Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A holland dilemma

Hollandia megkülönböztetett szerepet játszik Európa „melegen tartásában” ezen a télen. Amikor Oroszország februárban megszállta Ukrajnát, az energiaügyi hatóságok számára azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy alternatív terveket kell készíteniük az energiabiztonságuk érdekében. Hollandia központi elhelyezkedésével, erős csővezeték-infrastruktúrájával és az egész kontinensre kiterjedő kapcsolataival számos ilyen tervben kiemelt szerepet játszott.

LNG

A holland infrastruktúra egyik legfontosabb eleme az LNG újragázosító terminálok rendszere. Az LNG a cseppfolyósított, hűtött földgáz rövidítése, amely sokkal sűrűbb és folyékony formában könnyen szállítható. Így a Texasban kitermelt földgázt el lehet vezetni egy olyan terminálba, ahol folyékony halmazállapotúvá alakítják, majd hajóval a világ bármely pontjára el tudják juttatni, természetesen oda, ahol van újragázosító terminál. Hollandiába rengeteg ilyen hajó érkezik (például az Egyesült Államokból), majd a már újra gáz halmazállapotú földgázt továbbítják európai országokba, többek közt Németországba is.

A hollandok azonban a környezetvédelmi aggályok miatt nem támogatják teljes mértékben az ország ilyen jellegű szerepvállalását a helyzet megoldásában. Hollandia kulcsszerepet játszott az EU azon kötelezettségvállalásában, hogy 2050-re az üvegházhatású gázok kibocsátása nullára csökkenjen, és a megújuló energiaforrásokra való áttérés részeként várható volt, hogy a földgázra is támaszkodni fognak. Egy holland bíróság azonban nemrégiben arra kényszerítette a Shell-t – a korábban holland vállalatot, amely Londonba helyezte át székhelyét -, hogy csökkentse olaj- és gázkitermelését és ezek értékesítését. Így most sok fél ódzkodik attól, hogy a Shellhez hasonló cégek még rövid távú vészhelyzet esetén is engedjék az LNG beszerzését és forgalmazását. Végül is, ha Hollandia rendelkezik az LNG-infrastruktúrával, mi akadályozza meg őket abban, hogy a háború befejezése után is folytassák az importot?

Myopia

Ez az egész világon gondot jelent, hogy miközben az országok azért küzdenek, hogy biztosítsák a polgáraiknak a fűtést és a villanyt a tél folyamán, figyelmen kívül hagyják a klímaváltozás egyre növekvő problémáját. Gazdasági szempontból elemezve ezt a helyzetet érdekes eredményt kapunk. Számos tanulmány mutatja be, hogy az anyagi bizonytalanság miként kényszeríti az embereket rossz döntések meghozatalára. Lényegében, ha valakinek nincs erős pénzügyi háttere, lehetetlenné válik számára, hogy bölcs hosszú távú döntéseket hozzon, mert kénytelen szinte kizárólag rövid távon gondolkodni, például hogy hogyan fog aznap este vacsorát tenni a család asztalára. A háború miatt sok országnak kellett azzal szembenéznie, hogy az energiabiztonsága a múlté. Így a jelen helyzetben kénytelenek arra összpontosítani, hogy polgáraik biztonságban legyenek ezen a télen, de eközben drasztikusan visszavesznek számos zöld kezdeményezésből, és így több évnyi haladás tűnt el néhány rövid hónap alatt. Mivel 2023-ra pénzügyi válság fenyeget, meglátjuk, hogy az olyan országok, mint Hollandia, képesek lesznek-e kilábalni az idei télre kötött kompromisszumokból.