Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A Bitcoin pazarlása (1. rész)

A Bitcoin bányászat igen csak energiaéhes iparággá vált az Egyesült Államokban, mivel a nagyszabású műveletek óriási nyomást gyakorolnak az elektromos hálózatra, magasabb villanyszámlákat és jelentős szén-dioxid-szennyezést okozva a körülöttük lévő közösségeknek.

A Bitcoin bányászat jelentős számítási teljesítményt igényel, ezért több ezer gép fut a nap 24 órájában, és ezek annyi áramot használnak, mint egy kisebb város. Bár egyes Bitcoin bányászattal foglalkozó cégek azt állítják, hogy megújuló energiával működnek, igényeik messze meghaladják azt, amit a megújuló energiaforrások önmagukban biztosítani tudnak.

Minecraft

Az Egyesült Államokban 34 nagyszabású Bitcoin „bánya” a számítások során több mint 3900 megawattnyi áramot fogyaszt, ami legalább 30 000-szer több energiát jelent, mint egy átlagos amerikai otthon által felhasznált energia. Ezek a cégek olyan államokban találhatók, mint Texas, Georgia, New York, Pennsylvania és Észak-Dakota. A The Times által a nyilvánosság elé tárt adatok szerint az e bányák által fogyasztott villamos energia egy New York City nagyságú város áramellátásának felel meg, ami miatt az áramszámlák egyes területeken közel 5%-kal emelkednek. Ráadásul a kitermelés alatt felhasznált energia hozzájárul a fosszilis tüzelőanyaggal működő üzemek által termelt szén-dioxid-szennyezéshez, mivel a Bitcoin bányászat igényeinek 85%-át szén- és földgázüzemek fedezik.

A Bitcoin-bányászat elektromos áramot használ másodpercenként több trillió számítás elvégzéséhez, keresve a számok helyes kombinációját, amelyet a Bitcoin algoritmusa elfogad. Aki helyes adatokat ad meg akár tízpercenként is nyerhet kis mennyiségű bitcoint, bár ehhez igen nagy hardver parkkal kell rendelkezni. A Bitcoin-bányászat főként Kínában működött 2021 júniusáig, amikor is az ország többek között az energiafogyasztásra hivatkozva leállította a Bitcoin-műveleteket. Azóta globális szinten az USA lett a Bitcoin-bányászat vezető országa.

Összegezve

A The Times az eddigi legátfogóbb becslést végezte el a legnagyobb Bitcoin-bányák energiafelhasználásáról és a keresletük hullámhatásairól, felhasználva mind a nyilvános, mind a bizalmas nyilvántartásokat és a megrendelt tanulmányokat. Az elemzés megállapította, hogy néhány ilyen bánya, például a Riot Platforms texasi Rockdale-ben található bányája -ami az egyik legintenzívebb Amerikában- annyi áramot használ, mint 300o000 háztartás. A kevesebb mint egy mérföldre lévő Bitdeer bánya, ami szintén egy nagy volumenű cég, ugyanennyi energiát fogyaszt. Megállapíthatjuk, hogy együttesen több energiát fogyasztanak, mint a 40 mérföldes körzetben lévő összes háztartás.

A Bitcoin-bányák áram iránti keresletének megugrása egyes területeken az árak emelkedéséhez vezetett. Texasban például, ahol a 34 bányából tíz csatlakozik az állami hálózathoz, a kereslet miatt az fogyasztók villanyszámlái közel 5%-kal emelkedtek, ami évi 1,8 milliárd dollárt tesz ki – derül ki a Wood Mackenzie energiakutató és tanácsadó cég által végzett szimulációból. A WattTime nonprofit technológiai vállalat elemzése szerint a többletenergia-felhasználás az Egyesült Államokban olyan szén-dioxid-szennyezéshez vezetett, mintha újabb 3,5 millió benzinüzemű autó kezdett volna közlekedni az amerikai utakon. Bár sok Bitcoin bányászattal foglalkozó cég azt állítja, hogy környezetbarát, az energiaszükségletük túl nagy ahhoz, hogy kizárólag megújuló forrásokból fedezzék, így a fosszilis tüzelőanyag-iparnak kedveznek.