Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Suttogók (2. rész)

A játékvezetők manipulálásának rendszeralapú megközelítését alkalmazó csapatok egyértelmű előnyben vannak, sportágtól függetlenül. A sportbírók emberek, és minden ember sebezhető a manipulációval szemben. De a manipulációs taktikák, amelyek az egyik embernél működnek, azok egy másiknál látványosan megbukhatnak. A hatékony, személyre szabott manipuláció kulcsa, hogy ismerjük a manipulálni kívánt személyiséget. Nagyszerű lenne, ha minden kiemelkedő bíró komplex személyiség- és viselkedésfelmérésen venne részt, de nyilvánvalóan nem ilyen világban élünk. Hogyan kellene tehát meghatározni egy játékvezető személyiségét? A RISE a világon egyedülálló ESP-rendszerén megoldást kínál erre a problémára.

ESP

Az Evidence Selection Profiling a RISE saját fejlesztésű módszertana, egy átfogó online elemzést végez, amely adatokat tár fel valakinek a személyiségéről. A nemzetközi szakértőkből álló ESP-csapat nyilvánosan elérhető adatokat használ – meccsvideókat, interjúkat, közösségi médiaprofilokat, cserkészvéleményeket, Wikipédiát stb. -, melyek segítségével mélyreható személyiségelemzést végeznek. Kritikus, hogy nem minden információ egyenlő. Egy adott személyről egy alacsony tétű szituáció során szerzett információk meglepően keveset árulnak el az illető valódi személyiségéről. Ezért az adatgyűjtés során a RISE különbséget tesz a válságidő és a békeidő között.

Fontos megjegyezni, hogy a Krízisidő – amelyet általánosabban „válsághelyzetnek” neveznek – nem azonos a „nagy tétekkel járó helyzettel”. Annak meghatározása, hogy egy szituáció „nagy tétekkel járó helyzetnek” minősül-e, az egy adott csoport véleményén alapuló általános értékelés. Ezzel szemben a „válsághelyzet” meghatározása mindig egyéni szinten történik, és az adott helyzet vagy időszak mentális állapotára vonatkozik. Különösen fontos megjegyezni, hogy a sportolók/játékvezetők megtanulhatják, hogyan kezeljék a nagy tétet jelentő helyzeteket; ezek rutinná válhatnak a játékos/játékvezető pályafutása során, így lehetővé válik, hogy az ilyen szituációkat mentálisan átminősítsék Békeidőkké. Következésképpen a Krízisidő általában olyan nagy tétet jelentő helyzet, amelyet a sportoló/játékvezető még nem élt át, amelyre nincsenek kialakult gyakorlataik.

Végrehajtás

Az NBA meglehetősen sok adatot tesz közzé saját játékvezetőinek teljesítményéről, és ezek az adatok kritikus fontosságúak a személyiségprofil kialakításához. Ezeken az adatokon keresztül számos kulcsfontosságú kérdésre tudunk választ adni, például: gyakran hibázik-e egy adott játékvezető? Könnyen befolyásolhatók a sztársportolók? Esetleg túl gyorsan fújnak technikai hibát egy nagyszájú edző vagy sportoló ellen? Nyomás alatt rossz döntéseket hoznak? Az ezekre a kérdésekre adott válaszok elegendő információt tárnak fel ahhoz, hogy a RISE személyiségprofilokat készíthessen. A személyiségprofil birtokában a RISE szakértői konkrét ajánlásokat tesznek az edzőknek és a sportolóknak arra vonatkozóan, hogy miként lehet a legjobban együttműködni a bírókkal. A RISE engedélyével közzéteszünk egy részletet egy edzőnek adott valódi ESP-elemzésből.

Ez egy veszélyes páros! Az 1. bíró egy hihetetlenül manipulatív ember, aki azt teszi, amit akar. Alapvetően nem bírja elviselni az ellenfél edzőjének jellemét, de a te jellemedet nagyon jól tudja kezelni. Viszont el akarja dönteni a meccset – és hidd el, el akarja dönteni – de úgy, hogy az a kívülállók számára nem nyilvánvaló. Ne idegeskedj, és ne hangoztasd a nemtetszésedet, ha rossz döntést hoz, mert hamar ellened fog fordulni, mivel ezt személyes sértésnek fogja venni. Ettől kezdve még kevésbé lesznek igazságosak a döntései. Az imázs és a státusz a legfontosabb dolgok számára. Neked és csapatodnak, illetve a klubnak kiváló státusza van; ezt ő is tudja. Létfontosságú, hogy felhívd a játékosok figyelmét, különösen arra, hogy ne igazán beszéljenek a játékvezetőhöz, és ne kérdőjelezzék meg a döntéseit.

Másrészt, ha úgy látod, hogy valamit helytelenül fújt meg, különösen a 2. játékvezető, szólj az 1. játékvezetőnek a lehető legfinomabban, kiabálás nélkül. Ő ki fogja javítani a hibát, és nagyra értékeli, hogy nem csináltál drámát, nem hoztad zavarba – mert egyébként nem kedveli a REFEREE 2 személyét -, hanem okosan figyelmeztetted. Ugyanígy járj el, ha látsz valamit a pályán, amit a játékvezetők elnéztek; tehát mondd el neki kellemesen, nyugodtan. Bármi is történik, készülj fel rá; maradj csendben, mert az ellenfél edzője elkezdi manipulálni mindkét bírót, gesztikulálva az egész mérkőzésen, de ez a manipuláció nem fog hatni az 1. bíróra, sőt bosszantani fogja, és az ellenfél edzője veszíti el a fejét. Ettől kezdve a bírói döntések a ti javatokra fognak eldőlni. Várd ki ezt, és a végjátékban a játékvezetők támogatásával fogsz játszani!

A tartalom mélysége alapján nem csoda, hogy az edzők miért értékelik olyan nagyra a RISE ajánlásait. Az ilyen típusú információk nemcsak a csapat sikerét segítik, hanem az edzőknek a legnagyobb magabiztosságot adják abban, hogy mindent megtesznek azért, hogy csapatuknak a legjobb esélye legyen a győzelemre. Ez a bizalom felbecsülhetetlen értékű.