző korosztályok egymástól eltérő kihívásait, a fejlődési életutat.

A NEKA tudományos hátterét más sportokban is alkalmazzák ma már, minek köszönhető ez?

Nemcsak más sportokban, hanem egy új koncepcióval a piaci igényeket kiszolgálandó most indulunk el az üzletemberek irányába is. Az egészség megőrzése, a sérülések megelőzése, a genetikai adottságokon alapuló fizikai és mentális teljesítőképesség maximumának elérése túlmutat a sportágokon, a sport világán is, hiszen mindenki számára fontos, aki versenyhelyzetben van.

Tehát ez a háttér elérhető lesz azok számára is, akik nem sportolnak hivatásszerűen?

Ez egy nemzetközi szinten is egyedülálló új stratégiai irány, melynek kialakításában nemzetközi stratégiai tanácsadó céggel dolgozunk együtt. A teljesség igénye nélkül annyit elárulhatok, hogy egyre nagyobb kihívás a komoly versenyhelyzetben és teljesítménykényszerben lévő menedzserek számára fizikai teljesítőképességük fenntartása, fokozása. Ehhez speciális állapotfelmérésekre, fejlesztési programokra van szükség, mely lehet meglepő, de metodikájában tudományos szempontból nem sokban tér el az élsportolók versenyre való felkészítésétől. Sokat dolgoztunk ezen a koncepción, és nagyjából egy hónapon belül elindul a piaci kommunikációja is. Ezzel egy vadonatúj irányt építünk ezen a területen.

Az Ön számára fontos ezek szerint az innováció. Már a titulusa is erre utal, ha jól értem: „elite sports strategist”?

Fontos megtanulnunk – ahogy látom ez a magyar üzletemberek és sportszakemberek számára nagy kihívás, hiszen mi nem ebben szocializálódtunk -, hogy „meg tudjuk fogalmazni magunkat”. Ebben még nekem is sokat kell fejlődnöm. Alapvető számomra, hogy én stratégiai szinten foglalkozom az elite sport fejlesztésével. Számomra az elite pedig azt jelenti ebben az esetben, hogy az adott ember, csoport, csapat a maximumra törekszik és el is tudja érni azt, kiemelkedő eredményt letéve ezzel az asztalra. Az én feladatom pedig, hogy az ehhez szükséges komplex hátteret biztosítsam számukra, összefogva és menedzselve a szükséges szakembergárdát, tudományos hátteret, eszközöket. Ez pedig nem működik folyamatos innováció nélkül.

Az Ön számára fontos a siker. Mit élt meg 2021-ben a legnagyobb sikerként?

Sikeres évet zártunk több területen is, de volt élsportolóként nyilván az egyértelmű eredményeket sorolom előrébb. Számomra az, hogy a fiú csapatunk – elnézést az uraktól, de 20 éves átlagkorú csapatról beszélünk – az NB1-ben debütálva tradicionális nagy klubok, válogatott játékosokat is felvonultató felnőtt csapatait legyőzve a 6. helyen zárta az őszi szezont, mindenképp egy extra siker. Maga az eredmény is, még ha úgy gondolom, hogy az alapvető célunk nem változott, és stabilan minimum a 12. helyen szeretnénk végezni, egyértelműen biztosítva bennmaradásunkat az első osztályban. Viszont ez a csapat a NEKA metodikával felkészített, a teljesítményük maximumát az itteni tudományos háttérrel elérő fiatal társaság, akik unikális és nemzetközi mentális programmal lettek csapattá formálva, érik el sikereiket, meghazudtolva a korukból adódó fizikai különbségeket. Mindez nekem egy pontos visszajelzés a NEKA és a szakembereink szakértelmével kapcsolatban, és mindez fontos önbizalom ahhoz is, hogy ezt a tudást más sportágak felnőtt sportolói, illetve az üzleti élet szereplőinek is ajánljuk.

Köszönöm a beszélgetés és akkor sok sikert kívánok 2022-re is!

Köszönjük!