test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Lefordított pszichológia: A sportpszichológusokkal szembeni attitűdök, 1. rész

A pszichológiában az „irodalmi áttekintés” egy átfogó összefoglaló arról, hogy mit mondanak a jelenlegi kutatások egy adott témáról. Mivel széleskörűnek kell lenniük, jellemzően összegyűjtenek és összefoglalnak mindent, amit egy nagyon szűk témáról mondani lehet. Az egyik, amely a sport világában folyamatosan jelen van, a sportpszichológusokkal szembeni megítélés; bár ez egy meglehetősen sokrétű dolog, mégis meglepően kevés publikáció látott napvilágot róla. 2018-ban a kanadai Université Laval pszichológusai írtak egy tanulmányt „Tapasztalat, hatékonyság és a sportpszichológiai tanácsadókkal szembeni megítélés” címmel, amely a Critical Review of Peer-Reviewed Articles folyóiratában jelent meg.

Az áttekintés bemutatja, hogy a sportpszichológiai tanácsadóknak (SPC) milyen a fogadtatása a különböző sportágakban. A recenzió három különböző szempontból vizsgálja az SPC-kkel kapcsolatos megítélést: tapasztalatok, emberek véleménye és általános hatékonyság. Ennek érdekében hat adatbázist és egy keresőmotort használtak: SPORTDiscus, PsycNET, PubMed, Web of Science, ERIC, Physical Education Index és Google Scholar.

Az adatok

A legérdekesebb, hogy az összes rendelkezésre álló adat néhány híres SPC-vel készített interjúból, illetve az általuk publikált tanulmányból származik. Ez azt jelenti, hogy a világ vezető SPC-i nagymértékben befolyásolják a témával kapcsolatos összes kutatási adatot annak ellenére, hogy nem ők képviselik a nemzetközi gyakorló szakemberek nagy-nagy többségét. „Az SPC-k tapasztalatairól rendelkezésre álló adatok többsége egy vagy néhány ismert SPC szubjektív munkatapasztalatán alapul, amelyeket interjúkból vagy beszámolókból nyertek.” (D. FORTIN-GUICHARD ET AL., 5. oldal). Ráadásul az összes létező, szakmailag lektorált cikk áttekintése alapján nagyon kevés információ áll rendelkezésre az ifjúsági sportolókkal dolgozó SPC-kről. Ezért ha a sportpszichológusok azt hangsúlyozzák, hogy módszertanukban csak bizonyítékokon alapuló gyakorlatokat alkalmaznak, akkor nagyon valószínűtlen, hogy ezek szakértőktől származó forrásokból származnak.

Az SPC-k tapasztalatai

A vizsgálat néhány következtetése sokkal kevésbé meglepő. Például a legtöbb SPC kognitív-viselkedéses megközelítést alkalmaz a mentális készségek képzéséhez. E beavatkozások célja az önbizalom, a motiváció, a célmeghatározás, a stresszkezelés, az alkalmazkodás, a teljesítménykényszer, és a külső zavaró tényezők miatti koncentrációs problémák befolyásolása. Az iparág realitásai miatt azonban az SPC-knek alkalmazkodónak kell lenniük. Így, bár konkrét beavatkozásokra képzik ki őket, a hatékony sportpszichológusok előbb-utóbb rájönnek, hogy az eredmények eléréséhez rugalmasnak kell lenniük, ami teljesen újfajta dolgok megtanulását jelenti. A legtöbb SPC a sportolóközpontú megközelítés szükségességéről számol be, és bár ez magától értetődőnek hangzik, nem mind helyezi a sportolót a középpontba.

Amikor a munkájuk végzésével kapcsolatos kihívásokról van szó, akkor mindig ugyanazok a problémák merülnek fel. Például sok szervezetnek nincsenek olyan pénzügyi forrásai, amelyeket ilyen jellegű (sportpszichológia) beavatkozásokra fordíthatnak. A pénzügyi problémákon túl jelentkeznek olyanok, amik némi logisztikával megoldhatók lennének. Ilyen például amikor nem találnak helyet a szűkkörű találkozókra a sportolókkal vagy az edzőkkel. Ez azért meglepő, mert elvárható lenne, hogy a vezetőedzők/edzők kéz a kézben dolgozzanak az SPC-kkel, főleg ha ebből bármilyen előny származik. Végül talán a legmegdöbbentőbb az volt, hogy egyes SPC-k arról számoltak be, milyen nehéz a média figyelmét kezelni. A legnagyobb versenyeken és sporteseményeken ezeknek az SPC-knek nemcsak a sportolóikat kell menedzselniük, hanem a médiát is, miközben be kell tartaniuk a kötelező titoktartást a csapatok és sportolók irányában. Ez érdekes kérdéseket vet fel: van-e helye egy tisztességes sportpszichológusnak a média előtt a nagy eseményeken? Nincs-e ez hatással a SPC, és ezáltal a sportoló teljesítményére is? És ez már mélyen megkérdőjelezi a hatékonyságukat és a szakmaiságukat.

A következő részben a sportolók/edzők SPC-kkel kapcsolatos attitűdjeit és a SPC-k általános hatékonyságát fogjuk megvitatni.