Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

TOP 10 cikkek 2023: #3 GOAT: Simone Biles

Még csak 26 éves, de máris az olyan olimpikonok exkluzív legendás táborába tartozik, mint a jamaicai sprinter Usain Bolt, vagy az amerikai úszó Michael Phelps. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Simone Biles már most a valaha élt legnagyobb tornász!

Biles 2013-ban vált híressé, amikor mindössze 16 évesen két világbajnoki aranyat nyert, köztük az összetett bajnoki címért járót is. A 2014-es világbajnokságon pedig már négy aranyérmet szerzett: a női csapatversenyben, egyéni összetettben, valamint gerendán és talajon. 2015-ben zsinórban harmadszor nyerte meg az Egyesült Államok összetett bajnoki címét, és ezzel Kim Zmeskal óta az első nő lett, aki ezt a bravúrt elérte. Biles túl fiatal volt ahhoz, hogy kvalifikálja magát a 2012-es londoni olimpiára, így mire eljött az első, a 2016-os riói olimpiája, már szupersztár volt, és egyben a legnagyobb favorit a bajnoki címre. Nem okozott csalódást: előbb a csapatversenyben aranyéremig vezette az Egyesült Államokat, majd megnyerte az egyéni összetettet. Emellett még talajon és ugrásban is diadalmaskodott, így ő lett az ötödik női tornász, aki négy aranyérmet szerzett egyetlen olimpián. És ne felejtsük el a gerendagyakorlatért kapott bronzérmet, így tehát összesen öt medálig jutott. Ezt követően szünetet tartott, 2018-ban pedig bejelentette, hogy ő is áldozata volt Larry Nassarnak, az amerikai tornászválogatott egykori orvosának, akit számos sportoló szexuális zaklatásáért ítéltek el.

A 2018-as amerikai nemzeti bajnokságon tért vissza, ahol közel 25 év óta ő lett az első női tornász, aki mind az öt versenyszámot megnyerte. Biles lett a világbajnokságok történetében a legtöbb medált elhódító női tornász, amikor a 2018-as világbajnokságon négy aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot nyert, amivel karrierje összesített eredménye már 20 éremre nőtt. 2019-ben sem lazított, a világbajnokságon több mint hat évtizede ő lett az első tornász, aki öt aranyérmet – köztük egyet az összetettben – zsebelt be. Megelőzve a fehérorosz Vitalij Scherbót, ő lett a legtöbb világbajnoki éremmel rendelkező tornász (25). Szintén 2019-ben öt érmet szerzett az amerikai nemzeti bajnokságon, ebből négy aranyat. A COVID-19 járvány miatt 2020-ban nem rendeztek nagyobb versenyeket, ám a kényszerszünet nem jelentett gondot Bilesnak. A 2021-es US Classic versenyen ő lett az első női tornász, aki végrehajtotta a Jurcsenko-szaltó dupla változatát bicskamozdulattal, ami a sportág legnehezebb ugrásának számít. Még abban az évben elindult az amerikai országos bajnokságon, ahol hetedik összetett bajnoki címét szerezte meg, emellett pedig három további aranyérmet nyert. Hatalmas várakozással tekintett a 2020-as tokiói játékokra, amelyeket végül 2021-re halasztottak. Azonban mindenkinek óriási meglepetést okozott azzal, hogy a legtöbb versenyszámtól visszalépett az úgynevezett „twisties” miatt, ami egy olyan mentális blokk, amelyben a tornászok elveszítik a térbeli tájékozódásukat a levegőben a mozdulatok során. Ez a lépése hangsúlyos vitákat váltott ki a sportolókra nehezedő nyomásról és felhívta a figyelmet a mentális egészség óriási jelentőségére.

„Védenünk kell a mentális egészségünket és a testünket, nem fogom veszélyeztetni egyiket sem. Nem szabad csak úgy odamennünk és azt tennünk, amit a világ elvár tőlünk.”

Biles végül az utolsó versenyszámra a gerendára visszatért, és bronzérmes lett. Karrierje során összesen 19 világbajnoki aranyat gyűjtött, amivel magasan kiemelkedik az amerikai tornászok közül. (10 világbajnoki aranyérem volt a legtöbb, amit női tornász a sportág történetében valaha nyert.)

Az elmúlt két évben élte a civilek életét, idén májusban férjhez ment egy amerikaifutball-játékoshoz, Jonathan Owenshez. Júniusban bejelentette, hogy 26 évesen újrakezdte az edzéseket, és augusztus elején a US Classic elnevezésű versenyen, amely egyben válogató az Egyesült Államok bajnokságára, ismét a közönség elé lép. 732 nap után versenyzett ismét, amelyet követően a fókuszt a 2024-es párizsi olimpiára helyezte. Az ötkarikás játékon korábbi problémáit maga mögött hagyva szeretne részt venni.

Uralkodása a torna alapjainak tökéletes elsajátítására épül: apró, 142 centis testalkatával, hihetetlen atletikus képességeivel és erejével, valamint alacsony súlypontjával tökéletes tornásznak született. Ha ehhez hozzáadjuk a kemény munkát, a következetességet, kreativitást, és persze az elragadó személyiséget, akkor szinte verhetetlen. Simone Biles ismét bizakodóan tekint a jövő felé, ami most Párizsba vezet majd.