Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Egy pénzügyi válság előjátéka (2. rész): Az IndyMac Bank csődje

A pénzügyi válsághoz vezető úton szintén jelentős esemény volt az IndyMac Bank összeomlása, ami a Bear Stearnshoz hasonlóan a cég által hozott rossz döntések sorozatának eredménye volt.

Az IndyMac Bank nagymértékben volt kitéve az ingatlanpiaci buboréknak, amely akkoriban épp a kipukkadás előtt állt. A bank tetemes mennyiségű jelzáloggal fedezett értékpapírt is birtokolt, amelyek rendkívül kockázatos eszközök voltak, és amiket aztán portfóliókban adtak el a befektetőknek. A Bear Stearnshoz hasonlóan ennek a banknak az összeomlásában is jelentős szerepet játszott a másodlagos jelzálogpiacnak való kitettség. Amikor az ingatlanpiac hanyatlani kezdett sok ilyen jelzáloghitel elértéktelenedett, ami súlyos veszteségeket jelentett az IndyMac Bank számára.

Választások

Az IndyMac Bank rossz döntései közül az egyik legmeghatározóbbnak az agresszív hitelezési gyakorlata bizonyult. A bank hírhedt volt arról, hogy olyan hitelfelvevőknek is nyújtott kölcsönöket, akik a hagyományos pénzintézeteknél már nem kaptak volna jelzáloghitelt. Az IndyMac Bank hajlandó volt kölcsönt nyújtani a rossz hiteltörténettel, és kevés vagy előleggel egyáltalán nem rendelkező igénylőknek, amivel megkönnyítette ezen ügyfelek számára az olyan lakások megvásárlását, amelyeket nem engedhettek volna meg maguknak. Ez a stratégia a bank mérlegében lévő kockázatos hitelek számának nagymérvű növekedéséhez vezetett.

Az IndyMac Bank másik rossz döntése az volt, hogy működésének fenntartása miatt nagymértékben támaszkodott a rövid távú finanszírozásra. A Bear Stearnshoz hasonlóan ez a bank is a beruházásaihoz szükséges pénzeszközök előteremtésére a rövid távú hiteleket vette igénybe, ami a bankot sebezhetővé tette a likviditási krízishelyzetekkel szemben. Amikor az ingatlanpiac hanyatlásnak indult és a hitelfelvevők nem fizették ki a kölcsöneiket, a befektetők elkezdték kivonni a pénzüket a bankból, ami likviditási válsághoz vezetett, és végül a bank csődeljárás alá került.

E rossz döntések mellett az IndyMac Bank kockázatkezelési gyakorlata sem volt megfelelő. A bank nem rendelkezett megfelelő kockázatkezelési rendszerekkel a befektetések nyomon követésére, és a portfóliójával kapcsolatos veszélyek értékelésére. A felügyelet hiánya pedig lehetővé tette, hogy a bank továbbra is túlzott kockázatot vállaljon, ami végül hozzájárult a pénzintézet összeomlásához.

Összefoglalva, az IndyMac Bank csődje sem elszigetelt esemény volt, hanem a rossz döntések sorozatának eredménye, amit a cég vezetése hozott a pénzügyi válságot megelőző években. Az ingatlanpiaci buboréknak való kitettség, az agresszív hitelezési gyakorlat, a rövid távú finanszírozásra való túlzott támaszkodás és a rossz kockázatkezelési gyakorlatok mind hozzájárultak az összeomláshoz. A Bear Stearns csődjéből levonható tanulságokat nem vették figyelembe, és a pénzügyi rendszer továbbra is túlzott kockázatokat vállalt, ami végül a 2008-as pénzügyi válsághoz vezetett.


Előző rész

Egy pénzügyi válság előjátéka (1. rész): A Bear Stearns összeomlása