test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A kriptovaluták összeomlása

Május eleje óta több mint 700 milliárd USD érték tűnt el a kriptopénzek piacáról. Az olyan cégek, mint a Gemini – amely egy kriptovalutákkal kereskedő platform, és amelynek tulajdonosa a Winklevoss ikrek (a Facebookról ismert) – az elmúlt hetekben az alkalmazottaik 10 százalékát bocsátották el. A kriptovaluták furcsa aspektusa, hogy demokratizálónak hirdették őket, mivel ezekre az új valutákra nem vonatkoznak azok a régi korlátozások, amiket a nehézkes kormányok, központi bankok és szövetségi tartalékok szabtak ki.

Az elképzelés szerint az emberek ezekkel tisztességes versenyt játszanak, ami minden bizonnyal becsületesebb, mint amit a tőzsdén tudnának gyakorolni. A támogatók szerint a kriptopiacon sokkal jobb esélyük van az embereknek a vagyonépítésre, mint a régi típusú pénzügyi rendszerekben. De ahogy jönnek az elbocsátások és az átlag polgárok jelentős veszteségeket szenvednek el – többet, mint amennyit egy tipikus tőzsdei összeomlásban valaha is elveszítenének -, az emberek kezdenek elgondolkodni azon, hogy a kriptopiac valójában mennyire is fair.

Minél nagyobbak

Annál magasabbról kellene esniük, igaz? A kriptovaluták esetében eddig nem ez volt a helyzet. Miközben számtalan elbocsátás van és a hétköznapi befektetők pénzügyi csőddel néznek szembe, a kriptovaluták vezetői úgy tűnik, hogy mégis jól megvannak. Ennek részben az az oka, hogy ezek a nagy játékosok korán beszálltak az üzletbe, és a többieket magukra hagyták. Jelentős tartalékkal rendelkeznek, hiszen évekkel ezelőtt bevásároltak a Bitcoinból és más kriptovalutákból, amikor az árak még csak a töredékei voltak a mostaninak. Ahogy ezek az árfolyamok az elmúlt két évben megugrottak, a befektetők eladták befektetéseiket, és más vállalkozásokba fektették az így keresett pénzüket. Alacsonyan áron vásároltak, majd magasan adtak el, ami a befektetés legfontosabb alapszabálya. Sok amatőr befektető azonban csak nemrégiben lépett be a piacra. Ők a világjárvány idején kezdtek el kriptovalutákkal kereskedni, amikor még nagy reményeket fűztek ahhoz, hogy az árak majd a fellegekben fognak járnak. Sokan elég jól jártak, de a túlnyomó többség nem szállt ki időben. A kriptovalutákkal kapcsolatos legmeggyőzőbb kritika – amit az évek során láttam – az, hogy ez egy összességében nullszaldós játék. Nem számít, hogyan játszol, a nap végén csak nagyon-nagyon kevesen nyerhetnek.

De még a milliárdosok is elszenvedtek valamennyi veszteséget. A Forbes szerint a világ leggazdagabb kriptovaluta milliárdosainak nettó vagyona márciusban az elképesztő 135 milliárd dollárra rúgott. Azonban ez a szám a héten 76 milliárdra csökkent. Ennek ellenére a legnagyobb veszteség egyetlen ember nevéhez kapcsolódik, ő pedig Changpeng Zhao, a Binance kriptotőzsde vezérigazgatója, aki közel 50 milliárdot veszített a tőzsde közelmúltbeli összeomlása miatt. Ennek ellenére a csúcson lévőket többnyire nem érte ilyen mértékű kár (a Winklevoss ikrek egyenként 4 milliárd dollár körüli nettó vagyonnal rendelkeztek, ami az utóbbi időben 3,3 milliárdra csökkent). A nemrég tőzsdére lépett Coinbase a személyzete 18%-át, mintegy 1100 dolgozót bocsátott el, ugyanakkor a vállalat hat vezetője összesen több mint 850 millió USD értékű részvényt adott el. A céget 2021-ben még 357 USD-on jegyezték a tőzsdén, de most már csak 51 dolláron áll.

Évek óta halljuk, hogy a gazdagok csak gazdagabbak lesznek. A kriptovalutáknak a hagyományos pénzügyekkel szemben egy igazságosabb, egyenlőbb alternatívának kellett volna lenni, de ez messze nem teljesült, ha az átlagemberek szemszögéből nézzük a dolgot.